Mit ajánlotok erre a régi gépre Windows XP helyett?
Nem mai gép, csak Youtube meg Spotify van használva rajta.
XP-vel sem lenne gond, de Spotifty-ból csak egy nagyon öreg verzió fut, és kezdenek már problémák lenni vele.
A gép adatai:
CPU: Intel® Core™2 Quad Processor Q8400
Memória: 4x1GB DDR2 Kingston
Tároló: 120GB ADATA SSD
Integrált grafika és hangkártya.
Lubuntu.
Felhasználói szempontból nincs nagy különbség az egyes grafikus oprendszerek között, de a "felszín alatt" annál nagyobb különbségek vannak. A Windows-os világ jellemzője az, hogy még a legalapvetőbb eszközökhöz is driver kell. Hogy ha egy tök szabványos pendrive-ot bedugok, elsőre akkor is másodpercekig csak maszatol, meg telepítget. Linuxon ilyen nincs. A rendszer felismer minden szabványos eszközt, sőt, még a grafikus kártya "alapértelmezett" drivere is az esetek többségében tökéletesen működik. (Itt nem 1024×768 16 színnel az "alap", hanem 16 millió szín, a monitornak megfelelő natív felbontás, csak esetleg a puffereléssel lehetnek nagyobb gondok, ami abban nyilvánul meg, hogy - főleg nagyobb felbontásnál - nem olyan "sima" a mozgókép. Ami csak akkor zavaró, ha az ember játszani akar, de egy sima "netezős", vagy irodai PC-nél irreleváns.)
A Lubuntu pedig birekt a szerény hardverű gépekre lett optimalizálva.
Én ezt Linux Mint Xfce-ről írom. És én is ezt ajánlom. Mindenképp az Xfce változat legyen, gyenge gépre jó lesz. Ráadásul a grafikus felülete hasonlít a windowsra, szóval nem lesz nehéz használni. Drivereket nem kell telepíteni utólag, nekem egyből működött minden.
Ha pedig tényleg csak YouTube-hoz és Spotifyhoz kell, és nem kifejezetten windowsos programokhoz, akkor butaság windows 10-et használni. Csak mert láttam, hogy valaki azt javasolta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!