Ha az Apple 2019-ig - tudtommal - ugyanazokat az Intel processzorokat használta, amik máshol is elérhetőek voltak, akkor mi az oka (avagy mivel erőszakolták ki), hogy az OSX csakis az Ő hardverükön fut?
Ha teljes mértékben az Intel által gyártott processzorokat használt az Apple, amik más gépekben is megtalálhatóak voltak, akkor technikailag mivel valósították meg, hogy eredeti OSX csakis Macintosh/MacBook gépen indul el?
Speciális északi-/déli-híd lehet ennek az oka? Azokba az integrált áramkörökbe kerülhetnek olyan memóriatartalmak, utasítások, amiket az OSX a processzor közvetítésével előszeretettel használ, és az Apple architechtúráin kívül máshol nincs meg?
Vagy a BIOS-ban van valami túlbonyolított memóriatartalom, azonosító, vagy mikrokód, ami nélkül az OSX nem képes/hajlandó boot-olni?
Hackintosh NEM érdekel!
A kérdésem csakis natív OSX-re, abban pedig natívan, teljes, hangsúlyozom: TELJES sebességgel futó szoftverekről van szó.
Én úgy tudom, hogy az utasításkészletet kizárólag a processzor határozza meg, a mikrokódot is az tárolja (lehet, ezt tanították nekem tévesen?), a BIOS által implementált utasításokat pedig kb. DOS óta, modern operációs rendszerek már nem használják.
A MacBook-oknál ez másképpen van? Vagy én tudok valamit rosszul?
"Hackintosh NEM érdekel!
A kérdésem csakis natív OSX-re, abban pedig natívan, teljes, hangsúlyozom: TELJES sebességgel futó szoftverekről van szó."
Mert hackintoshnál nem origi OS-X-et telepítenél fel? A "hackintosh" esetén kell egy Mac amivel lehúzod és létrehozod a telepítőt és ezt telepíted a "hackelt hardveres" gépre.
"akkor technikailag mivel valósították meg, hogy eredeti OSX csakis Macintosh/MacBook gépen indul el?"
Volt legenda arról, hogy TPM modul van a MAC-ekben , mint a szerverekben, de valszeg valami szoftveres korlátozással oldották meg, hogy ne települjön/induljon el nem támogatott - azaz saját - hardveren.
Itt elég részletesen kifejtik, hogy milyen hackek voltak/kellettek a különböző OS-X-ehez, ha hackintost akartál. Nyilván akkor ezek voltak azok a korlátok, ami miatt csak az adott hardveren indult ( korábban az IBM alapú rendszerek nem is x86 alapúak voltak ):
Nem vagyok az Apple-cuccok szakértője, és nem fogom tagadni, hogy távol áll tőlem az Apple univerzuma, de azért annyit tudok, hogy alapvetően kisarkított butaság, amiket írsz.
Szerinted, amit a köznyelv Hackintoshnak nevez, az mégis mi a jó fene, ha nem egy egyedi hardverre telepített OSX?
[link] (Az első pár mondatot olvasd el...)
Egy számítógép pedig messze nem csak processzorból és BIOSból áll. Hiába kompatibilis a processzor, ha mondjuk a háttértárat nem tudja a telepítő az általa kívánt módon kezelni. Emellett persze nem nehéz olyan rutint írni, ami meg tudja állapítani egy számítógépes rendszer jellemzőit.
A BIOSt illetően meg nincs teljesen igazad, bár csekély mértékben, de azért még a mai rendszerek is hivatkozhatnak rá.
Ami pedig Munkás Pista jellemét és életét illeti, nekem sincs jó véleményem róla, de ez már nem szakmai kérdés.
Egy egyszerű, rövid ám pontatlan válasz: driverek és egyéb hardverspecifikus kódok.
A megegyező CPU még ne jelent semmit: az eredeti Macek pontosan ugyanarra a 68000 processzorra épültek, mint pl. az Amiga, az Atari ST - a különbség mégi ég és föld... Vagy pl. a 80gas évek HC-inek jelentős részében a Z80 ketyegett, de ettől még egy ZX81 semmit nem tudott kezdeni mondjuk egy CPC464 programmal...
Világosan leírtam itől van ez, de töröltette a kérdező a válaszom. Mégegyszer nem fogom elmagyarázni, megtaláljátok a gugliban.
Gondolom rátapintottam a lényegre a megjegyzésemmel :D szégyen.
EMBER!!!
Kérdezni szoktál-e, mielőtt vádaskodsz?!!
>( 😠
A Te első válaszodra adott heves reakciómat - miszerint mekkora idióta vagyok, hogy merek személyeskedni Steve Jobs-al szemben (bár erre itt is megjegyzem, a betegsége, ami elérte, szerfelett igencsak könnyed bűnbocsánatnak tekintem, csak ha megint merném kifejteni, ki lennék cenzúrázva - azt már reggel buzgón kitörölték innét. Nem érdekelt senkit, hogy a világ kettős mércéjén voltam felháborodva (ld.: Lisa Brennan-Jobs-ot ért tragikus viszontagságokért ki siratta meg?! Vagy az öngyilkos mérnököket/munkásokat?!)
És én ennek hatására nekiálltam vádaskodni, hogy mert biztos Te jelentettél?!
Egyébként azt elárulom, hogy a Te kommentedet valamikor délután írották ki, való igaz, erre is csak azt tudom mondani, no comment, grat! Biztos jót érzett erre. ;)
És tény, szakmailag hasznos volt, csak éppen semmivel sem vagy kevésbé személyeskedő, mint amit rámfröcsögsz.
Kicsit nézz magadba!
Huhh... itt a baj már nem kicsi
Handras te vagy az? Sok volt a viszki?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!