Mikortól használnak a számítógépek processzoraihoz hűtőpasztát?
Eleinte nem a processzorokhoz használták, és hivatalosan nem hűtőpaszta hanem hővezető paszta a neve. Amikor én 1987-ben ezzel foglalkozó suliba jártam már tanították, hogy komolyabb tranzisztor és a hűtőborda közé kell hővezető paszta. Ezt a félvezető technikában már a 60-as évek végétől biztosan használták (egy 60-as évek végéből származó tankönyv már említi, régebbi tankönyvet amiben ilyenről szó van nem olvastam még).
AZ 1970-es évek végén, 80-as évek elején is léteztek már az akkori számítógépekben hűtendő félvezetők (akkoriban még a nagygépek nem mikroprocisok voltak, több külön álló részegység alkotta a processzorokat). így a technológia nem volt új, amikor a 1990-es évék végén elterjedtek a nagyobb teljesítményű, jobban melegedő mikroprocesszorok adott volt, hogy ez a járható irány. Ha jól emlékszem először talán nem is magán a procin volt hűtés hanem valamelyik buszvezérlő áramkörön. De már nagyon régen volt, és akkor éppen olyan időszakom volt amikor nem igazán foglalkoztam ennyire a hardverrel.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!