93 fokos a processzor, jelenthet ez gondot?
Múlt héten jött meg a gép alketrészekben és úgy raktam össze, a processzor egy Ryzen 5 3600 a gyári Wraith Stealth hűtővel.
Alapjáraton nincs vele semmi gond 45 fokot tartja.
Viszont a mai napon játék közben felment 93 fokra amit már soknak tartok.
Szerintetek csak a gyári hűtő gyenge?
"#17 ha ertesz angolul akkor nagyjabol megertheted mi a gond a tappal meg az alapjan is amiket irtam
remelhetoleg azert nincs gond vele, hatha, de ettol meg nem illik a konfighoz"
Rákerestem a tápra és az ég világon semmilyen problémát nem dobott a google.
A LinusTechTips oldalán is csak más TT-vel volt probléma, az is:
"Shutdown issues with multi-GPU setups"
Ha megnézed a "problémás" TT-t (TPG-600M) az oldalról ott a 3,3 Voltos ágon még kevesebb kraftot ad le, mint a kérdező tápja és ez is csak multi-GPU rendszernél fosta össze magát.
Oké ez fos. Te ezt írod:
"Aran 400/450 koruli tapot vehettel voln minosegit amivel semmilsen hatranybw nem lettel volna csak elonybe"
Hogy a 'csába lenne a 400 wattos táp ágankénti teljesítményleadása szerencsésebb egy 600 wattosnál? ( a codegent és vargánét hagyjuk :D )
Ellentmondasz saját magadnak :D
Mi a ráknak vegyen Tier B+ vagy erősebb tápot egy Ryzen5-höz amikor ez is feleslegesen erős? Akkor mégis mit ajánlanál egy multi cpu-s Xeon vagy Epic rendszerhez? Telepítsen atomerőművet a ház mellé?
"tipusa alapjan pedig alacsony kategorias"
Ja, az LTTn is ezt írják:
"Recommended for entry level gaming systems"
A Ryzen5 az pont entry level, nem? :D
Ha összeveted a kérdező tápjának az adatlapját azzal a TTvel amit te ajánlottál az eltérés 3,3/5 Volton 15W, 12 Volton 150Watt,igaz a gyengébb is letol csak 12 Volton 500 wattot. 500 wattot!! Másfélszer többet mint amit a kérdező gépe meg tud zabálni 2080Ti-vel. Áhh, vegyen még nagyobbat! :D Az majd "illik a konfighoz" :D
Édesf@xom :D
#21 nem tudom mirol irsz te es mire gondolsz
ugy tunik egyszerre kevered is a Watt ot es a minoseget meg kulon is figyelembe veszed, de ilyent hogyan?:D
mint lathattad a Watt lenyegtelen nem is errol volt szo
en linkeltem egy tapot a Tier B ("game") bol az RGB t ami nem azonos a kerdezo tapjaval ami lista alapjan C kategorias lehet talan (office)
mint lathatad azt is irtam nem szuksegszeru cserelni de en erdemesnek tartom azert, ha egy magasabb aktegoriast vesz, egesz magas kategoriaban is vannak 400 Wattosak is vagyis epp ezert nem ertem miert kevergeted a "nagyobbat" es a "minosegibb" fogalmakat, mikor maskor meg szetvalasztod, ha igaz
Xy4
Igen, itt csúnyán keverjük a teljesítményt és a minőséget. Mint amikor a videokártyát is csak az alapján választanak, hogy mennyi vram van benne.
Ettől függetlenül én nem találtam egyáltalán normális reviewt a kérdező tápegységéhez, ezért én nem tudok véleményt mondani róla. Mindenesetre most nem azzal van a baj.
"ugy tunik egyszerre kevered is a Watt ot es a minoseget meg kulon is figyelembe veszed, de ilyent hogyan?:D"
"Igen, itt csúnyán keverjük a teljesítményt és a minőséget."
Hmm mármint én keverem, vagy ti? Van egy x config. Tudod mennyi az átlagos teljesítmény igénye és tudod melyik ágon hány ampert vesz fel maximális névleges terhelés esetén.
Adottak a tápok, meg vna adva melyik ágon hány ampert tud leadni illetve megadják azt is, hogy mennyi az ágankénti teljesítménye, az összteljesítménye és a túlterhelési teljesítménye.
Ha szükséged van 3,3V-os ágon 10 Amperra, a 12 Voltos ágon meg 30 Amperra, a táp meg le tud adni névlegesen 20A-t és 42 A-t akkor teljesíteni tudja az igényeket? Igen. Minőség? Ugyanaz a 3 év gari van erre a tápra is mint a másik találomra választott TT-re. Nem nekem volt kifogásom a kérdező tápjával kapcsolatban, nem én írtam hogy cserélni kellene - akár egy ennél is túlméretezettebre - mert ez " nem illik a konfigba". :D
A minőség valóban fontos abban az esetben - azért is írtam a két klasszikus példát - mert az olcsó dzsunka tápok sok esetben még azt sem hozzák amit ráírnak. Azért egy TT-vel ilyen gond nincs. Ha meg már közel kétszeresen túlméretezett a konfighoz akkor miben másabb egy LTT féle TierB+ és egy Tier B?
