Másnak is adódik hűtéssel kapcsolatos problémája ezzel a típusú videókártyával?
Nemrégiben vettem egy új gépet, a specifikációk a következők:
-Zalman S3 akril oldalüveglapos ház 1db előre beszerelt hátsó ventillátorral
-Gigabyte Z490M alaplap
-Kingston 500GB NVMe SSD
-1TB Seagate 7200 RPM HDD
-2x8GB DDR4 2400MHz Kingston Hyper X Fury RAM
-600W Hexa+ PRO FSP tápegység
-Intel Core I5-10400 processzor (jelenleg alap 2,9GHz órajel és gyári hűtő, később OC-zni szeretném nagyobb hűtővel)
-Gigabyte NVIDIA Geforce GTX 1650 4GB GDDR6 OC videókártya (single fan)
A piacon uralkodó jelenlegi megszaladt árak tekintetében ez a build is egy kisebb vagyon volt, a keretbe több nem fért bele, ezért is került a gépbe ez a videókártya egy 1660 Super OC helyett.
Ömagában tökéletes a build, már ami a teljesítményt illeti, viszont adott a következő probléma: A kártya elég magas hőfokon üzemel, ebből adódik, hogy ezzel a házkombinációval egyes játékoknál eléggé hangos. Tudom, hűtés szempontjából nem a legelőnyösebb 1 db ventilátorral ellátott VGA-t venni, azonban az informatikusunk akivel összerakattuk a gépet, 130.000 forintból egy 1650-re ezt a típust választotta. A vásárlást megelőzően rengeteg benchmarkot néztem a neten, olvasgattam különböző fórumokon és hírportálokon értékeléseket ezen Gigabyte sorozat hűtésével kapcsolatban, és mindenhol, FULL HD-s felbontás mellett, AAA-s címeknél a kártya nem ment 60 celsius fok fölé. Az én esetem azonban egészen más. FULL HD felbontás alatt, 1680x1050 [16:10]-es monitoron játszom (másodlagos nincs), átlagban 23 fokos szobában (direkt néztem a tesztelés alatt). Ezzel a monitorral, full grafikán Assassin's Creed Revelations közben a játék alsóhangon megy 150-350 FPS-el, viszont a kártya szigorúan 72-74 fokon üzemel. Lehet akár GTA V ultrán, vagy For Honor, Rainbow Six Siege ULTRA HD Pack-kel, szét shader modozott Minecraft, Warzone ultrán, fixen ez az érték van. Tudom, hogy 80-83 fok sem árt meg a kártyának, sőt, még afölött is bírja a strapát, viszont értetlenül állok a tény előtt, hogy ilyen magason üzemel a kártya még egy 10 éves játéknál is. Nem is beszélve arról, hogy amíg az MSI Afterburnerbe nem állítottam a kártya ventillátorán, néha olyan volt a gép hangja mint egy jet engine... "Nyugalmi" állapotban, amikor maximum csak egy böngésző fut a háttérben, átlagban 33-35 fokos a kártya, viszont folyamatosan 65%-on pörög a venti. A gyártó idézem: "90mm-es egyedi ventilátor, ami hatékonyan bírkózik meg a GPU-ra nehezedő hővel, miközben alacsony fordulatszámon csöndesen tartja a kártyát".. Nem tudom, talán rosszul van pasztázva..
Rendeltem 4db, 4pines csatlakozóval ellátott ventillátort egy elosztóval, amik max 2000rpm-ig mennek fel, emellett alaplapi vezérléssel vannak ellátva, szóval átlagban jóval a felsőhatár alatt fognak pörögni. Kettő megy a ház tetejéhez a mágneses porszűrő alá, kettő a ház elejébe. Így a táppal együtt 3 venti hozza majd be a levegőt, és 3 venti viszi ki. Nem tudom, hogy fog-e segíteni a dolog, de elég aggasztó az ügy. Ha már most ilyen hőfokokat produkál, mi lesz majd nyáron, a klíma nélküli emeleti szobában, 27-30 fokban, esetleg egy magasabb felbontású full hd monitorral? Nem szeretnék egy ipari porszívót hallgatni egy hosszú nap után, mikor leülök fáradtan kikapcsolódni egy chilles játék elé, gondolom ez érthető.. De nincs extra 200rongyom se egy teljesen másik VGA-ra.
A konzultáció az informatikusommal folyamatban van, de itt lévő értelmes válaszoknak is nagy hasznát venném!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!