Számítógép nem érzékel boot eszközöket?
Sziasztok! Nemrég fejlesztettem a gépemet és a régi hardvereket összedobtam egy másik házban, minden ugyanaz, ahogy régen használtam, kivéve a merevlemezt, amiből egy igen régi darabot kapott. A gépen a régi merevlemezével Win10 futott. Az "új" merevlemezre is rá szerettem volna tenni, viszont sehogy sem tudom megoldani.
Először simán telepíteni akartam a gépre pendrive-ról, de a gép nem boot eszközként érzékeli a pendrive-ot, hanem csak egy natúr USB eszközként, szóval nem tudtam telepíteni. A pendrive tuti jó és bootolható, rengetegszer használtam már, legutóbb alig 3 hete az új gépemhez. Ezután megpróbáltam azt, hogy az új gépembe dobtam a merevlemezt, feltelepítettem rá itt a Win10-et, majd visszatettem a merevlemezt a régi gépbe, ez működött is, az új gépem bootolt rendesen a pendrive-ról, ráment a Windows, minden rendben, de ahogy visszatettem a régi gépbe, erről sem hajlandó bootolni.
Egy szó mint száz: akármilyen boot eszközt kap, mindegyiket érzékeli, de egyikről sem bootol.
Mivel egyedül a merevlemez lett cserélve, ezért azt gondolnám először hibásnak, viszont mivel pendrive-ról sem bootol, a merevlemez pedig másik gépben jó, ezért inkább UEFI beállítás a gyanúm, de azokhoz nem igazán értek. UEFI gyári értékeket visszaállítani, illetve CMOS-t törölni már próbáltam, nem segítettek.
Valaki tapasztalt már ilyet? Mi a megoldás?
Alaplap modellszáma alapján talán lehet konkrét lépéseket is mondani.
Egyelőre: UEFI/BIOS-ban, ha van CSM Legacy, akkor azt próbáld kikapcsolni.
#1 Nem tudom, mert nincs másik boot merevlemezem. Az új gépemen SSD-ről bootolok.
#2 ASRock AB350M-HDV. CSM-et próbáltam legacy módban, UEFI módban és kikapcsolva is, egyik opcióval sem működik.
#3 A gépen UEFI van, a merevlemez pedig GPT módban van. Eredetileg MBR-ben volt, ezért nem is engedte a Win10-et telepíteni rá, szóval átállítottam GPT-re és úgy telepítettem. A pendrive-ot nem tudom, de régi gép eredeti merevlemezére is ugyanerről a pendrive-ról telepítettem a Windows-t, szóval nem inkompatibilis.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!