Mennyi idő után érdemes egy laptopot lecserélni?
Van egy 6 éves Lenovo B590-es laptopom, megkímélt állapotban.
[Proc: Intel(R) Pentium (R) CPU 2020M @ 2.40GHz 2.40 GHz
Memória: 4,00GB (3,62 GB)
64 bit, x64 proc.]
Annyi a baja, hogy zörög a hűtőventilátor, az aksi is fárad, ill. egy billentyű tönkrement, ettől eltekintve jó. Két dologban gondolkodom: renováltatom s tetetek bele egy SSD meghajtót, s még pár évig jó lesz. Vagy, veszek egy újat (esetleg egy PC-t). Az árkülönbség elég tetemes. Szerintetek melyik a jobb döntés?
Egy ilyen gépet egy SSD-vel és nem feltétlenül Windows 10-el (inkább a 8.1 lenne ideális) még évekig tudsz vígan használni, ha csak böngészés, dokumentumszerkesztés, meg e-mailezgetés a cél. Nyilván nem lesz egy tigris, de ha neked nincsenek nagy igényeid (videóvágás, játék, stb...), akkor szerintem megéri felújítani.
Nagytakarítás, SSD-t bele, de új akksit kizárólag akkor, ha tudsz szerezni gyárit. Utángyártottból én még nem láttam olyat, ami 1-2 évnél tovább bírta.
Amikor neked már nem felel meg.
Szerintem nem kell ecsetelni, hogy ez mennyire egyéni döntés és elhatározás kérdése. Elmondhatom, hogy én hogy döntenék, de egyáltalán nem biztos, hogy az a döntés más számára is ideális lenne.
Egyébként ne csak a puszta árban gondolkodj! Lehet, hogy most beleölsz 30-50 ezret, és még 2-3 évig jó lesz. Ha veszel egy újat, akkor az meg akár 5+ évig használható lesz. (Ez is egyéni dolog, hogy ki mire használja. Én az előtő gépemet 9 évig használtam, igaz, nem gamer PC-ként.)
Ha meg mondjuk veszel egy asztali PC-t 80-100 ezerért, amit azért könnyebb bővíteni, akár közel egy évtizedig kihúzhatod vele.
Az sem utolsó szempont, hogy egy használt gépnél fokozottan fennáll a veszélye, hogy valami elromlik benne. Oké, egy új gépnél is, elég sok a szériahibás... de azokat garanciára kicserélik. Ami nem gyári hibás, az általában évekig megbízhatóan működik. Szóval felújításnál mindig bele kell számolni az extra kockázatot is.
A notebook vs. asztali PC kérdéskörben szintén neked kell dönteni. Mennyire számít a hordozhatóság?
Én inkább vennék egy új asztali PC-t, mivel szinte teljesen irreleváns a hordozhatóság. (Mint ahogy tettem 3 éve.) Csak én SSD helyett merevlemezt tettem bele, ugyanazon árért a kapacitás többszörösét kaptam, és Linuxon eleve gördülékenyebb minden, egy 1 perc alatti töltési idő meg bőven az ideális kategória.
De ez én vagyok. Neked kell eldöntened, hogy Te mit tartasz lényegesnek.
Attól függ. Nekem egy 9 éves laptopom van, még mindig napi szinten használom és tökéletesen teszi a dolgát. Nincs benne SSD, az akkumulátora kb. 3 év után megadta magát, ez ilyen. Ramot bővítettem tavaly +4GB-tal, így jelenleg 8GB ram van benne. Ha a merevlemez megadja magát akkor is SSD-t fogok bele tenni én is és úgy gyorsabb lesz. Tehát simán tudsz használni egy laptopot akár 10-15 évig is. Nyilván ez tőled is függ, hogy mire kellene használnod. A pc ellen az szól, hogy az nem mobilis, viszont mellette meg az szól, hogy játékra az a jó, egyszerűen kényelmetlen laptopon játszani.
Az hogy hangosan zúg a laptopod valószínű azért van mert nem tisztítottad ki már jó ideje, de kb. 15 perces melóval te is ki tudod pucolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!