Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Igaz hogy az Nvidia videókárty...

Igaz hogy az Nvidia videókártyákat idővel szándékosan lassítják?

Figyelt kérdés
videókártya vásárlásárlás előtt állok de nem tudom melyik gyártó termékét kellene megvennem? Az egyiknek a hűtéssel van gondja (amd) , a másik meg (nvidia) sóher

2020. jún. 18. 22:22
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
Nem.
2020. jún. 18. 22:23
 2/12 anonim ***** válasza:
80%

Se az Nvidia nem lassít se az AMD-nek nincsenek hűtés gondjai. Ha valaki egy gagyi hűtésű AMD kártyát vesz akkor ne csodálkozzon de egy Sapphire Nitro vagy Powercolor Red Devil sose fog túlmelegedni normál esetben.

Nvidiánál inkább arról van szó hogy elhagyagolják a régebbi kártyák drivereit és ilyenkor van az mint a Doom Eternalban ahol az RX550 lényegesen gyorsabb tudott lenni mint a GTX 780 TI holott nagyon nem egy kategória a kettő. Tehát régi Nvidia kártyák rosszabbul szerepelhetnek újabb játékoknál mint régi AMD kártyák de régebbi Nvidia kártyák régebbi játékoknál sosem lesznek driverek miatt lassabbak. Ha ez tényleg így lenne az hatalmas botrányt keltene.

2020. jún. 18. 22:29
 3/12 anonim ***** válasza:

Az AMD-nek nincs hűtési gondja ha nem referenciamodellt veszel, az Nvidia pedig nem lassít a régi kártyákon, inkább csak szeretné kispórolni belőlük az új funkciókat. Lásd RTX (amivel a 1080 és a 1080Ti meg tud birkózni ha nagyon szeretnéd), RTX Voice, meg talán a FreeSync támogatásnál is volt valami hasonló, de végül mindig beadták a derekukat.

Szóval ne gyártó és márka alapján dönts, hanem teljesítmény és minőség alapján. Ehhez elég jó segítséget ad például a Hardware Unboxed, nem spórolják ki a teszteket, és pártatlanok.

2020. jún. 18. 23:49
 4/12 anonim ***** válasza:

Nem is lassíthatnának, egyből bukta lenne.

Hőtés gondok inkább a blower coolereknél van. Mikor a kártya be van borítva és egy venti szívja rá a levegőt, és kifele megy a házból hátul.

Ezek hangosak sajnos, bár azért van abból is jó.

Ha rendes nagy bordával és legalább 2 ventivel veszel egy kártyát, nem lesz gond. Ezen kívül a ház hűtés is legalább annyit számít. Hiába jó a kártya hűtése, ha meleg levegőt tol a bordákra.

Az amd nél néha vannak driver gondok, de mindig van megoldás. Cserében jobb az ár teljesítmény arányuk.

Amit kerülj, az a blower hűtés és az egy ventis hűtések, ha nem akarsz megsüketülni.

2020. jún. 19. 00:00
 5/12 anonim ***** válasza:
81%

Én anno a megjelenésekor vettem egy GTX 1050Ti-t, akkor még jó árban. Eleinte semmivel sek volt bajom, mindenben adta azt amire vettem és amit elvártam tőle, de rá 2 évre ugyanazokkal a játékokkal is észrevehető volt a különbség, 25-30% legalább..

Sosem volt túlhasználva, sosem melegedett túl, így ezt az újabb driver-eknek tudom be.

Biztosan valami üzleti stratégia lehet, hogy korlátozzák a régi kártyákat, hogy a felhasználók vegyenek egy újabbat. Hát elérték a céljukat, mert vettem is egy RX580-at, és igazából amennyire tartottam az AMD-től, épp annyira szeretem most. Annyira, hogy legközelebb procit is be merem vállalni tőlük. (Főleg hogy az intelnél minden generációnként változik a foglalat..)

Én inkább az amd-t ajánlanám, nem melegedik túl.

2020. jún. 19. 00:06
 6/12 anonim ***** válasza:

Volt 2018 ban egy ilyen a 10x kártyákkal. Mint kiderült, nem az nvidia driver volt a ludas, hanem egy windows frissítés. Csak az emberek összekötötték az új nvidia driverrel, mivel annak a telepítése után jött ki a probléma.

Másik dolog, hogy a régebbi modelleknél egy idő után érdemes leállni a driver frissítéssel. Gyorsítani már úgy sem tudnak. Amelyik a legstabilabb és jobb, azt kell használni. Ha kijön a 30x sorozat nemsokára, akkor arra fognak gyúrni elsősorban. Felesleges mindig a legfrissebb drivert nyomni a régebbi kártyákra, nem hoz már javulást.

2020. jún. 19. 00:17
 7/12 anonim ***** válasza:

Ez butaság.

Nem mondom, volt olyan szereplő a tech-pacon, ami megpróbálkozott a szándékos lassítással (rágottalma khm...), de nem kis balhé lett belőle.

De a PC-piacon ilyen nincs. Jókora presztízsveszteség lenne, ami egy eleve komoly piaci verseny mellett komoly károkat okozna. Ráadásul elég lenne megkeresni, és feltenni a "legacy" drivert. Már ha egyáltalán frissített az illető, mert amúgy egy VGA drivert ha jól működik, felesleges állandóan frissítgetni.

Az AMD melegedése is nettó hiszti. Mind processzornál, mint VGA-nál. Az félvezető-technika hőtermeléssel jár. Minél nagyobb a teljesítmény, annál nagyobb a hő. Aminek normális a hűtése, nem valami 50 forintos gagyi, az eddig sem melegedett túl, mert a hűtés elvezette a keletkezett hőt. Ami meg nem volt jól hűtve, az eddig is túlmelegedett, mindegy, hogy AMD, Intel, vagy akármi.

2020. jún. 19. 14:24
 8/12 anonim ***** válasza:

7

Így van. A melegedésnek sok oka lehet oc nélkül is. Pl. zárt, pici vagy zsúfolt ház hűtés nélkül. Mondjuk egy erősebb proci gyári hűtéssel termeli a hőt ami nem szellőzik ki, majd ugyanazt a meleg levegőt keringetik a házban. mindjárt 15-20 fokkal is feljebb megy minden, amúgy normális hőmérséklet egy hosszabb gaming alatt.

Egy gyártó sem ad ki úgy kártyát, hogy ne lenne hatákony a saját hűtése. legfeljebb hangos a hűtés.

2020. jún. 19. 14:35
 9/12 A kérdező kommentje:
Tehát idővel ha elöregszik az rtx20-as széria akkor azokat is "behúzzák"?
2020. jún. 20. 14:06
 10/12 anonim ***** válasza:

Kicsit gondolkozzunk, mi értelme lenne szándékosan lelassítani a kártyát? A konkurencia egyből lecsapna rá és kihasználná, hogy az ő kártyájuk gyorsabb, mert ők akkor majd nem lassítják le.

A hűtésről annyit, hogy ha nem overclockolja az ember, akkor elégnek kell lennie a gyárinak, hiszen azt direkt normál használatra tervezik. Ha leégne a kártya, akkor az nagyon súlyos pénzbe és presztízsvesztésbe kerülne a gyártónak, mert szériahibának számítana. Aki overclockol az meg nyilván tisztában van vele, hogy a stock hűtés nem biztos, hogy elég lesz. Autót sem gyári alkatrészekkel tuningolsz, ugye.

2020. jún. 20. 22:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!