Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Linuxon hogyan lehet eltüntetn...

Linuxon hogyan lehet eltüntetni a HDD hibás szektorait?

Figyelt kérdés
Hallottam arról, hogy Windowson van egy CHKDSK (nem tudom, hogy jól írtam-e) nevű program alapból, ami képes eltüntetni a HDD szektorhibákat. Én úgy tudom, hogy ez a CHKDSK vagy mi igazából nem javítja meg a fizikai hibákat, csak szoftveresen elrejti őket (logikai hibák?), hogy ne legyenek láthatók a szektorhibák (esetleg akkor, ha keletkezik egy új szektorhiba). Na most az lenne a kérdésem, hogy Linux alatt hogyan lehet megcsinálni ugyanezt? Mondjuk az fsck-val, vagy valami mással?

2021. jún. 13. 21:11
 1/7 anonim ***** válasza:
54%
El nem tűnteti a chkdsk sem, csak átrendezi őket, olyan helyre ahol nincs adat. Nekem van egy Seagate HDD-m amin 1400 hibás szektor van, sajnos lefuttattam rajta valami javító programot, amitől még több lett rajta.
2021. jún. 13. 21:14
 2/7 anonim ***** válasza:
58%

"Na most az lenne a kérdésem, hogy Linux alatt hogyan lehet megcsinálni ugyanezt? Mondjuk az fsck-val, vagy valami mással?"

Így van, vagy az fsck:

[link]

vagy a badblocks:

[link]

vagy NTFS filerendszerhez az ntfsfix:

[link]

2021. jún. 13. 21:55
 3/7 anonim ***** válasza:

A hír igaz, csak nem osztogatnak hanem fosztogatnak..

Nem lehet.

Nem tudod átverni a leendő vevőt.

2021. jún. 14. 00:55
 4/7 anonim ***** válasza:
0%
Módosítod a Linux Krenelt és még amit kell, újraforditod, és azt a verziót hagyod fent, amit módosítottál, ha nem fog gyanut, nyertél.. Ja hogy ezeket hogyan kell, na juss el ide, de akkor meg már nem ilyen dolgokkal fogsz foglalkozni.
2021. jún. 14. 11:36
 5/7 anonim ***** válasza:
Leginkább HDD cserével.
2021. jún. 14. 17:06
 6/7 anonim ***** válasza:
A gparted-nek is van talán ilyen funkciója, ráadásul az grafikus felületen csinálja. Ha nagyon kellenek a cuccok én egy testdisc-el azért rámennék.
2021. jún. 14. 19:22
 7/7 BeefEater ***** válasza:

A fizikai hibát nem tudod eltüntetni. Ha nem szaporodnak a bad blockok akkor körbe tudod őket particionálni (bár ezt szerintem az elmúlt 25 évben már senki nem javasolja).

Ha menteni szeretnéd akkor először csinálj róla egy teljes másolatot mondjuk ddrescue -val. A hibás szektorok sokszor szaporodnak (lásd az első hozzászólót), úgyhogy első a mentés, utána a mentett imageből próbáld az adataidat visszahozni. (Ha nagyon-nagyon fontos akkor be se kapcsold, fordulj szakemberhez.)

2021. jún. 15. 14:51

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!