Szerintetek megéri tuningolni az alábbiak szerint a laptopon vagy inkább jobb lenne egy új?
Van egy 6-7 éves Acer Aspire e1-570 laptopom. Portalanításra így is úgy is elviszem szervizbe. Jelenlegi konfigurációja:
HDD: 512 GB (20 GB szabad terület)
RAM: 4 GB DDR3
Processzor: Intel i3 1,8Ghz
Integrált Intel 1 gigás videókártya
Operációs rendszer: előtelepített Windows 10 (Windows 8-ról frissítve)
Azon gondolkozom, hogy tetetnék bele egy 8 gigás DDR3 ramot a 4 gigás mellé és egy 512 gigás SSD-t és arra tennék Ubuntut.
Az lenne a kérdés, hogy érdemleges gyorsulást tapasztalnék vagy túl lassú lenne a DDR3 RAM? Nezegéltem újat, amikbe 16 gigás DDR4 RAM van és van 512 gigás SSD-je, de ahogy látom 200+ ezer forintba kerülnek, a fenti tuninggal harmadáron meglennék, de dilemmában vagyok hogy a DDR3 alapokon van-e értelme tuningolni, ha van értelme, akkor a 4 gigás mellé mehet a 8 gigás vagy osszeakadhat/lassítja és jobb a 4 gigás inkább mellé (márka különbség valószínűleg lesz)?
Általában netezésre használom, ezen felül néha játszom régebbi NFS-ekkel, ezért is megfelelő nekem az Ubuntu (játéknál nagy lassulást nem tapasztaltam a HDD miatt, így a mostani Windows megmaradna csak játékra, a plusz RAM-ból profitálna ő is, a videókártya méretével és teljesítményével jelenleg nincs bajom, nem szempont hogy nagyobb legyen)
4GB melle plusz 4GB erezheto javulast hoz majd, tobb nem kell es folosleges is.
HDD helyett SSD, arra Win+igeny szerint Ubuntu. HDD masodlagos, ha van ODD vagy egyeb hely, ha nincs, akkor minel nagyobb SSD.
Grafikai teljesitmeny javulast nem tapasztalsz majd, keves az IGP es a CPU. Ez utobbi talan(!) cserelheto erosebbre, de nem gazdasagos.
Ebbol a gepbol ennyi hozhato ki.
2 hatvanyaival szoktunk operalni, tehat 2,4,8,16,32,64,128,256 stb. A 12 gb ram nem illeszkedik, ez nem baj, de ha a 8as modul erosebb, mint a 4es, visszafogja a 4es max teljesitmenyeig (orajel, idozites). Tovabba valoszinu nem fog menni a dual channel regebbi gep eseten 8as modullal, es ez gyanusan regebbi. A dual mod szinten teljesitmenyjavulast hoz (2x4gb).
Az SSD 10x gyorsabb, mint a HDD, celszeru elsodlegesnek bepakolni, ratenni a rendszereket, a HDD meg beszerelokerettel mehet az ODD helyere adatoknak,ha van ra lehetoseg.
#1 voltam.
Nem tudlak meggyozni, hogy pocsekolas nem az SSD-re tenni a Windowst is? :)
Nem tudom telon leirni, miert nem praktikus amit tervezel, hosszu lenne. Elerheto lesz az ntfs amugy, a W asztal is, ha adsz ra jogosultsagot majd. Tobbit kesobb, ha nem kapsz addig valaszt.
Ha mbr install volt, es utolag teszel ra wint, nem indul el az ubuntu (forditva igen).
Wint nem kell ujra megvenni termeszetesen, tobb opcio is van a licensz teren, de migralni is lehet a meglevo rendszert.
Ha gpt install van, a hdd-n van egy rejtett efi particio, tehat kesobb sem veheted ki, arrol indit az ubuntu is (attol fuggetlenul, hogy ssd-n) van.
Egyedul voltam "hatokor" ;)
Nincs mit!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!