Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Mi a legjobb módja az adattáro...

Bambuci2 kérdése:

Mi a legjobb módja az adattárolásnak?

Figyelt kérdés
Külső HDD-re fektessek be, vagy megbízhatók a felhőszolgáltatások? Azt számoltam, hogy a legkedvezőbb a Google Drive a 200 GB/10 000 Ft/1 év, meg a OneDrive 1000 GB/30 000 Ft/1 év. Megéri folyton ezeket a fos cloud storage-eket megújítgatni, vagy vegyek merevlemezt? Ha utóbbi, milyet? Ezek a fájlok éveken keresztül meg kell, hogy legyenek.

2021. jan. 11. 10:27
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

A legjobb az, ha minél több példányban, minél több technikával, egymástól minél távolabbra elhelyezve, és minél szakszerűbben tárold. Nyilván az ésszerűség keretei között, tehát azért nem kell mindenből 8142 másolatot készítened, de érdemes emgszívlelni azt az alapelvet, hogy "egy mentés nem mentés". Tök mindegy, hogy mire, vagy hová mented.

Egyébként az informatikábal eltöltött eddigi 15 évem tapasztalata az, hogy a hordozható vinyók jóval sérülékenyebbek annál, mint amilyen időtállóknak szeretnénk tekinteni őket.

2021. jan. 11. 10:49
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Én nem bíznám az adataimat felhő szolgáltatókra. Nekem egy Toshiba 2Tb-os külsővinyom van lassan 2 éve. Semmi baja. Folyamatos ellenőrzéssel meg lehet előzni a bajt. Ha nagyon vigyázol rá, de tényleg és mondjuk, ha ritkábban használod és mondjuk minden második alkalommal ránézel hd sentinellel, akkor megelőzhető a baj. Illetve pótolhatatlan és nagyon fontos adatról van minimum 1, de lagalább 2 biztonsági mentés és ez minden esetben igaz. Én tényleg a külső vinyót ajánlom jobban. 2Tb tegyök fel 25k és az ha vigyázol rá 5-10 évet simán elmegy. Ha ritkán használod főleg. Nem merek többet írni, mert az ördög sosem alszik, de van akinek többet is elmegy. Pl. ha hetente 1-2* használaod simán elmegy. Meghalni úgysem fog egyik pillanatról a másik (legalábbis szerintem eggyáltalán nem jellemző) valami előjele van ha halldoklik plánem ha vizsgálod időközönként hd sentinellel. jó kis proram az. 30k 1Tb és az csak egy év. 30-ért majdnem veszel egy 4Tb-os vinyót és a te kezedben vannak az adatok. Remélem segítettem.
2021. jan. 11. 10:51
 3/10 anonim ***** válasza:
1-es. Valóban sérülékenyebbek, de ha nem fő szempont a hordozhatóság akkor egy 3.5-es hdd egy asztali dokkolóval mindenképpen jobb szerintem mint egy felhő. És így van biztonsági mentésnek ha isten kezébe adod az adataidat is lenni kell. Mint ahogy írtam az ördög nem alszik.
2021. jan. 11. 10:55
 4/10 anonim ***** válasza:
26%
Manapság már ingyen is be lehet szerezni 1.44-es floppykat, ezért ár-érték arányban ezek a legjobb adattárolók.. 😃
2021. jan. 11. 10:55
 5/10 anonim ***** válasza:
#4: Jó poén akart lenni, de sajnos a valóság pont az ellenkezőjét mutatja. Új floppykat ha az emebr szerencsés és szemfüles, kb. ezer forintért tud dobozonként beszerezni. (Rosszabb esetben ez lehet 5 ezer is.) Ez 14,4 megabájtra vetítve... nem igazán előnyös.
2021. jan. 11. 11:14
 6/10 anonim ***** válasza:

Nemis Új floppykra gondoltam.

Lomtalanítás, nagyvállalati selejtezés..

2021. jan. 11. 11:22
 7/10 anonim ***** válasza:

Amit én szoktam csinálni, három másolat:

1. NAS: Ez always online, VPN-en keresztül bárhonnan elérhető, gyorsan frissíthető, viszont ez sérülékennyé is teszi.

2. Tutkosított 2,5"-os USB HDD: Általában fizikailag el/le van választva a rendszerekről egy szekrényben. Csak az archiválás vagy visszanyerés erejéig előszedve. Emiatt védettebb, nem fér hozzá zsarolóvírus, de csak kézzel ütemezve lehet rá menteni. Oda kell menni a szekrényhez, elő kell venni, rá kell dugni a PC-re.

3. M-DISC: Nem módosítható, ami adatot egyszer ráírtál, az rajta marad és szerintem nem praktikus titkosított adattárolásra. Cserébe megfelelően tárolva nagyon tartós és jó tokban leejtéseket is jobban túlél, mint egy merevlemez.

Földrajzi elválasztást nem alkalmazok. Ha leég a lakásom a legkisebb gondom lesz az, hogy adataim vesztek el.

2021. jan. 11. 11:42
 8/10 anonim ***** válasza:
En is ezen filozom mar egy ideje. Tobb szaz giganyi anyagom (kepek, videok - csaladi, szemelyi, uzleti - stb) van ossze-vissza kulso HDD-ken. Ami nekem a legmegfelelobb lenne - szerintem - az egy NAS 2x 3-4TB vinyoval tukrozve. Az egyik legmegbizhatobb - sokak szerint es en is sok jot olvastam roluk - a LaCie - eleg dragak - a masik meg a Synology. En egy Synology-t tervezek beszerezni a kozeljovoben 2x2tb wd red pro vinyoval - de lehet 2x6tb wd red pro lesz.
2021. jan. 11. 11:43
 9/10 DestinyInCap ***** válasza:

Ha tényleg olyan fontos adatokat kell megőrizni amire teszem fel 4-5 éven keresztül bármikor szükség lehet, akkor a 7es válaszolóhoz hasonlóan a NAS-t én is ajánlom.

Továbbá ha több 100gigás adatmennyiségről is legyen szó akár, akkor vásárolj 1-2 terrás hdd-t 2db-ot és kösd össze RAID1-be őket. Ez azért jó, mert magyarul ami az egyik merevlemezen lesz eltárolva, az a másikra is tükrözve lesz, így ha véletlen az egyik be is adná a kulcsot, a másikon ugyanúgy ott lesznek az adataid.

Ezen kívül ha nagyon tartasz attól, hogy véletlen elvesznének az adatok, akkor ezek mellett egy külső merevlemezen is tárolhatod a dolgokat, amit elraksz valahova, ahonnan csak akkor kell elővenni, ha szükség van rá.

2021. jan. 11. 11:52
 10/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek a szíves válaszát. Nincs lehetőségem a PC házba ágyazni a jelenleg használt HDD_k mellé továbbiakat tenni RAID-be. Mivel nekem ezek a tárolók évente 2-3 alkalommal lennének beüzemelve (míg rámásolok, vagy esetleg keresek), valószínűleg az lesz, hogy külső 2 db (különböző márkájú) HDD-n letárolom az adatokat és előveszem, amikor kell. Még azon gondolkodom, hogy az egyik ne legyen-e SSD v. nagyobb kapacitású pendrive (hiszen mégiscsak mozgóalkatrész nélküliek).
2021. jan. 26. 08:18

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!