Linux alatt jobban használódik az SSD? :O
Összetettem egy gépet Linux alá. Ez megy szinte egésznap, de csak ilyen alapdolgokra.
Film, Youtube, torrentezés.
Maguk a fájlok azok egy WD10Ezex HDD-n tárolódnak, oda töltök és onnan is filmezek.
A rendszer és az alap programok egy Maxell 120GB-os SSD-n vannak!
(pontosabbat nem tudok róla adni, mert neten nem találok ilyet, csak ami külsőre hasonlít, de lassabbak. Ez van ráírva maxell 120gb rw500/400mb/s, Mediamarktból van. szóval nem klón)
Ubuntu 18, x64, Unity ablakkezelővel (nem alap Gnome!)
Magát az SSD-t 2020. 10. 18. 14:20:21kor vettem!
Ilyet állít róla a HDD Sentiel:
Physical Disk Information - Disk: #1: SATA SSD
Hard Disk Summary
Hard Disk Number : 1
Hard Disk Device : /dev/sdb
Interface : S-ATA Gen3, 6 Gbps
Hard Disk Model ID : SATA SSD
Firmware Revision : SBFM61.3
Hard Disk Serial Number : E095070407CE00028591
SSD Controller : Smartbuy / Phison
Total Size : 114473 MB
Current Temperature : 33 °C (91 °F)
Maximum Temperature (during Entire Lifespan) : 33 °C (91 °F)
Power On Time : 58 days, 22 hours
Estimated Remaining Lifetime : more than 1000 days
Lifetime Writes : 1.11 TB
Health :
♦ 100 % (Excellent)
Performance :
♦ 100 % (Excellent)
The status of the solid state disk is PERFECT. Problematic or weak sectors were not found.
The health is determined by SSD specific S.M.A.R.T. attribute(s): #231 SSD Life Remaining
No actions needed.
1.11TB nem sok egy kicsit? Mármint korához és használatához képest? Mennyit élnek ezek? Lehet a Linux jobban gyilkolja az SSD-ket?
Az is SSD-n!
Ez érdekes!
Most nézem és mindig más méretű? :O
Most azt írja 2GB, de tegnap még 1GB volt, de összesen 0bájtot használ!
8GB ram van benne, de nem találom a partícióstablában a swap mekkora meg hogy lenne e.
Csak a ext4 fájlrendszer és az uefihez a fat fájlrendszer 500mb.
Újabban az Ubuntu fájlba swappol (és ez beállítható volt már a 18.04-nél is), tehát valószínűleg nincs swap partíciód.
"Film, Youtube, torrentezés."
"Magát az SSD-t 2020. 10. 18. 14:20:21kor vettem!"
Ebből a két tényből kiindulva, szerintem nem sok az 1.11 TB. Egy hónapban elmegy átlagosan 200-300 GB adatmennyiség, de a 400-500 GB sem kirívó.
Ma 4 hónapos az SSD-d, ha havi 300GB adatmennyiség töltesz le, az ennyi idő alatt 4*300 GB, azaz 1200 GB.
A letöltött adatmennyiség egy része (pl. Youtube videók) az SSD-re kerül, mivel oda cachel a böngésző. A torrent viszont a HDD-re megy, szerintem az nem fordul meg az SSD-n.
Keresni kellene valamilyen mérőprogramot, ami a havi adatmennyiséget méri, és az alapján lehetne következtetni arra, hogy nem sok-e ez az írási mennyiség. De szerintem nem.
Tényleg nem is gondoltam arra, hogy a FF az oda gyorsítótárazhat!
Azt lehet valahogy a HDD-re állítani vagy akkor lassú lenne?
Bemégy az about:config-ba, hozzáadsz egy új kulcsot "browser.cache.disk.parent_directory" néven, és oda beírod, hogy hova cacheljen.
Szerintem nem tapasztalnál jelentős lassulást, valamennyit azért igen.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!