Monitor vásárlás, tippek tanácsok? Melyik legyen?
A minap adódott, hogy új monitor vásárlására szorultam. Elsődlegesen két lehetséges irányt látok. Az árkorlát az maximum ilyen 70.000-75.000 lenne. Az egyik az az, hogy veszek egy IPS, QHD, 75 hz-es monitort. A másik az az, hogy veszek egy VA, Full HD, 144 hz-es monitort. Nekem mindkettő irány jónak tűnik. Pár tudnivaló rólam: Elsősorban kalandjátékokkal játszom, így nem annyira fontos a magas képfrissítés, ráadásul PS4-hez kötném hozzá nagyrészt. Így viszont az a gond, hogy a ps4 se nem támogat 144 hz-et se QHD-t. Ritkán játszom gépen, akkor viszont mindegy, hogy QHD vagy magas képfrissítés. Így az lenne a döntő érv, hogy melyik jobb az emberi szemnek, a magas képfrissítés vagy a jobb felbontás. Még tanuláshoz meg meetekhez is használom a monitort, így viszonylag sokat olvasok rajta. Ezért az lenne a kérdésem, hogy mi kímélné jobban a szememet, a magasabb képfrissítés vagy a jobb felbontás? Két monitort néztem:
Nem a felbontástól, és nem is a képfrissítéstől függ, hanem a monitor háttérvilágításától. Ha fontos a szemed, olyat választasz, aminek nem PWM a háttérvilágítása, hanem egyenáramú, ami kevesebb vibrálást okoz. A legjobb megoldás az OLED, de az nagyon drága.
Így maradnak az olyan alternatívák, mint az éjjeli mód beállítása, és a monitor fényerejének/kontrasztjának optimalizálása. Az se mindegy, hogy ülsz, milyen távolról nézed a monitort. Az a jó, ha a monitornak a középvonalánál van a szemmagasságod.
Egyébként a kettő közül inkább Philips, 144Hz-es monitort olyan játékra használnak, ami multi shooter/egyéb, ahol fontos a gyorsaság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!