Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Hard Drive adatok végleges...

Hard Drive adatok végleges törlése?

Figyelt kérdés
Leváltottam egy régi PC-t, és új gazdája lesz. A HDD-ket elfelejtettem teljesen letisztítani. Van a gépben egy 130GB-os és egy 210 GB-os winchester, ezek mellé kerül majd egy satás SSD is. Az SSD-n lesz egy Win 7, az egyik winchesteren meg valószínüleg egy Linux Ubuntu. Természetesen a rendszer telepítéseknél mindegyik háttértár formázva lesz, azonban tudom, hogy a törölt adatok csak a rendszerről tűnnek el, a HDD-ben ott lesz a nyomuk, hacsak nem írja őket valamiért át a rendszer. Informatikus fogja elvégezni a melót, ami viszonylag hosszú idő lesz a Win 7 telepítés miatt, így nem tudom, hogy lenne-e ideje még extrán teljes törléseket végrehajtani, mert az már nagyon sok időt venne ígénybe. 2015-ben jött házhoz a gép használt állapotban Win 7-tel, és kb. 2017-ben kaphatott Win 10-et, azaz történt operációs rendszer váltás. Mindkét rendszeren birtokoltam olyan file-okat, amiknél kellemetlen lenne, ha esetleg egy bedöglött HDD javításnál előkerülnének. (Mint már említettem, 2015-ben már használtan vettük a gépet, irodai leselejtezett PC volt, szóval kb. minimum 6 éves drive-okról van szó, elég öregek, ezért elképzelhető, hogy egy szép napon bedöglenek.) A személyes használatom utolsó szakaszában, olyan 1-2, majdnemhogy 3 évig semmi gáz adat nem volt a gépen. Sok új file-t raktam fel, töltöttem le, töröltem le, és így tovább. Most lesz ismételten oprendszer váltás. Szerintetek a file-okat már régóta átírta a rendszer, vagy mindnképp meg kell beszélnem az informatikus csávóval, hogy szabaduljon meg tőlük? Nem feltétlen FBI top secret dolgokról, hanem személyesebb infokról van szó, amiket nem akarok más ember kezébe átadni.

2021. márc. 9. 17:26
 1/8 anonim ***** válasza:
2021. márc. 9. 17:32
 2/8 anonim ***** válasza:

Csak akkor íródott felül garantáltan minden törölt személyes adat, ha legalább egyszer azóta újra tele lett írva a lemez valamilyen más adattal. Ha ez nem történt meg, akkor maradhatott fenn helyreállítható fájl. Valamint szintén minden ami törölt, de felül nem írt adat, az helyreállítható, ezt jól tudod.

Lehetőségeid: vagy te futtatsz rajtuk többmenetes felülírást, vagy megbízol vele valakit, ha van ideje kivárni azt a néhány órát, amíg végez vele egy célprogram. Ha nincs rá idő, de még nálad vannak a lemezek, akkor te is megcsinálhatod, semmilyen szaktudás nem kell hozzá. Telepítesz egy programot ami ezt tudja, majd a futtatásnál kiválasztod hogy melyik lemezt/partíciót és milyen módon formázzon és írjon felül, és kivárod amíg végez.

Célprogram: Ccleanerben van ilyen modul (szabad hely felülírása).

2021. márc. 9. 17:35
 3/8 MGéza ***** válasza:
Többszöri felülírás értelmetlen adatokkal, ezt csinálják az úgynevezett végleges törlő programok, ezután nagy valószínűséggel annyi marad az eredeti tartalomból amiből nem nyerhető kis semmi érdemi információ. Az úgynevezett formázás, újraparticionálás és törlés csak az elérést szünteti meg, a fileok attól még ott maradnak, csak nem látszanak, kizárólag akkor törlődnek ténylegesen ha a szektorba más adatokat ír a winyód.
2021. márc. 9. 17:40
 4/8 anonim ***** válasza:
Legegyszerűbb a CCleaner. Több felülírási módot is beállíthatsz.
2021. márc. 9. 18:12
 5/8 anonim ***** válasza:
A lassú (nem gyors) formázás MINDEN adatot töröl a partícióról véglegesen örökre.
2021. márc. 9. 20:30
 6/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat! A helyzet az, hogy meg tudnám csinálni simán, de maga az operációs rendszer is rajta van a HDD-n. Ez gondolom gátolja a törlést. Van erre valami megoldás, azon kívül hogy újratelepítés?
2021. márc. 9. 23:29
 7/8 anonim ***** válasza:
2021. márc. 10. 00:08
 8/8 A kérdező kommentje:
Utolsónak köszönöm a válaszát, nagyon hasznos volt!
2021. márc. 15. 00:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!