Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Elég lesz a gépem, hogy maxra...

Elég lesz a gépem, hogy maxra húzzak (overlock) egy Gigabyte radeon r9 280 3GB-s VGA-t?

Figyelt kérdés

Alaplap: Asrock H61M- DGS ( 1155)

Proci: I5-2400 ( 4 x 3.1 GHZ)

Ram: 8Gb DDr3 ram( 2 x 4 Gb)

Cooler Master RS-600-ACAB-M2 tápegység

2021. jún. 25. 00:09
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Elég, viszont ha tönkrevágod, akkor magyon sok pénzért tudsz csak újat venni.
2021. jún. 25. 05:37
 2/8 SIDLER22 ***** válasza:
100%

Videókártya húzáshoz legfeljebb a tápnak van köze szóval elég lesz.

Ja és nincs olyan, hogy max. Ha lenne akkor alapból azt állítanák be. Utána kéne nézni mit is takar az Overclocking. Én sem a gyakorin tanultam meg.

Főleg hűtéstől függ és (amint mondtam) talán a táptól. Bár feszültséget videókártyán nem tudsz állítani így nagyobb maximum áramot nem igazán fog felvenni. Inkább csak az órajeleket tudod tovább "centizgetni".

2021. jún. 25. 05:53
 3/8 A kérdező kommentje:

Azt olvastam MSI Afterburnel kell magasabb órajelet kell produkálni, GPU és vRAM-nál, elvileg feszültségszintet feljebb csavarni (V-core) akkor kell ha elveszti stabilitást,befagy,bugol, akkor kell Power limitet, és ventinek a fordulatszámát növelni,de ha

FurMark-al lefuttatunk egy stressztesztet ezt megelőzhetjük.

Youtubon néztem, van aki felcsavart mindent fullra, de akkor 99%-ban használta ki a vga-t 70 fokon :D Elvileg 100 fok is normális lehet egy videókártyánál :D Köszönöm a válaszodat! :)

2021. jún. 25. 11:09
 4/8 anonim ***** válasza:
Ha overclockolsz ugrik a garancia.
2021. jún. 25. 16:05
 5/8 SIDLER22 ***** válasza:
100%

(2-es vagyok)

A mondatod első felét nem értem. Gondolom azt akartad mondani, hogy Misivel nagyobb órajelet lehet produkálni.

Hát igazából ehhez a programnak semmi köze, hogy melyikkel lehet magasabbat beállítani.

Abban igazad van, hogy igény esetén lehet feszültséget állítani, de csak GPU-hoz és csak addig amíg engedi a kártya. Van egy görbe ami azt határozza meg, hogy adott órajelen mennyi feszültséget kapjon a GPU. Erre a Misibe van egy funkció ami beállítja neked ezt a grafikont. Vagyis a GPU tuningot a program magától megcsinálja.

A Power Limit az annyit határoz meg, hogy mennyi lehet a max áram felvétele a kártyának. Ezt minden tuning előtt érdemes max-ra állítani mert már azzal is javul a kártya teljesítménye.

A venti fordulatszám növelése általában csak akkor kell amikor az automatika már nem állítja feljebb hanem Thermal Throttling-olja a GPU-t. Ez esetben meg már nagyon hangos lesz a kártya és manuális venti állítgatás helyett inkább érdemes újrapasztázni vagy folyékony fémet használni hőátvivő közegként (én is ezt tettem).

Ezt a %-os kihasználtságot megint rosszul tudod. Ha az adott játékban (mert feltételezem játékra kell a húzás) nincs Vsync vagy FPS korlátozás, akkor a kártya minden esetben 99%-on fog dolgozni. Tehát a kártya egy bizonyos FPS szám helyett fullon fog dolgozni, hogy a legtöbb FPS-t tudja kiadni magából. Gondolom odáig azért eljutottál, hogy egy 60Hz-es monitor esetében 300 FPS-sel működtetni egy játékot, egyáltalán nem hatékony.

