Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Laptop és monitor vásárlás...

Laptop és monitor vásárlás előtt állok, tudnátok segíteni?

Figyelt kérdés

Jelenlegi laptopom Acer (Aspire 5742G) 10 éves, most kezd tönkremenni, és szeretném még időbe cserélni. 10 év problémamentes működés elég meggyőző, úgyhogy az Acer-t előnybe részesíteném, mint laikus, de nyitott vagyok másra is.

Amire kell: Alap, szinte egész napos irodai működés, szövegszerkesztés stb., és hobbi póker :). Szóval nem nagyok az elvárások, és tudom amatőr a kérdés is, meg én is, de nagyon szeretném, hogy a megjelenítése profi legyen. Ezért inkább elkezdtem nézegetni jó monitorokat.

[link]

[link]

Ez a kettő tetszett meg. Úgy gondolom nekem megfelelne az olcsóbb is, vagy talán még az is sokkal több, mint az igényem, de előfordul, hogy napi 14 órát is a gép előtt kell töltenem, szóval a jó megjelenítés legalább annyira fontos, mint egy jó fotel...

Tudnátok ehhez olyan laptopot ajánlani, amely ezt a monitort megfelelően tudja kezelni. (gondolom egy jó videókártya a lényeg). Nagyon szeretem a zenét, szóval a hangzás is fontos lenne. Amúgy más tényleg nem számít. És árban 300 alatt jó lenne, ha megúszható lenne az egész mutatvány.

Köszönöm előre is a segítségeket!

2021. márc. 17. 12:21
 1/4 anonim ***** válasza:

Monitor:

Irodai használatra a magas képfrissítés teljesen felesleges. Ami viszont fontos, az a kék fény szűrés, PWM mentesség, és 27" méretnél már mindenképp 1440p felbontás az ajánlott.

VA panel: jó kontraszt, de csak szemből. oldalról már mind a színek, mind a kontraszt torzul (íveltség emiatt egy jó pont)

IPS panel: ragyogó színek, nagy betekintési szög, pocsék kontraszt

Laptopból lényegében bármilyen új képes már a 4K HDR filmeket is lejátszani, kiküldeni 4K TV-re, meg se kottyan. Nincs gond ezzel, amíg nincs komolyabb 3D játék (sőt 2014-ig bezárólag lehet is nyomulni velük akár). 4 mag ajánlott hosszabb távon. Ilyen processzorral szerelt gépeket nézz:

intel 1035G#, 1135G#, 10210U (vagy jobb) / AMD-nél a 4000 és 5000 szériából bármi. Esetleg 3700U.

Egyéb:

SSD

16GB RAM (valószínűleg 8 fog beleférni az árkeretbe, elég lehet, de akkor legyen 16GB-ra bővíthető)

FHD kijelző (IPS panel lenne előny itt a betekintési szögek miatt, meg a matt kijelző, de ezek olyan extrák, amik nem férnek az árba bele. Szerencsésnek kell lenned, hogy ilyet találj)

árukeresőt lehet böngészni.

Csatlakozás!!

HDMI, DisplayPort, USB-C (igen, van olyan, hogy képet is tudsz átvinni rajta, de nyilván ez külön utánanézős dolog. kevés monitoron van még, laptopok egyre gyakrabban támogatják... opciónak említésre méltó mindenképp) a jelenlegi csatlakozók. Lényeg az a kiválasztásnál, hogy tudd összekötni őket.

2021. márc. 17. 17:57
 2/4 anonim ***** válasza:
ja, a magas képfrissítés mit jelent: bátran választhatsz 60hz-es monitort is. Ha azonos áron van a magasabb hz-es, akkor az egy extra lehet, de alapvetően nincs rá szükséged.
2021. márc. 17. 17:59
 3/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen
2021. márc. 17. 18:06
 4/4 anonim ***** válasza:

Gyors rákerestem még hogyan is van. nem pwm, hanem inkább a flicker free a kulcsszó erre. illetve a kék fényes dolog van különírva, egybe írva, angolul... szóval lehet keresgélni.

illetve rengeteg teszt, és vélemény van a neten. akár árukeresőn is. Amit még tudok javasolni, az a prohardver fórum. van milyne monitort vegyek, milyen latopot vegyek? topicok. lehet kérdezni az összefoglaló elolvasása után.

TN panelről nem írtam, de ez itt van előttem, arról írok. Betekintési szögei ennek is gagyik, a kontraszt is gyengusz. Nem tudom mi az előny ennél. Én játékhoz vettem, úgyhogy talán a válaszideje lehet az előnye 😀

Illetve láttam olyat, hogy PLS, az úgy rémlik, hogy alapvetően IPS technológia.

2021. márc. 17. 18:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!