Mac Mini M1 vagy egy Hackintosh?
Hali mindenki!
Hobbi szinten foglalkozom foto/videoval, de szeretnek komolyabban is foglalkozni vele. A jelenlegi Macbook Pro-m (13" mid 2015, i5, 8gb ram, 256 ssd) viszont mar nem igazan birja a 4k-s anyagokat, igy frissiteni szeretnek.
Megjelentek az Apple altal tervezett es gyartott M1-es processzorokkal szerelt gepei, amik a neten latott/olvasott tesztek alapjan eleg durvan teljesitenek.
Van valakinek komolyabb tapasztalata Hackintosh-okkal? Igazabol az erdekelne melyik lenne a jobb valasztas? Az uj Mac-ek egyaltalan nem bovithetoek es bar - a teljesitmenyt nezve - olcsobbak mint elozo tarsai, meg igy is eleg dragara jonne ki, ha az altalam tervezett parameterekkel vennem meg.
Hackintosra tervezett alkatreszek:
i7 - 10700k
32gb ram
500gb ssd
2tb hdd
Radeon RX 5700RT /RX6800 - majd amelyik elerheto lesz normalis aron
es ezt a konfigot lehet boviteni/cserelni
A leirtakbol gondolom lejon, hogy nem kis befektetes lenne es nem 1-2 evre tervezek vele, igy a keret amit hajlando lennek raszanni - tokkal vonoval, azaz maga a gep, eger, billentyuzet, monitor 4k ips es minimum 32" - az valahol 850 es 900e koruli osszeg, legvegso esetben 1m, de ez a plafon.
Es mielott meg megkoveznetek, tudom, hogy windows-os geppel olcsobban meg jobban meg stb, de nalam a windows csak ugy johet szoba mint eddig, vagyis masodlagosan, elvalasztva az OsX-tol - kulon ssd-n.
A leirtak alapjan melyik osszeallitassal jarnek jobban?
A frame drop az érdekes, mert állítható a "playback resolution" és ha nem 8K-n megy za előnézet hanem csak 1/4 felbontáson akkor simán viszi. De azért proxy nélkül, teljes 8K felbontáson tuti elfossa magát, nincs annyi ram az egész Mac miniben amibe annyi frameet be tudnál tölteni :D
Nem véletlenül van csillió GB RAM és akár több GPU/renderkártya a tartalomkészítők Mac Proiban.
"felreertes ne essek, nem akarok senkit meggyozni, hogy a Mac a legjobb"
Nem is kell. Az Apple jól megoldotta a sajáz zárt ökoszisztémájában az optimalizálást. Az iPhoneok is elmennek fele annyi RAMmal, mint az Androidok >>mert jobban optimalizálták az alkalmazásokat meg az OS-t.
Haverom 4gen i7-es macbook proján, dedikált GPU nélkül is meglepően jól lehet dolgozni Final Cuttal, 4K videókkal is. Nem azért mert az az i7 jobb, mint egy másik i7, hanem mert a szoftverkörnyezet durván jobb.
Ilyen téren a Win alapú környezet sokat fejlődött, főleg mióta a Premiere natívan támogat mindenféle hardveres gyorsítást és az AMD/NVIDIA is beállt ez mögé..
"Az az igazsag, hogy nem probaltam meg 32" monitoron milyen dolgozni, mennyire csusznak szet a dolgok es kiprobalni se nagyon tudom sehol mert akit ismerek mindenki csak 24" hasznal, de az nekem meg kicsi - most is olyanom van FHD ."
A szétcsúszást értsd úgy, hogy látod az adott FC felületet, meg vannak a források, "effektlista", előnézet, timeline meg épp amilyen tabot beállítottál. Ez mind osztozik a képernyőd felbontásán. Most képzeld el, hogy az előnézet az huss, nincs ott és a többi területtel szabadon gazdálkodhatsz.
Az előnézet szempontjából - főleg ha effket, color-grading , feliratok, akármik vannak rajta- ha minél nagyobb méretben látod, mert ott látszanak a különbségek amik a kis ablakos nézetnél valszeg elvesznek. Ehhez feltétlen nagy monitor sem kell, 4K 24-27" már bőven jó, ha am ásik is kb ekkora és legalább FHD.
Ki tudod ezt próbálni, rádugod a Macbook Prora a monitort és nem tökrözöd a képet, hanem kiterjeszted. Ebben az esetben a playback tabot simán át tudod küldeni a másik monitorra és meglátod mennyivel másabb. Kedvedre variálhatod hol mi jelenjen meg, ahogy neked kényelmesebb és szimpatikusabb...
pl:
https://www.youtube.com/watch?v=nzbL7yk37yY
Nyugodtan próbáld ki a monitoroddal vagy egy TVvel. Teljesen más úgy dolgozni, átláthatóbb sokkal. Lehet átgondolod az alapkoncepciót, lehet maradsz az eddiginél.. :)
Azzal, hogy a felbontást és a monitorméretet növeled azzal minden ugyanolyna marad, csak kicsit több részlet fog elférni a munkaterületen. Két monitor esetén már gyökeres a változás.
"Nem latom sok eselyet, hogy en valaha is 8k-t fogok szerkeszteni :D"
Néhány telefon már most is tud 8K-ban rögzíteni, nekem egy olcsó Xiaomim van de a 4K@30 ennek is megy gond nélkül. Szerintem max3 év és a középkategóriában is elérhetőek lesznek már a 8K-ban rögzítő telefonok. Nem mindtha sok értelme lenne.. :D
"Gondolom adobe-t használsz, nem?"
Írta, hogy Final Cut-ot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!