A Core i9-11900K gyengébb lehet, mint a 10900K?
Esélyes, hogy gyengébb lesz, de ez a különbség minimális lesz, és 8 maggal éri el azt, amit a 10900K 10-zel.
Tehát az intel ezzel arra a felhasználásra megy rá, ami nem a több magot szeretni, hanem inkább a nagyobb magonkénti sebességet. Leginkább a játékosokat célozhatják meg így, illetve az egymagos teljesítményt igénylő programokban teljesít majd az AMD felett..őőő hát ebben nem vagyok biztos, de majd a tesztek megmutatják.
Én egyelőre nem látom azt a lehetőséget, hogy 8 maggal be lehessen fogni a 10 magot. Azonos maradt a technológia, ugyanúgy 14nm. Nyilván az elrendezésen javítottak, és az órajelek magasabbak, minimálisan kisebb hőtermelés/energiafelhasználás (5% ha nyerni tudtak, az csoda). Nem látom hol tudnak nyerni teljesítményt még. Oké, hogy teljesen szabadjára engedik a TDP-t, de ezt vízzel sem tudják hűteni így. Paks 2 kéne hozzá 😁
Valóban 2 maggal és 4 szállal kevesebbet nyújt a 11. gen i9, viszont 32%-ot ráver magonként a 10. genes i9-re, ami szerintem szép teljesítmény az inteltől egy azonos foglalaton belüli procik közti különbségnél, főleg hogy nem ez a megszokott rituálé náluk.
Single core-t tekintve például csúnyán megalázza a Ryzen 7 5800X de még a Ryzen 9 5950X-et is.
De nyilván multicore-ban már más a kérdés. Van akinek ez lesz a jobb, van akinek pedig a másik a jobb választás, függően attól, hogy mire használja és melyik a fontosabb, a magonkénti erő vagy az összerő. Persze azt se felejtsük el, hogy nem mindenkinek és nem is minden program használná ki azt a 10 mag 20 szálat eleve (8-16-ot sem sok esetben) és így van amikor már egyenesen overkill egy processzor, és arra a felhasználásra amire mondjuk te használod, lehet sokkal jobban fog teljesíteni jóval a kevesebb de erősebb mag. Például szerintem játékra alkalmasabb lesz a 11. gen i9 mint a 10., bár ez csak tipp, nem néztem nagyon utána.
Ezt a 32%-ot nagyon szeretném majd látni valós programoknál is...
Ez azt jelentené hogy 32% os IPC növekedést értek el úgy hogy még mindig 14nm en vannak mivel a frekvencia továbbra sem lesz 5.2 5.3 GHZ felett. Az meg kicsit hihetetlen nekem.
Azért érdekes dolgok szivárognak ki a 11. genes procik terén 😶
Elvileg 30% különbség van az i5-11500 és az i5-10400 között is. Jó lenne ha valóban így lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!