Ha a processzor tetején van egy hajszálrepedés az milyen hibát produkálhat?
A repedés önmagában nem jelenti azt, hogy annak a procinak annyi. Attól még működhet, az csak a kupak ami rajta van, ami javarészt védelemre és a hőelvezetés segítésére szolgál.
Ha jó a proci, akkor azt mondanám, hogy esetleg a hőmérséklet megemelkedhet picit, sőt, ha belekerül a paszta a repedésen keresztül, akkor akár tényleg tönkre is mehet az a proci. Én semmiképp sem használnám így, cserélném rajta a kupakot előbb (mondjuk én ilyet még nem csináltam).
Már miért károsodna a proci, ha paszta megy a repedésbe?
A paszta jobb hővezető, mint a levegő, amo egyébként kitöltené a tepedést, illetve maga a kupak sem létszükséglet. A laptop procikon a mai napig nincs és asztali procikon is az Intel a Tualatinig, az AMD az Athlon 64-ig nem használt kupakot. Oda is kellett figyelni a lesarkatásra a hűtő le és felszerelésébél, viszont a paszta közvetlen a chipre ment.
Ma is bevett gyakorlat, hogy extrém tuninghoz lebontják a kupakot és a paszta, illetve a hűtőtönk közvetlen a chipre megy.
Ha a kupak kicsit repedt, de amúgy a processzor jól működik akkor nem ég a ház. Valószínűtlen, hogy bármi komolyabb gondot okozna. Ha viszont a sérülés rosszabbodik (a repedés nagyon megnyílik, a kupak egy része letörik), az okozhat gondot a hőátadással.
Nem függ ez a paszta anyagtól is? Mármint nem lehet közvetlen a chipre bármilyen anyagú pasztát kenni, nem?
Amúgy ja, akkor ezek szerint nem volt igazam, csak a paszta összetételével kapcsolatban rémlett valami és valamiért ennyi maradt meg bennem.
Bizonyos műszaki feltételeknek minden pasztának meg kell felelnie. Én még nem találkoztam olyannal, ami problémát okozna kupak nélküli procin, legyen az asztali (Pentium 3, Athlon XP) vagy noti.
Ezek a paszták általában szilikonból és valamilyen szigetelő fémoxidból állnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!