Mi a legjobb módja az adattárolásnak?
A legjobb az, ha minél több példányban, minél több technikával, egymástól minél távolabbra elhelyezve, és minél szakszerűbben tárold. Nyilván az ésszerűség keretei között, tehát azért nem kell mindenből 8142 másolatot készítened, de érdemes emgszívlelni azt az alapelvet, hogy "egy mentés nem mentés". Tök mindegy, hogy mire, vagy hová mented.
Egyébként az informatikábal eltöltött eddigi 15 évem tapasztalata az, hogy a hordozható vinyók jóval sérülékenyebbek annál, mint amilyen időtállóknak szeretnénk tekinteni őket.
Nemis Új floppykra gondoltam.
Lomtalanítás, nagyvállalati selejtezés..
Amit én szoktam csinálni, három másolat:
1. NAS: Ez always online, VPN-en keresztül bárhonnan elérhető, gyorsan frissíthető, viszont ez sérülékennyé is teszi.
2. Tutkosított 2,5"-os USB HDD: Általában fizikailag el/le van választva a rendszerekről egy szekrényben. Csak az archiválás vagy visszanyerés erejéig előszedve. Emiatt védettebb, nem fér hozzá zsarolóvírus, de csak kézzel ütemezve lehet rá menteni. Oda kell menni a szekrényhez, elő kell venni, rá kell dugni a PC-re.
3. M-DISC: Nem módosítható, ami adatot egyszer ráírtál, az rajta marad és szerintem nem praktikus titkosított adattárolásra. Cserébe megfelelően tárolva nagyon tartós és jó tokban leejtéseket is jobban túlél, mint egy merevlemez.
Földrajzi elválasztást nem alkalmazok. Ha leég a lakásom a legkisebb gondom lesz az, hogy adataim vesztek el.
Ha tényleg olyan fontos adatokat kell megőrizni amire teszem fel 4-5 éven keresztül bármikor szükség lehet, akkor a 7es válaszolóhoz hasonlóan a NAS-t én is ajánlom.
Továbbá ha több 100gigás adatmennyiségről is legyen szó akár, akkor vásárolj 1-2 terrás hdd-t 2db-ot és kösd össze RAID1-be őket. Ez azért jó, mert magyarul ami az egyik merevlemezen lesz eltárolva, az a másikra is tükrözve lesz, így ha véletlen az egyik be is adná a kulcsot, a másikon ugyanúgy ott lesznek az adataid.
Ezen kívül ha nagyon tartasz attól, hogy véletlen elvesznének az adatok, akkor ezek mellett egy külső merevlemezen is tárolhatod a dolgokat, amit elraksz valahova, ahonnan csak akkor kell elővenni, ha szükség van rá.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!