Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Mit lehet tenni ha az alaplapo...

Mit lehet tenni ha az alaplapon csak egy system fan tüskesor van és mondjuk nekem 2 vagy 3 ventilátor van a gépben?

Figyelt kérdés
Ok tudom össze lehet másként is kötni de akkor úgy hogy lehet megoldani a pwm funkciót?Létezik erre valami kiegészítő?

2021. jan. 15. 00:43
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
29%
Egy ventillátor tüskesoros alaplap már hosszú évek óta nincs forgalomban, még a leg-gagyibbon is van legalább 3 sor.
2021. jan. 15. 00:45
 2/12 A kérdező kommentje:

1/

Akkor félreérthetően írtam az alaplapon két ventilátor csatlakozó van 4 tűs az egyik a cpu-é a másik meg egy rendszer hűtőé de 2 vagy 3 ventilátort szeretnék bekötni pwm-eseket.Találtam egy ilyen elosztót de most nem tudom,hogy ezen keresztül szabályozható e a pwm es ventilátor [link]

2021. jan. 15. 01:34
 3/12 anonim ***** válasza:

#2 De írja a leírása, hogy igen, akkor miért nem tudod? :))

Az első venti fog visszakommunikálni az alaplap felé, hogy hány RPM-el jár, ez igazából lényegtelen. PWM jel pedig mindegyiknek ugyan az fog menni.

2021. jan. 15. 02:16
 4/12 A kérdező kommentje:

3/

Találtam egy hangyányival olcsóbbat,azt fogom megvenni.

2021. jan. 15. 04:49
 5/12 anonim válasza:
Arra azért ügyelj, hogy ne folyjon több áram a csatin, mint amit az alaplap spec. megenged. Vedd figyelembe az induláskori áramot is.
2021. jan. 16. 00:48
 6/12 A kérdező kommentje:

5/

Azt lehet valahogy mérni?

2021. jan. 16. 10:00
 7/12 anonim válasza:

5-ös vagyok

és sajnos csak mérnökinformatikus. 2 szemeszter laborunk volt. 😅

(De szidtam már le BME-en végzett villamosmérnököt, mert hülyeségeket beszélt..)

Oszcilloszkóp mindenképp kell hozzá. Sorba kötsz a fogyasztóval egy megfelelően alacsony értékű, de megfelelően magas teljesítményű ellenállást, és méred a rajta eső feszültséget,ebből is a csúcsot veszed. (Egy-egy trigger pozíciónál akár 5x is indíthatod a ventit, mérési hiba és különböző rotor-állások miatt!) Ebből kiszámíthatod a csúcsáramot. Majd ezt mindegyik ventinél megismétled. Elvileg csak szummázni kell.

De ahogy több fogyasztó jelenik meg rajta, a feszültség leeshet (voltage drop), azonos teljesítményhez így már nagyobb áramnak kell folynia rajta, szóval a részek összessége nem biztos, hogy egyenlő az egésszel. 😄

Majd számolj be, mi lett, és

HAVE FUN ! 😜

2021. jan. 16. 14:42
 8/12 anonim ***** válasza:

Normál megoldás pedig, hogy betartod amiket a gyártók írnak :)

Alaplapnál megadják max hány Ampert bír egy header, ventillátornál pedig a max fogyasztást.

Általában 1-2A (12V) az alaplapon, ventik pedig 3-6W között vannak, ha lassúcska házhűtők csak akkor nyugodtan mehet rá 3db.

2021. jan. 16. 14:58
 9/12 anonim válasza:

5-ös vagyok,

és nem értek egyet a 8-as utolsó fél mondatával. Attól h lassú, nem biztos h kisebb áramot is vesz fel (P1=P2). A lassabbak tipikusan nagyobbak is, így a forgási tehetetlenségük is nagyobb. Ez azonos teljesítmény mellett is jelenthet nagyobb indító áramot.

Ne hagyd elmocskolódni a ventit a tengelynél, és véletlenül se blokkolja semmi. Ilyenkor nő a felvett áram

2021. jan. 16. 15:22
 10/12 A kérdező kommentje:

8/

PWM-es ventilátorok 300 as fordulattól egész 1800-as fordulatig

2021. jan. 16. 20:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!