Ryzen 3600 95fokos mennyire normális? fél éves a gép eredeti hütő van rajta
Nagyon nem normális. Ez azt jelenti, hogy a védelem ki lett kapcsolva. Alapból 85 fokon throttlingol (úgy rémlik).
Bios-ban kapcsold vissza ezt az értéket!
1-es vagyok.
legjobb lenne a bios-t teljesen alaphelyzetbe rakni (alaplapod leírása szerint. esetleg bios frissítés?). XMP bekapcsolható, aztán mehetünk tovább.
aztán... hűtésen kéne hibát találni.
Vagy fizikailag nincs meg a rendes kontakt, tehát le van lazulva a hűtő, szarul pasztázták, akármi... érdemes leszedni, letörölni, újrapasztázni, visszarakni.
aztán a ventilátorprofilt is feljebb lehet rakni, ha valamiért nem megfelelő. ilyen hőmérsékleten maxon kéne pörögnie. ehhez képest mit tapasztalsz? rá van dugva rendesen? hűti? megy? gyorsul? mindent csinál?
ha egyik sem megy, akkor undervolt. prohardver amd 3xxx fórum
A gyári hűtő nem egy nagy szám sajnos, simán előfordulhat ilyesmi. Nekem IDLE (üresjárat) 50 fokról indult minimum gyári hűtővel, így hát vettem rá normális hűtést. Most így télen IDLE 30-40 fok, nyáron inkább 35-45, de ez is egyedi hűtőprofillal, mivel az alap beállítás nem volt elegendő. Így is nagyon halk maga a proci hűtő, szóval mindegy, ami inkább hangos nálam az a két felső gépház venti.
Üresjáratban a procinak 40 fok fölé nem nagyon szabadna mennie ha engem kérdezel, az egyszerűen indokolatlan, mivel nem dolgozik a CPU, alig termel hőt így. Kérdés, hogy most nálad ez a 95 fok üresjáratban van-e vagy sem, de gyanítom ez inkább terhelés közben fordulhat elő (ha pedig IDLE, akkor ott komoly gondok vannak a hűtéssel).
Üresjárat magyarul szólva, odaírtam zárójelben.
Ha be van kötve a venti de nem megy, az nem jó.
Elvileg nem gáz. Ez beállítás kérdése.
Tehát CH_FAN feliratú csatlakozóba van dugva?
(ez azt jelenti, hogy chassis fan = ház ventilátor) Amíg nem elég meleg, addig feleslegesen nem kapcsol be, nem zajong. de terhelés alatt be kéne neki, 50 felett imán. Szóval valami nagyon nem oké a ventilátor profilokkal úgy tűnik. Ki állította be ezt, és miért így?
BIOS reset meg kell, hogy oldja.
De a bios adatokat felülírhatja egy automatikusan elinduló program. Nem tudom mi van most AMD-nél vagy az alaplapodon, ami a ventilátorokat kezeli... ryzen master? van ilyened? minden mehetne alapbeállításra első körben. utána lehet finomhangolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!