Mi a véleményetek az alábbi konfigról és milyen alaplapot választanátok hozzá és milyen videó kártyát ami megfelel a célnak és még kapható tűrhető áron?
CPU: AMD Ryzen 3900x
GPU 1: Asus TUF 1650 OC 4GB (kb. 70000 Ft)…. Vagy valami ami még kapható és elérhető áron , 1070 ti láttam de az is csak 4GB-os amazon on olyan 150000 Ft ért + szállítás.
GPU 2: Bármi ami más a jövőben ami elérhető és kell.
Alaplap V.1: X570 ( de melyik :O annyi van, hogy nem tudom eldönteni, most miben is különböznek valójában) (x570 Aorus elite/ gigabyte gaming X, vagy valami más)
Alaplap V.2: B550 ( alternativa, félek, hogy a x570 esek zajosak, a pici venti miatt)
Memória: Corsair VENGEANCE LPX 64GB (2x32GB) DDR4 3200MHz CMK64GX4M2E3200C16
SSD: 500GB - 1TB, nvm-e 4.0 , elsődleges SSD EVO 980 (valamilyért tetszik…
de nem tudom ha ki fogom e használni)
Ház: be quiet! Pure Base 500DX (BGW37/BGW38)
Táp: Seasonic, vagy be quite 750W, Gold (kb. 663W-ott jósolt a pangoly.com )
Proci Hűtő: Noctua Chromax NH-D15 (FAN-NH-D15-CH)
Paszta: Noctua paszta, nem tudom ha van e a dobozban.
Az alap lapról, nem tudom eldönteni melyiket is vegyem :(, túl sok lehetőség van kb 75000 ft körülieket néztem.
Kb. 550k-750k számoltam, ha árukeresőn mindegyikből kikeresem a legolcsóbb opciót.
Nem szoktam, játszani, csak fejlesztéshez, virtuális gépekhez, valamint kezdő szintű videó szerkesztéshez, fogom használni....
Teljesen felesleges 70 ezres kategóriáig elmenni. 50 bőven elég. Még a 30 ezres is kényelmesen kihajtja a 3900x-et. De persze érdemes elmenni az 50 ezerig.
A kérdés talán az, hogy fogsz-e használni több M.2-t egyszerre. Szerintem fogsz, de ezt mondd meg inkább te! Tőlem távol áll ez a felhasználás. És ha igen, akkor mindenképp X570 az extra PCI sávok miatt. Pl MSI X570-A Pro
Nem tűnik rossz konfignak, bár a D15 túlzásnak tűnik. Valószínűleg kisebb/olcsóbb (akár márkán belül) hűtő is képes elég hűvösen tartani ahhoz, hogy turbózzon. Pasztából pedig Noctua helyett én inkább akkor már Kryonautot vennék.
A memóriának járj utána, mert úgy rémlik a Corsair RAM-okat pont nem bírták korábban a Ryzen processzorok és nem tudom a 3000-esek ezt enyhítették-e.
Ha X570 kell, akkor újabb lapokat nézz, mint amilyen a X570 Tomahawk is. Másképp abszolút a B550-ösök javára dől a mérleg, mert azonos áron jobban felszereltek. (Az X570 drága chipset, kisebb a hasznuk rajta a gyártóknak.)
Ez a topik segíthet:
Tier S lapok közül úgy látom a B550 Tomahawk és a B550 Auros Pro a legolcsóbb.
Hütés, memória
* a Corsair Vengeance LPX 16 (CMK16GX4M2B3200C16) -et több helyen is ajánlották/ajánlotta a Google ha rákerestem milyen memóriát válasszak a 3900x es Ryzenhez.
* GSkill is de amit láttam az vagy RGBs vagy túl magas a hűtője, pl a Ripjaws, ez lehet akadály lenne a Noctua D15-e, de talán még a BeQuite Dark Rock 4-el, is.
Elgondolkodtam a hűtőn, álltalában a listában benne van a Noctua NH-D15 is, de beQuite! Dark Rock Pro 4 mindig jelen van, mivel a fekete Noctua feláras a barnához képest és a beQuite!-et meg lehet kapni 15 ezerrel olcsóbban lehet erre esik a választás.
Lehet elég volna egy kisebb változat is, de nem találtam táblázatokat, összehasonlítással és 3900x es procival.
Alaplap és SSD
Hát aszt hiszem nem árt ha van kettő darab SSD.
Még nem tudom pontosan milyen, de az elsődleges SSD-nek a 980 teszik, de még rá kellene keressek pontosan milyen esetben tudok ezen nyerni.
Régebb míg intel ben gondolkodtam és ott még nincs (10th seknél nincs pcie 4), el gondolkodtam a Raid be kötésen, hogy dupla sebeséget nyerjek. Elég megoszlók erről a vélemények az internet bugyraiban.
Valószínűleg lesz olyan eset ahol mind kettő használom egyszerre, ilyen álltalános esetekben, hogy ott tárolok esetleg egy virtuális drive-ot egy virtuális géphez, vagy oda van valamiért lementve egy project és onnan nyitom meg.
Persze hosszú távú tárolónak inkább egy NAS fog kelleni.
Tetszik ez a MSI X570-A Pro, bár a második SSD-nek a helye mintha rövidebb, lenne és max 1GB-es a hálózati kártyája. Nem tudom érdemes e feljebb menni vele, a jelenlegi bérleményben nem fúrhatok kábel miatt, és amúgy is csak Gigabites nettem van, de van egy TP-link AC1900-asom, elég jó szerintem csak a DIGIS router miatt nem megy jobban. De egy éven belül lehet, hogy költözés lesz.
Az X570-A Pro egy Tier D lap. A linkelt topik szerint 3900X alá még alapon járatva sem kifejezetten ajánlott. Az inkább a 3700X/5800X-hez megy el. Ráadásul azonos áron ott a B550 Tomahawk amibe ugyanúgy bele tudsz rakni két NVMe-t (A rövidebb hűtővel ellátottba max 2280-as fér, de a legtöbb itthon kapható tároló ilyen. Nem is tudom, hogy az Intel Optane kivételével használja-e valami a 22110 szabványt. [link] ).
A 2,5Gbps csati jó lehet házon belüli fájlcserére is. Ha meg később olyan Telekom környékre költözöl, ahol van 2Gbps net, akkor kapsz hozzá megfelelő HGW-t is amivel ki tudod használni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!