Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Hogy kell a gombokat bekotni...

Hogy kell a gombokat bekotni arduino panelhoz?

Figyelt kérdés
Adott egy arduino nano lap, és egy olyan gomb sor aminek csak 1 teste van, azaz közös a test a két gombnak, hova kell mit kötni, illetve milyen ellenállás kell bele kötni?

2021. márc. 11. 19:18
 1/8 anonim ***** válasza:
50%
Típustól függ, láttatlanból nem tudjuk megmondani, se azt h milyen lapot vettél se azt, hogy milyen gombot akarsz rákötni, amúgy párhuzamosan rákötöd és annyi :)
2021. márc. 11. 19:29
 2/8 A kérdező kommentje:

Egyébként ez autóba lenne, ilyen gombokkal [link]

Ez a kar 3 vezetékes van

Csak 1 db közös test kabele van a két gombnak

2021. márc. 11. 20:41
 3/8 A kérdező kommentje:
Úgy látom hiába írtam le 🤣
2021. márc. 12. 07:43
 4/8 anonim ***** válasza:

Pont úgy, mint a magányos gombokat. Ha pl. INPPUT_PULLUP-ra vannak állítva a bemenetek, és közös a nulla, akkor elég egyértelmű:

egyik lába a digitális vagy analóg bemenetbe, másik a közös nullára.

Ha meg az adott típusban nincs pullup mód, akkor meg megnézel egy kezdőknek való tutorialt "nyomógombok" címmel.

2021. márc. 12. 13:08
 5/8 A kérdező kommentje:
Megneztem a tutorial de az alapján sem jó, működni működik, csak az a baj hogy úgy is érzékeli hogy megnyontam a gombot hogy nem is értem hozza
2021. márc. 12. 15:48
 6/8 anonim ***** válasza:

Beállítottad?

pinMode(4, INPUT_PULLUP)

Persze ha támogatja az adott modell

2021. márc. 12. 21:29
 7/8 radír67 válasza:

Így próbáld meg!

A gombok közös vezetékét kösd a negatívra.

A gombok vezetékeit az Arduino egy-egy bemenetére.

A programba írd be: pinMode(<bemenet száma>,INPUT);(Ez beállítja a PIN-t bemenetnek.)

digitalWrite(<bemenet száma>,HIGH);(Ez bekapcsolja a beépített felhúzó ellenállást.)

Így viszont fordítva működik, ha nem nyomod a kapcsolót, a bemenet állapota HIGH lesz, ha megnyomod átvált LOW-ra.

2021. márc. 13. 19:27
 8/8 A kérdező kommentje:
a negatív alatt a testet érted? most úgy van be kötve hogy 1-1 10kohm ellenállás van a 5v és a d9 d12 bemenet között, a gombok a d9 d12 re vannak forrasztva, a gomb testje meg a grdra
2021. márc. 15. 10:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!