Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Bitlocker elfelejtett jelszó,...

DarkMousy kérdése:

Bitlocker elfelejtett jelszó, ssd formázás...?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Az alap problémám egész egyszerűen annyi, hogy szüleim asztali gépe bitlockerrel volt védve, de elfelejtették a jelszót. Azzal tisztában vagyok, hogy feltörni nem lehet (vagy kvázi végtelen időbe telne), de nem voltak a gépen fontos adatok. Van valamilyen mód arra, hogy valahogy formázzam az SSD-t (egyetlen 240 gigás partícióból állt) vagy újratelepítsem az oprendszert, illetve más egyéb mód van, amivel újra lehetne használni a gépet?

2020. jún. 30. 16:20
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem a Windows telepítésnél, ha oda érsz hogy hova telepítsen, töröld az összes partíciót.
2020. jún. 30. 16:28
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

A bitlocker szoftveres szintű titkosítás, újratelepítéskor egyszerűen letörlöd a partíciót, és egy újat létrehozol, és kész.

Egyébként meg nem vagyok benne biztos, hogy érdemes bajlódni az ilyesmi titkosításokkal. Hacsak nem dolgoznak hű, de titkos adatokkal, akkor csak felesleges vesződés, és amint a példa is mutatja, könnyen adatvesztést szenvedhet így a felhasználó. Megvédeni meg nem fogja az adatokat mondjuk egy zsarolóvírustól.

2020. jún. 30. 16:29
 3/8 anonim ***** válasza:

Szia!

A Bit Locker nem a tárolót védi, hanem a rajta lévő partíciót, ami nagyon egyszerűen törölhető, és létrehozható a helyére egy új.

2020. jún. 30. 16:47
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

"elfelejtették a jelszót" =8()

Ha nem volt lementve pendrivera v MS fiókba a helyreállítási kód létrehozáskor akkor így jártak, lehet törölni.

Aki nem ért hozzá az inkább NE titkosítson...!

2020. jún. 30. 17:47
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
Minek a Bitlocker, ha nem dolgoznak titkos adatokkal? Pláne asztali gépre minek?
2020. jún. 30. 20:38
 6/8 anonim ***** válasza:

Sok oka lehet.

Nekem pl. minden adat titkos, amit nem osztok meg nyilvánosan. Ez elég jó irányelv ahhoz, hogy titkosítsam a diszkeket - természetesen helyreállító kódot nem tárolok sehol, én magam sem tudnám visszaállítani. Mentésben (titkosítva az is, persze) megvan minden, ami fontos..

Ha lenyúlják a gépedet, akkor ugyan van veszteséged (a hardver ára), de legalább az adataidat nem tudják felhasználni (elképzelése sincs sokaknak arról, mire jók az ő "értéktelen" adatai).

Ha eladod a gépet/diszket, nem kell bajlódni a törléssel, az a vevő dolga lesz (mást úgysem nagyon tehet).

Ha pl. újságíró vagy, és bármi miatt a hatóság lefoglalja a gépedet, az aktív közreműködésed nélkül nem tudnak mondvacsinált bizonyítékokat "előásni/állítani" a diszken. Ez nálunk annyira nem jellemző (de itt is megpróbálják a könnyebb utat, nyilván), de van a világnak kevésbé boldogabb fele is.

De magát a diszket újratelepítéskor törölve használatod ettől függetlenül, szóval nincs problémád, mert nem kell, ami rajta van.

2020. júl. 2. 18:21
 7/8 anonim ***** válasza:

"Ha lenyúlják a gépedet"

Nekem asztali gépem van, szóval azt max akkor nyúlják le, ha betörnek. De egy ócska panelházban nem hiszem, hogy célpont lenne a lakás.

"elképzelése sincs sokaknak arról, mire jók az ő "értéktelen" adatai"

Erre kíváncsi lennék. Jelszavakat nem tárolok sehol, a pár hobbi programozó projektem mind open-source, szóval amúgy is nyilvános, a családi képekkel meg nem sokat tudnak kezdeni.

"Ha eladod a gépet/diszket, nem kell bajlódni a törléssel"

Én speciel sosem adtam el a régi diszkeket, mert élettartamukig használtam őket. Gépek is olyanok, hogy mire lecserélem, már semmit nem érnek, kár vesződni az eladással. Minimum 5 évig használok egy gépet!

2020. júl. 3. 10:57
 8/8 anonim ***** válasza:
Hja, de azért rajtad kívül azért él még pár ember ezen a Földön, akikhez betörnek (igen, panelházba is szoktak), akik adatai fontosak (is lehetnek), és adják-veszik a hardvereket használtan is (gondolom ha cseréled, szakszerűen semmisíted is meg..).
2020. júl. 4. 21:52

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!