Asztali gép vagy laptop?
Szerintem jobb az asztali gép, meg alacsonyabb áron vannak azonos tudás mellett. Meg tartósabb eszköz, jobban ellenáló.
Ha nem kell a hordozhatóság akkor asztali. De ugye ahhoz meg kell monitor, billentyűzet, egér és az se olcsó. Még ha úgy van 40-50ezer forint ha normálisat akarsz venni.
Mind igaz, amit az előttem szólók írtak.
De nekem laptopom van, egy éves. És én is otthon használom. Családi házban lakom, és néha kiviszem az udvarra is, és ott dolgozom vele (fordítok, szerkesztek). Vagy éppen lent a nappaliban :)
Persze, írtad, hogy nem fontos a hordozhatóság.
Mondjuk én is arra használom a laptopomat, amire te is akarod majd használni a gépedet (office, internet, filmnézés, face, insta). De végül is neked kell eldönteni, hogy egy laptopra, vagy egy asztali gépre lesz szükséged.
Hát, remélem megtalálod az álmaid gépét! :) Sok sikert hozzá!
Előre megjegyzem, én használok mindkettőt, mert szükségem van egy asztali gép nyújtotta erőre és rugalmasságra, de szükségem van a hordozhatóságra is.
Attól is függ, otthon hol használod, mert van a dolognak egy esztétikai oldala is. Egy nappaliban vagy egyéb közösségi helyiségben lehet, hogy jobban mutat egy laptop az asztalon, mint egy nagy kocka a sarokban mindenféle tekergőző kábelekkel a végéből, aminek meg kell oldani az esztétikus elhelyezését (csatornázás, spirálozás, elvezetés), ha nem akarod, hogy egy ormótlan dzsungel legyen az asztal mögött, ahol emiatt takarítani is nehezebb.
Egy laptopot egyszerűbb bevágni egy fiókba is, ha valamiért hirtelen kell a hely az asztalon. Ha pedig jön valami hosszabb utazás, ahova mégsem indulnál el számítógép nélkül, csak fogod és viszed.
Az igényeidhez mérve egy asztali PC előnyei lényegtelenek. Egy tényleg minőségi laptoppal ugyanúgy évekid el tudsz lenni. Egyedüli kivétel talán ez alól az ár/teljesítmény arány, de itt bele kell számolni, hogy se monitorod, se billentyűzeted, amik ugyan hosszú távon kifizetődnek (a következő gépedhez is használhatod, ha az igényeid nem változnak és nem kell visszatérned laptopra), de attól még most meg kéne venned.
Én laptopnak már jó ideje egy HP Elitebook 8470p-t használok. Ez a teljesítmény a te igényeidnek is megfelel és ez egy nagyon masszív építésű, minőségi laptop. Egyedül azért nem ajánlanám feltétlenül, mert már régi és csak használtan tudnád megvenni. De egy hasonló minőségű modern laptop ilyen igényekkel ki fog szolgálni a következő 10 évben.
Sajnálom, hogy az előző le lett pontozva, de ezekre az igényekre szerintem elég egy noti.
Én 10 éve cseréltem le az asztalit notira, mert koliból haza kellett vinni a gépet, amivel az órákra készítettem a feladatokat hétvégente. 4 évvel később cseréltem le fősuli befejezésének örömére.
Office, face stb. mellett kb. folyamatosan használtam játékra a laptopot (CS, aktuális COD, GTA IV majd V, WOT), olyan forró volt mint állat, igénytelenül ágyra téve is használtam, és mai napig is működőképes gép, elavultság miatt cseréltem le az elsőt, és másodikat is. Amekkora szintet léptem, kétharmada ráment volna asztali verzióban is ( egy 240 HZ monitornak is van ára, és a monitort is előbb utóbb cseréljük, nem csak memóriát dobunk bele, elmúlt 10 évben 80%-ban az asztalit használók cserélt ventilátort, kártyát, hdd-ről ssd stb.)
Idén cseréltem le a a 15'-ben vett gépet, sokat gondolkoztam mit vegyek, volt rá szép keret. Végül nálam győzött a mobilizhatóság, és az, ha olyan van, elfér egy fiókban, mivel időhiány miatt heti 5-8 órám van csak nyüstölni, ezért kár egy sarkot fenntartani egy asztalinak.. A gép most is üzemképes, idősebb rokon nyüstöli.
Nekem van mindkettő, és mindkettőt aktívan használom is. Elsődlegesen a desktopot, az kb. mindenre alkalmas és kényelmesen kezelhető. De sokszor gyorsabb, ha előkapom a notit - és persze a hordozhatóság is fontos szempont. De ha csak egy lenne, akkor nem kérdéses, hogy az asztali lenne a nyerő. Adott teljesítmény mellett olcsóbb mint a lapos és a későbbi bővíthetőség is lényeges lehet.
Mondjuk a 3. válaszoló időadatai erősen túloznak: a fejlődés gyorsabb annál, hogy egy 7 éves gép teljeskörűen használható legyen; de ugysnolyan kompromisszumokkal egy lapos is elketyeg ennyi ideig (az én ki EliteBook 2530p-m konkrétan 2009-es modell).
És ami számomra lényeges szempont: a kényelem. Ha notebook lenne az egyetlen gépem, akkor ahhoz kellene egy nagyobb méretű monitor, teljes értékű billentyűzet, patkány... Aztán egy dokkoló, hogy mindent tudjak csatlakoztatni hozzá és még maradjon is 1-2 szabad port pl. pendrive-nak vahy a telefont rákötni, stb...
És akkor már majdnem ugyanott vagyok, mint egy desktop géppel; csak éppen az egy~bk~nt ebben az esetben lényegtelen kisebb méret miatti hátrányokkal megspékelve (pl. hűtés)...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!