Pl ott a Tier C-ben mondjuk az EVGA BR. Veszel belőle egy 600-700 vattosat és biztosan nem olyan szipiszupi kondik lesznek benne, mint egy háromszor drágábban, de ha nem nyálverésre kell hanem garanciaidőn belüli használatra akkor ki ne találjátok már, hogy egy 600Wattos Evga BR az gyengébb minőségű és nem tud kiszolgálni 3-5 évig egy ilyen gépet. Ezt hogyan mérnétek ki? Ezt a rewiewben hogyan mérik ki? Ezt ti hogy látjátok otthon? Ha még valami kis teljesítményű modellről lenne szó megérteném, de így?
#23: szerintem sem azzal van a baj, de ugorj már vissza a #12 elejére :)
"magas kategoriaban is vannak 400 Wattosak is vagyis epp ezert nem ertem miert kevergeted a "nagyobbat" es a "minosegibb" fogalmakat"
Egyáltalán nem kevergetem. Ha valaki berak egy 300-350 wattot zabáló konfigba egy 400-as tápot az vegyen olyat amiben drágább bélés van, ami stabilabban tartja a feszültséget minden ágon (ne járjon úgy, mint én a 400-as Codegennel a Northwood mellett, hogy örültem ha a 12 voltos ágon a 11,93V összejött :D ), mert folyamatosan csúcsteljesítmény közelében hajtva a tápot üzembiztosabb és tartósabb lesz tápegység. De ha már vett a konfighoz egy duplán túlméretezett tápot, akkor ez tökmindegy.
Ott van pl az a TT-t amit nem ajánlanak két kártyás rendszerekhez. A 12 Voltos ágon megbírkózik alig több mint 500+ wattal, de ennyit simán be is ránt a két videókártya és elfogy a táp..
"mert folyamatosan csúcsteljesítmény közelében hajtva a tápot üzembiztosabb és tartósabb lesz tápegység"
Ez így nem igaz. A legtöbb tápegységszéria költségvetési okok miatt azonos alapokra épül, amikben azonosak alkatrészek, csak a szekunder áramkörben van eltérés, mert a nagyobb teljesítményű tápegységekben több kábelre van szükség. Jhonnyguru elég sok tesztet megcsinált gyakorlatilag a corsair rmx szériából majdnem az összeset szédszedte alkatrészekre, és megmutatja, hogy ugyanolyan az összes, az 550W-s és az 1000W-s verzió is. Az elég látványos, érdemes összehasonlítani őket.
Ennek az a titka, hogy a primer rész olcsó, a tervezés meg drága, ezért ez mindig túl van méretezve, hogy megoldják egy gyártósoron az egészet. Ennek köszönhetően a kisebb tápegységek primer része lehetne 1000W-s tápegységek részei is.
A normálisabb tápegységekben minden egyes (12V, a többi most nem érdekes) ág egymástól független szabályzóáramkörrel rendelkezik, ahogy az OCP is minden egyes ágra külön jelen van. Az ágak jellemzően úgy vannak kiosztva, hogy 1 vagy több ág tartozik a processzorhoz, és régebben egy tartozott minden máshoz. A maiak annyiban módosultak, hogy a pcie csatlakozók is saját ágakat kaptak. Feltéve, ha nem group regulated a dizájn, de olyat manapság már nem kéne vásárolni.
Tehát hiába veszel egy 400W-s tápegység helyett 700W-s tápegységet ugyanabból a szériából, az azt jelenti, hogy ugyanúgy maxra van hajtva a tápegység azokon az ágakon, csak van a tápegységben 2 extra pcie csatlakozó a hozzátartozó áramkörrel, de semmit nem csinálsz vele. Ennek így nincs értelme.
A magasabb minőségű tápegységek megbízhatóbbak (-> garancia), tisztább áramot biztosítanak (-> alaplap/videokártya vrm-nek kevesebb dolga van -> jobb OC / hosszabb élettartam), jobb hatásfoka van (-> fogyasztás, zaj), jobb ventilátora van (-> zaj), jobbak a kábelek (-> kábelmenedzsment).
A megbízhatósághoz hozzátartozik az is, hogy a gép többi részéhez hasonlóan nem a magas teljesítmény öli meg az alkatrészeket, ahogy azt te beállítod, hanem a magas hőmérséklet, amit ventilátorral tudnak korrigálni. Ha a tápegység teljesítményét túllépjük, akkor se lesz semmi baja a tápegységnek. Akkor csak annyi történik, hogy nem feltétlenül olyan minőségben adja le az outputot, ahogy kellene, mert nem erre van bekalibrálva és általában a védelem lecsapja a hálózatról, mielőtt bármi problémát okozna.
Például a Seasonic X 400W (!) passzívhűtésű (!!) 12 éves (!!!) modell probléma nélkül lead 600W-t huzamosabb ideig.
Azt elfelejtettem leírni, hogy a hardwaresecrets tápegység cikkeit érdemes olvasni, így ebben a seasonic x reviewban is sorbamegy az alkatrészeken és leírja mindegyikről, hogy mire képes, például:
"This power supply uses two GBJ1506 rectifying bridges, which are attached to an individual heatsink. Each bridge supports up to 15 A at 100° C so, in theory, you would be able to pull up to 3,450 W from a 115 V power grid. Assuming 80% efficiency, the bridges would allow this unit to deliver up to 2,760 W without burning themselves out. "
Ezekből nagyon jól látszik, hogy az alkatrészek túlnyomó többsége nem teljesítményspecifikus. Volt egy nagyon jó cikkük 10 évvel ezelőttről, de úgy néz ki a képek már nincsenek meg hozzá sajnos, de attól még egy nagyon jó olvasmány a témáról:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!