A venti automatika meg a legtöbb kártyánál a 70 fok körüli tartásra van beállítva. Ezért fogsz a legtöbb kártyánál munka közben 70 fokot látni. Nem hiszem, hogy +30 fok az még normális lehet.

2021. jún. 25. 17:49
 6/8 A kérdező kommentje:

Igen, nem vagyok annyira ott a temaban, de jo hogy te igen :D

Koszonom hogy foglalkoztal a temaval, es igen jatekra kell plusz fps.

Nagyon nem szeretnem tulhajtani, mert holnap fog hozzam kerulni a gep, most lett ujrapasztazva, es csak munkara hasznaltak a gepet, tuningolva sosem volt, a 3. Venti nem is kapcsolt be, csak neha,ha olyan munkat vegeztek rajta.

Neztem videokat, ujabb jatekoknal eleg nagy kompromisszumot kell kotni, es ez bant engem, nem tudom mennyit kene es mibol huzni hogy mondjuk ne eroltessem meg vga-t de azert radobjaak par fps-t hogy max beallitas mellett tudjak jatszani (Maffia 3/Resident Evil/COD.

De ahogy irtad, a power limittel fogom kezdeni (Ha szukseges) azzal meg nem kockaztatok annyit.

Es ha szukseges akkor a tobbit, gondolom aprankent, utana 1oras stresszteszt, vagy nem tudom mennyi kellene, ott nem sulhet ki? Azert felek en ettol. :$

2021. jún. 25. 21:33
 7/8 SIDLER22 ***** válasza:

(szintén kettes vagyok)

Egy videókártya nem tud kisülni. (Legalábbis papíron).

Mivel a VRM le van korlátozva egy bizonyos feszültség maximumra. Szóval a biztonságos feszültség értékek fölött nem is tudod üzemeltetni a kártyát csak ha forrasztasz rá egy manuális feszültség állítót:

[link]

Ha viszont ennek ellenére is szar a hűtése és nagyon melegszik, akkor Thermal Throttling-ol vagyis leveszi a GPU feszültségét.

A stressztesztek általában egy fix terhelést adnak a kártyának ami ugye nem túl valid. Én azt mondom áldozz rá pár órát és állítgatás közben lépj be játékba és nézd meg kifagy-e.

Saját eredmények:

Én Apex Legends-ben akartam több FPS-t elérni. MSI GTX 1080 GAMING X 8G-m van.

Max Grafikán 4K-ba 40-50 FPS-em volt 60FPS fixed Adaptive Resolution mellett.

(Ez kb annyit takar, hogy a tájtól függően ugye változik a kártya terhelése. Az Adaptive Resolution pedig azt csinálja, hogyha túl nagy terhelés lenne a kártyán mert mondjuk egy nagy tájat nézek nem egy szobában vagyok. Akkor a grafikai beállítások bizonyos részeit lejjebb veszi azonnal majd vissza is állítja ha kell.)

Delídeltem a kártyát folyékony fémmel aminek ugye nagyon komoly a hővezető képessége. Sajnos az áramvezető képessége is szóval vigyázni kell vele.

Összeraktam és a kártya sokkal halkabb lett mivel a 70 fok tartásához nem kellett gyorsan pörögnie a ventiknek mivel gyorsabban le tudta adni a hőt.

Emellett nem volt Thermal Throttling aminek köszönhetően az addigi változó grafikás 40-50 FPS most fix 60 lett és az Adaptive Resolution nem is vette lejjebb a beállításokat (vagy csak egy nagyon picit). Vagyis úgy lett 50 FPS-ből 60, hogy közben még a Grafikai beállítás is feljebb ment.

Ez Adaptive Resolution nékül legalább +20 FPS-t jelent plusz halkabb is lett a kártya.

2021. jún. 25. 22:02
 8/8 anonim ***** válasza:
Ennyi idös kártáyra amúgy sem valoszinü hogy lenne még gari.
2021. jún. 25. 22:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!