Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Gond van a dvd olvasómal mit...

Gond van a dvd olvasómal mit tegyek!?

Figyelt kérdés

sziasztok! az a gond, hogy összeszereltem a gépet miután szétszedtem és nem érzékeli a dvd olvasót! ki-be nyílik de a sajátgépen nem mutatja .. :S eszközkelőben sincs semmi :S csak a táp kábelt dugtam bele.. :S ha beledugom a hdd kábelt akkor olyat ír ki h reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key , vagy olvasolemez hiba ctrl+alt+del újraindítás... :S lehet kell valamit állítan ia biosban?

mert primary ide Master not detected

primary ide slave hard drive

slave ide m. not dec.

s. ide . secondary . not dec.

sata 1 not dec

sata 2 not dec! pls help me! előre is köszi !

2010. aug. 16. 19:02
 1/5 anonim ***** válasza:
próbáld meg, hogy ahova a hdd van dugva, arra a csatira dugod az optikai meghajtót, és ahova a dvd-t dugod, oda a hdd-t. ha nincs jumperelve akkor számít, hogy a kábel melyik csatlakozóját használod.
2010. aug. 16. 19:04
 2/5 A kérdező kommentje:
megpróbálom köszi, jumperelve? az mi?
2010. aug. 16. 19:09
 3/5 A kérdező kommentje:
megpróbáltam lemez olvasási hiba :S ctrl+alt+del ujraindítás:S és még a windows se jön be :S
2010. aug. 16. 19:31
 4/5 Takysoft ***** válasza:

tisztázzunk 1-2 apróságot.

nincs olyan h HDD kábel...

IDE/ATA kábel van vagy SATA kábel. esetleg USB, vagy eSATA, de azt esetedben kétlem.

sata egységeket csak simán bedugod és megy

ATA/IDE egységeket kicsit viccesebb.

átlagos alaplapon 2 alaplapi IDE csatlakozó van.

ideális esetben a csatlakozási rendszer

az IDE kábel(vastag, sokeres) színezett végét dugod az alaplapra(amelyik messzebb van a 2 másik csatlakozótól)

csak egyféleképp lehet bedugni(már vagy 10 éve... ha régebbi kábeled van, cseréld, mert úgyis lassú lesz)

Az egyik aljzatot Primary(elsődleges) a másikat Secondary(másodlagos) névvel illetjük. (sata-s vinyókon olykor csak 1 van)

Ezeken az eszközök. Ami a középső csatlakozón van az Slave ami a kábel végén, az Master.

Secondary kábelre nem dugsz semmit, amit nincs Primary kábelen eszköz

Semmit se dugsz slave helyre, ha ott még nincs master.

És a fontos rész: minden eszközön be kell állítani, h ő most Master vagy Slave helyen fog-e működni.

Ez Egy kis jumper segítségével tehetsz meg, ami általában alapból rajta van az ezsközön. Minden eszköz esetén más a jumperelés, de általában rá van írva a magyarázat, és van rajtuk egy jumper is dummy helyen(vagyis csak 1 tűvel érintkezik, ergo olyan, mintha ott se lenne.)

ha leveszed a jumpert az általában slave működés(de nem minden eszköznél azért, de általában)

Ha mindent rendesen beállítasz, akkor nem lehet gond. 2 aljzattal 4 eszközt tudsz kezelni.

Primary Master

Primary Slave

Secondary Master és

Secondary Slave

Na persze a mai alaplapok 90%-ának van annyi esze, h ha rosszul jumperelsz vagy dugsz be doglokat, akkor is képesek őket kezelni... (hülyén lett ez az IDE kitalálva, az tény)

A sata "plug and play" megoldása mennyivel egyszerűbb:D ott max arra használunk jumper vinyók esetén, hogy sata1 sebességre korlátozzunk, ha nincs a gépben sata2

A fő vinyód legyen Primary Master. dvd olvasó lehet mondjuk slave mellette, de akár secondary master is. attól is függ, hogy férsz el a kábelekkel.

szokták mondani h az írókat érdemes masterre tenni, akkor kevesebbszer basszák el a lemezek írását.... fene tudja.

egyelőre ennyi, ha nem megy, szólj:)

ja és ha meglátod azt a szót h RAID... akkor menekülj:P

2010. aug. 17. 05:08
 5/5 A kérdező kommentje:
köszi szépen :) de már megoldottam aznap :) rossz sorrendben dugtam össze v mi :) de most már tuti :) azért köszi :)
2010. aug. 23. 01:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!