Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Miben jobb egy drágább alaplap?

Miben jobb egy drágább alaplap?

Figyelt kérdés

Gép update előtt állok, sok pénzt tudnék spórolni alaplapon. Az egyik lap egy Gigabyte B450M S2H, a Másik egy szintén Gigabyte B450M Gaming alaplap. Valamiben jobb a Gaming? Ha igen mikben?

A konfig a következő lenne:

Ryzen 5 1600AF

2X4GB DDR4 HYPERX Kingston Ram

A régi társam egy RX460

Cooler Master Elite 500W

ZALMAN zm t5 ház

128gb ssd

500 + 1000gb hdd

Köszönöm a segítségeteket! :)

2020. jún. 1. 12:56
 1/7 anonim ***** válasza:
66%

A "Gaming" szót nem érdemes úgy kezelni, mint amit játékra szánnak. Megemelhető az ára, mert sokan ráugranak, mert "Gaming" és veszik ugyanazt drágábban, mint egy mezei alaplap is tud.

Olvass prohardver-t, nézegess teszteket, tályékozódj az alaplapi chippek képességei kapcsán, hogy tisza képként kezdj el válogatni. A marketing tudat alatt szépen képes manipulálni... :S

2020. jún. 1. 13:17
 2/7 anonim ***** válasza:
29%
Ami drágább az általában jobb is,ez az a számítástechnikában is így van. A drágább alaplapokban jobb a DRM, minőségibbek a kondik, és több szolgáltatást is nyújtanak, mint az olcsóbbak. Én már szívtam eleget relatíve olcsó deszkákkal és mindnél volt valami hiba: volt amelyik hibásan kezelte az M2 SSD-ket, hol elindult hol em. volt amelyikben indokolatlanul túlmelegedett a processzor, ami egy másik alaplapban meg hibátlan hőértékeket produkált, vagy olyan is volt ami a RAM-ot nem jól ismerte fel,stb. Azóta én inkább rászánom azt a plusz 20-30 ezret és egy csomó fejfájástól és idegességtől megkímélem magam. Egyébként a drágább lapok még hosszabb életűek is, mivel minőségibb alkatrészekből készülnek.
2020. jún. 1. 14:58
 3/7 EgyGabor ***** válasza:
81%

[link]

Ez a két lap összehasonlítása side by side.

Úgy nézem kb. a színe lehet a különbség :)

Na jó nem. A gaming-en egyel több FAN header van.

2020. jún. 1. 15:13
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Igazad van, csak megerősíteni tudom.

Egy magasabb kategóriás deszka, funkcionalitásban, műszaki tartalomban sokkal jobb. Nyilván átlagfelhasználónak ár/érték arányban nem.

Viszont sokkal nagyobb esély van egy jó alaplapban a megmagyarázhatatlan anomáliák elkerülésére, az idő előtti avulásra tartós terhelésnél és sorolhatnám.

2020. jún. 2. 10:01
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Az elavulás nem is igazán jó szó, hanem a tönkremenetel inkább.
2020. jún. 2. 10:02
 6/7 anonim ***** válasza:

Gyártói oldalon össze tudod hasonlítani, hogy mi mit tud. Nézz videókat, teszteket róla. Én a felhasználói véleményeket is el szoktam olvasni.

Hogy egy apró példát hozzak, haverom is és én is most raktunk össze gépet. Ő olcsóbb alaplapot vett 8 ezerrel, mint én. Kínlódik, hogy hova kösse a ventiket, mert neki csak egy 4 pines csatija van, a többi 3. Én megvettem a drágábbat, azon van 6 db 4 pines csatlakozó.

2020. jún. 2. 10:57
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

#1 Azt a bizonyos "Gaming" szót nem ok nélkül teszik ki a gyártók. Legyena z bármelyik márka ASUS, ASrock, Gigabyte, MSI stb ha egy gaming kategóriás lapot veszel az 100%, hogy minőségibb cuccot fogsz kapni minden tekintetben. Persze azt tény, hogy a gamer kategória a balkánon egészen mást jelent mint a nyugati országokban.

Nálunk ha már vana gépben, egy belépőszintű VGA, egy ócska proci és 8GB RAM, azt már szokás gamer gépnek nevezni, de nyugaton ez a szó egész mást jelent. Ott pl. a gamer gép-hez már az is hozzá tartozik, hogy legyena gépben tuning potenciál, amit a modernabb játékok már meg is követelnek, a maximális játékélmény érdekében. A tuninghoz meg ugye minőségi alapla, RAM és processzor is kell, amik persze szintén súlyos felárakat jelentenek.

EZ viszont nem azt jelenti, hogy a GAMER alaplapok csak tunigolás szempontjából jobbak, de abban is jobbak sokkal mint a nem gamer társaik. Nekem most egy ASUS ROG deszkám van és még soha semmi gond nem volt vele a CPU és a RAM feszültségeket atom stabilan tartja. Ahhoz, hogy egy megbízható jó géped legyen, az alaplap az egyik legfontosabb, hogy ne valami gagyit vegyél, mivel arra épül az egész rendszer, és hiába veszel jó procit és VGA-t, ha egy szar alaplappal elfuserálod a teljesítményét és a stabilitását. Aztán meg majd megleszel lepődve, hogy miért marad el a proci+VGA teljesítménye attól, amiket a tesztekben láttál...

2020. jún. 2. 11:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!