Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Van olyan Ryzen CPU, ami jó a...

Van olyan Ryzen CPU, ami jó a lapomba, és nem kell hangolgatni?

Figyelt kérdés

Vettem AMD Ryzen 5 3600X processzort, egy Asus Rog Strix B550-E Gaming alaplaphoz. Összeszereltem. Látom, hogy peak van és meleg is. Utánanéztem, visszavettem a feszből. Most csodás hőmérsékletek vannak, a boost is megmaradt, de ennek ellenére szerintem throttlingol, mert Cinebenchben nem tűnnek annyira jónak az eredmények (8500 pont körül van). Meguntam a vacakolást, akad-e olyan, akár újabb processzor, ami megy a lapomba, és nem kell vele vacakolni, vagyis nem kazán, de van teljesítménye, állítgatás nélkül is, csak berakom és kész.

Köszi!

2021. ápr. 26. 16:56
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
Veszel rá egy normális hűtőt és akkor azt se kell csesztetni.
2021. ápr. 26. 17:05
 2/13 A kérdező kommentje:

Ja, elfelejtettem írni, csak azért ne szóljon hozzá valaki, hogy növelje a százalékait, csak akkor, ha ért hozzá!

#1, Noctua NH-U14S normális hűtő? Nem a hűtővel van a gond, hanem hogy alap feszen tüskék vannak, és indokolatlanul fűt.

2021. ápr. 26. 17:08
 3/13 anonim ***** válasza:

Az nem az AMD hibája hogy néhány gyártó túl magas alapfeszt ad meg, ez sajna a gyártók sara és szomorú látni hogy máig nem képesek ezen javítani...

Hűtés amúgy korrekt elégnek kell lennie, jelentősen alacsonyabb a fogyasztása és a hőtermelése is a konkurencia megoldásához képest.

Alaplap is korrekt 14+2 fázisú VRM, abba nincs az a Ryzen ami ne mehetne bele gond nélkül.

"Most csodás hőmérsékletek vannak, a boost is megmaradt, de ennek ellenére szerintem throttlingol, mert Cinebenchben nem tűnnek annyira jónak az eredmények "

Ez így hülyeség abban a formában, throttling abban az esetben van ha hőtermelés esetén vissza kell venni az órajelből. Szóval más okból adódóan ez a vége, de nem értem miért a pont a mérvadó. Használd valós körülmények között, ja és Prime95-t mert az normális benchmark a többi meg játékprogram.

Nem a pont számít hanem hogy terhelés alatt is stabil-e és megy-e hosszútávon is a boost-n, az hogy mit tud kiderül majd CPU-s, valós feladatokból.

"nem kell vele vacakolni, vagyis nem kazán, de van teljesítménye, állítgatás nélkül is, csak berakom és kész."

Arra ott vannak a 14nm-es szorzózármentes Intel CPU-k, de nem is olyan régen delid nélkül azok is pocsékok voltak... Nem mellesleg nekem is Ryzen van, de pontosan beletettem és működik.

(én mondjuk pont a memóriával jártam porul közel fél évig...)

2021. ápr. 26. 17:51
 4/13 anonim ***** válasza:

Ja és még valami, ZEN magokat nem lehet teljesen monitorozni.

Dinamikusan változik a hőmérsékletük, szóval nem érdemes ezen rugózni. Sok szakfórumon meg lett ez már tárgyalva.

2021. ápr. 26. 17:53
 5/13 A kérdező kommentje:
Stabilnak stabil Aidával és Primeal is. Boost is megy, 4400ig ugyan nem, de egy-két magon megközelíti, egészen pontosan két magon 4390, de a maradék négyen is 4300 fölé boostol. Összegezve mindennel elégedett vagyok, csak a bencheket nem tarom jónak.
2021. ápr. 26. 18:00
 6/13 anonim ***** válasza:

Ezzel tegyél egy próbát még esetleg:

[link]

De asszem Aida-ban is van rangsor, ha stimmel az azonos CPU-kal akkor nincs gond.(bár ezekben sosem hiszek, több sokszor a tényező, driver verzió, OS verzió, adott hőmérséklet, háttér app-k amiken múlhat azért pár száz pont egy adott szintetikus teszten)

2021. ápr. 26. 18:05
 7/13 A kérdező kommentje:
Az alaplapot amúgy tudatosan választottam, hogy időtálló legyen. Hetekig nézegettem a VRM táblázatokat, már keresztbe láttam a sok táblázatot. Azt írod, Intel, igen, csak hát az Intel most olyan is. Régóta AMD-s vagyok, de ha most lennék kezdő, akkor is AMD-t választanék jelenleg. Pár év múlva lehet, hogy már Intelt. Sokat nem olvasok Intelekről, hiszen AMD-s vagyok, de amire emlékszem, hogy olyan sokkal nem hűvösebbek azok sem.
2021. ápr. 26. 18:13
 8/13 anonim ***** válasza:

Jelen álláspont szerint az AMD sokkal előnyösebb helyzetben van, sokkal modernebb csíkszélesség és architektúra, csak éppen gyártáskapacitásban nagyon elfogytak és nem kedvezett nekik a félvezető hiány sem. De amikor még jó áron voltak akkor nem volt esélye az Intelnek.

14nm jóval több hőt termel azonos teljesítménnyel, szóval nem feltétlen igaz hogy az AMD CPU-k most jobban melegednek. Az viszont tényleg mellettük szól hogy ha egy átlag user csak hazamegy és belepattintja akkor lehet nekik jobb választás egy szorzózármentes Intel ahol pl. még a feszt sem kell lejjebb venni. Bár mostanság nem jellemző már hogy egy user ilyen alapvető dolgot ne tudna, már aki építésben gondolkozik.

Alaplappal jól jártál, elég időtálló darab és jól fel van szerelve.

Bár hozzáteszem nagyon jó deszkák vannak a Ryzen-hez, már egy 40 ezres Tomahawk Max is jó Ryzen 9-re némi kompromisszumra, a felsőbb szegmensbe meg egyenesen tökéletes alaplapok vannak és még 100k körüli összegre sem kell gondolni. Szóval árban kb. hasonló most is, mert Intelnél meg pont az alaplapok drágák.

2021. ápr. 26. 18:20
 9/13 anonim ***** válasza:

Hiába AMD sokkal modernebb csíkszélesség és architektúra, játékok alatt még mindig az intel után kullog (ár érték arányban).

[link]

2021. ápr. 26. 18:32
 10/13 A kérdező kommentje:
Ha kullog, ha nem kullog, én most platformot emiatt nem váltok, az biztos.
2021. ápr. 26. 18:37
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!