Linuxon hogyan lehet eltüntetni a HDD hibás szektorait?
Figyelt kérdés
Hallottam arról, hogy Windowson van egy CHKDSK (nem tudom, hogy jól írtam-e) nevű program alapból, ami képes eltüntetni a HDD szektorhibákat. Én úgy tudom, hogy ez a CHKDSK vagy mi igazából nem javítja meg a fizikai hibákat, csak szoftveresen elrejti őket (logikai hibák?), hogy ne legyenek láthatók a szektorhibák (esetleg akkor, ha keletkezik egy új szektorhiba). Na most az lenne a kérdésem, hogy Linux alatt hogyan lehet megcsinálni ugyanezt? Mondjuk az fsck-val, vagy valami mással?2021. jún. 13. 21:11
1/7 anonim válasza:
El nem tűnteti a chkdsk sem, csak átrendezi őket, olyan helyre ahol nincs adat. Nekem van egy Seagate HDD-m amin 1400 hibás szektor van, sajnos lefuttattam rajta valami javító programot, amitől még több lett rajta.
2/7 anonim válasza:
3/7 anonim válasza:
A hír igaz, csak nem osztogatnak hanem fosztogatnak..
Nem lehet.
Nem tudod átverni a leendő vevőt.
4/7 anonim válasza:
Módosítod a Linux Krenelt és még amit kell, újraforditod, és azt a verziót hagyod fent, amit módosítottál, ha nem fog gyanut, nyertél.. Ja hogy ezeket hogyan kell, na juss el ide, de akkor meg már nem ilyen dolgokkal fogsz foglalkozni.
6/7 anonim válasza:
A gparted-nek is van talán ilyen funkciója, ráadásul az grafikus felületen csinálja. Ha nagyon kellenek a cuccok én egy testdisc-el azért rámennék.
7/7 BeefEater válasza:
A fizikai hibát nem tudod eltüntetni. Ha nem szaporodnak a bad blockok akkor körbe tudod őket particionálni (bár ezt szerintem az elmúlt 25 évben már senki nem javasolja).
Ha menteni szeretnéd akkor először csinálj róla egy teljes másolatot mondjuk ddrescue -val. A hibás szektorok sokszor szaporodnak (lásd az első hozzászólót), úgyhogy első a mentés, utána a mentett imageből próbáld az adataidat visszahozni. (Ha nagyon-nagyon fontos akkor be se kapcsold, fordulj szakemberhez.)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!