Mit jelent gyakorlatban a refurbished/felújított laptop/számítógép, mik az előnyei hátrányai, megéri ilyet vásárolni, ha igen honnan?
Ahogy nézem manapság... semmit! Ugyanaz a használt-felújított, mint amit az ilyen üzletek árultak eddig is, csak akkor nem húzták rá ezeket a marketingszavakat. Persze ez nem jelent rosszat, sőt!
Előnye, hogy 27%-os áfát adnak (cégeknek visszaigényelhető)
adnak garanciát (6 hónapot látok legtöbb helyen)
tesztelt, kitakarított termékekről van szó. megbízhatóság!
tehát alapvetően a sima használthoz képest meg kell fizetni egy felárat.
Ami még előny, hogy amit nagy irodák-cégek kidobnak eszközöket, azok mind az ilyen cégekhez kerülnek. Magánszemélytől nagyon ritka, hogy be tudd szerezni. Tehát alapvetően is olyan eszközök mind, amik egyszerű irodai, visszafogott... néhány esetben strapabíró technikáról van szó. De nem halálra nyúzott dolgok.
Szóval nem feltétlenül drágábbak, mint a magánszemélyes hirdetők, mert olyan dolgokhoz jutnak hozzá, amihez mások nem. Nagy készlet érkezik hozzájuk. Inkább ők is kiszórják, minthogy rajtuk rohadjon.
Így néz ki a dolog:
1. X cég vesz mondjuk 2000 üzleti laptopot, mind azonos típusú.
2. Ezt kiadja a munkavállalóknak, akik használják 2-5 évig, majd visszaadják a cégnek, akik RAM és HDD nélkül eladják Y cégnek.
3. Y cég/személy megveszi ezeket a gépeket, ellenőrzi őket, rak bele RAM-ot és HDD-t, kipucolja, és ha valamilyen hibája van, esetlegesen javítja.
Ezt veheted meg végül Y cégtől/személytől. Én ezeket jobban ajánlom mint a normál használt gépeket, mivel ellenőrizve vannak, és van rá garancia ha kellene. Sokkal egyszerűbb és biztonságosabb ezeket venni, mint magánszemélyhez elmenni, minimálisan tesztelni, aztán 3 nap alatt kihajtani a gép lelkét is, hátha van valamilyen hibája, majd ezt bizonygatni is kell, meg azt is, hogy nem te okoztad a hibát...
#2: A 3. ponthoz kiegészítés: ez a cég partneri kapcsolatban áll a laptop/számítógép gyártójával vagy az operációs rendszer készítőjével - így megfelelő terméktámogatást kap a felújítandó termékhez.
Ilyesmire példa a Microsoft Authorized Refurbisher Partner program:
bővebben, magyarul az egyik partner oldalán:
Köszönöm a válaszokat!
Szóval ha jól értem akkor hogyha én egy refurbished laptopot vásárolok akkor lényegében egy új számítógépet vettem olcsóbban, használt akkumulátorral és boldog vagyok hogy védem a környezetet?
Van felujitott akku is...
vagyis az akku lehet az eredeti hasznalt, lehet uj, es lehet felujitott is.
relativ az hogy olcsobb, nem is kapsz olyanokat mar ujonan
ha meg igen akkor ugyis osszetudod hasonlitani mennyivel olcsobb
ha dragabb akkor erdemes?
veded a kornyezetet...
igen olyan szempontbol ha a amugy hulladekokat felhasznaljak valakik az jobb... de hat ujrahasznositani ugyis lehet szoval nem mindegy?
Amit eddig írtak, az mind igaz, csak hozzátennék pluszban. Van gyári refurbished is, a raktáron marad előző generációs gépeket, vagy kiállítási darabokat visszaszedi a gyártó, ott átnézik, újracsomagolják, és eladják refurbishedként. Ha ilyet találasz, az nagyon jó üzlet, mert új/minimálisan hasznålt gépet kapsz 2/3-fele áron, gyári 2-3 év garanciával. (Én is így vettem egy üzleti HP-t, amit valszeg olaszországban nem sikerült eladni, a billentyűzetet nagyon igényesen átmatricázták, csak a windows telepítő először olasz volt, de az is gyorsan megkérdezte a nyelvet. 400+ helyett 250-ért igencsak megérte.)
Ugyan ez Lenovoról ír, de más gyártók is csinálják. Mint mondtam, én HP-ból fogtam ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!