Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Miért használnak olyan kevesen...

Bakó Zaránd Benedek kérdése:

Miért használnak olyan kevesen Membrános billentyűzetet?

Figyelt kérdés
Amikor kerestem drága billentyűzeteket, mindig csak mehanikusokat találtam.Esetleg a membránosak rosszak? vagy mitől jobb a mehanikus?

2020. ápr. 26. 20:22
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Hosszabb élettartam és jó a hangja :D
2020. ápr. 26. 21:06
 2/4 anonim ***** válasza:
2020. ápr. 26. 21:27
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Nem látom, hogy olyan kevesen használnának...

Munkahelyeken, irodákban eddig nulla darab mechanikus billentyűzettel találkoztam. Otthoni felhasználásra is csak kevesen ruháznak be egy mechanikus billentyűzetbe.

Az, hogy adott árszínvonal fölött nem találsz membrános billentyűzetet, az nem azt jelenti, hogy kevesen használnak olyat. Semmi logikai összefüggés nincs a kettő között. Mindössze annyit tesz, hogy a mechanikus billentyűzetek legolcsóbbika is drágább, mint egy felső kategóriás membrános. Egy sima, kommersz, alsó-középkategóriás membrános billentyűzet 2-5 ezer forint. Egy valamivel jobb olyan 5-10 ezer. És a felső kategória lehet kb. 10 és 20 ezer között. Egy mechanikus billentyűzet meg 30-nál kezdődik. Esetleg 20-25-nél, ha valami gyengébb márka.

Hogy rosszak-e a membránosak?

Dehogy.

Pontosabban: gyártótól és típustól függ. Láttam én már használhatatlan billentyűzetet. Volt, amelyikben nagyobb volt a fólia, mint ami elfért volna, ezrét felgyűrődött. Óriási élmény volt, és nem mellékesen 900 Ft. :D Viszont amit 10 éve 6 ezerért vettem, az még mindig kitűnően működik, és nem tervezem a jövőben sem lecserélni. Pedig aztán nem keveset használom/használtam.

Szóval: vannak köztük jók, és vannak rosszak. Nagyon széles a skála.

Viszont a mechanikus billentyűzetek szinte kivétel nélkül vannak olyan tartósak, mint a felső kategóriás membránosak. Oké, talán van egy-két silányabb márka... de jellemzően strapabíróbbak. Az áruk meg részben az előállítási költség miatt magasabb, ugyanis jóval drágább minden billentyűbe legyártani egy mechanikus kapcsolót, mint odatenni három darab műanyag fóliát. Másrészt meg ne tagadjuk le, de az árban bőven benne van a nívó és a márka megfizetése is.

Viszont az igazi különbséget a membrános és mechanikus billentyűzet között az okozott fizikai inger adja. Egy mechanikus billentyűzeten sokkal pontosabban meghatározható, hogy milyen erővel, mennyire kell lenyomni, hogy azt ténylegesen billentyűnyomásnak vegye. Hogy ez miért számít? Egy átlag Facebookozó, Instagramozó, meg néha kicsit Farmeramázó ember számára ez nem fog szembeötlő változsát hozni. De mondjuk egy komoly gamernek, akinek akár századmásodperceken múlhat, hogy egy meccset megnyer, vagy elveszít, na, neki már lényeges, hogy nagyon pontosan érezze és tudja, hogy mikor van egy billentyű lenyomva, és mikor nincs. Nem véletlen, hogy az összes profi gamer saját billentyűzetet használ, mert lényeges, hogy élesben mára reflexeire hagyatkozhasson.

Persze, nem csak gamerek használnak mechanikus billentyűzetet. A kialakításának van még egy előnye: az intenzívebb fizikai visszajelzés. Sokkal markánsabban elhatárolható, hogy egy billentyű mikor van lenyomva, és mikor felengedve. Érezhető, és sokszor hallható, hogy mikor nyomtuk a billentyűt le. Ez sokkal magabiztosabb, ezáltal pontosabb, gyorsabb gépelést tesz lehetővé. Ezért nem szeretik sokan a slim billentyűzetet sem. Az érintőképernyős "soft keyboard"-ot meg pláne nem. Gyengébb fizikai visszajelzés, pontatlanabb, lassabb gépelés. Ha bátran rátehetem az ujjaimat a billentyűre, akkor sem fogok véletlenül lenyomni semmit; viszont ha valamit lenyomok, arról egyértelmű visszajelzést kapok. Sokkal könnyebb így gépelni.

2020. ápr. 27. 08:45
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a választ! Azért nem kellett volna ennyire pontosan elmagyarázni, gondolom sok időt elszántál erre, hogy ezt mind leírd (Köszönöm! :D). Az lenne a fő kérdésem, hogy Membrános billentyűzet jó-e játékra, vagy az tőlem függ? És köszönöm azt az infót, hogy elmondtad, hogy miért drágák a mehanikus billentyűzetek.(köszönöm!)
2020. ápr. 27. 12:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!