Tájékoztatnátok engem az ssd-kel kapcsolatban? (sok kérdés lent)
Sziasztok!
Nemrégiben szereztem be egy új laptopot ami egy Huawei matebook D15 (gyengébbik ryzen procival szerelt).
Ebben gyárilag 1db 512es ssd van és semmi több de ez elég kevés manapság szóval lényegében bővíteni szeretném.
Kérésem az lenne hogy valaki utána tudna e nézni annak hogy milyen foglalat található a gépben és hogy lehetséges e az új ssd beszerelése
Még olyan kérdésem is lenne hogy esetleg valaki össze tudná e foglalni nekem átláthatóan hogy mik a különbségek az előnyök hátrányok az M.2-es foglalat és a SATA foglalat között
Mit jelent a PCIe ssd? És miben más a többitől?
Válaszokat előre is köszönöm!

Így néz ki egy 2.5"-es tárhely beépítve.
Tehát ami kellhet az egy egyedi, ehhez a típushoz való sata kábel és egy lefogató keret.
+ maga a 2.5" meghajtó.
Ha csak adatot akarsz tárolni (torrent, filmek, doksik, képek, videók, akármi), akkor én a HDD-t javaslom. Brutális sebességekre nincs szükséged, cserébe árarányisan sokkal nagyobb tárhelyet kapsz.
2.5" SSD csak abban az esetben érdemes, ha ki is tudod használni.a sebességeit. Elég ritka az ilyen felhasználás... te mire használod majd?
B lehetőség pedig, hogy nem vacakolsz a kiegészítők beszerzésével, hanem az M.2 SSD-det cseréled egyszerűen nagyobbra. 1TB ami még árban úgy, ahogy... rendben van. Szóval általában 1TB még olcsóbb,mint két 500GB egység. De utána elszállnak az árak
Itt ugye gond az, hogy vagy friss win telepítést kell csinálnod, vagy kell találnod valakit két M.2 tárhellyel, aki megcsinálja a partíciók klónozását
Fogalmam sincs mennyibe kerülhetnek a kjegészítők. Lehet csak párezer aliról, vagy 4-5 ittthon. Csak saccolok.
---
M.2 csatlakozóba kétféle ssd megy:
Sata interfészes. Sebességre ugyanazt tudja, mint a sata csatlakozósok, csak m.2 méretű.
PCIe interfészesek. Ez az nvme. Sokkal nagyobb elméleti sebességet tud. Amit sajnso sehol sem tudunk kihasználni még, szóval szinte mindegy... van olyan munkafeladat, aminél jól jöhet az extre sebesség, de ritka.
Főként vágó és tervező programok futtatására illetve 1-2 játék futtatására használám.
szóval akkor érdemesebb lenne ezt ami benne van nagyobbra cserélnem?

Akkor lehet értelme egy második ssd-nek, ez olyan felhasználás.
Nézz utána, hogy mennyibe fáj a kábel hozzá a 2.5" helyre!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!