A Gigabyte vagy az MSI alaplapoknak jobb a VRM hűtése valamint az áramköri stabilitása?
Mint sok mást, alaplapot is modell szerint veszünk, nem gyártó szerint, tekintve hogy minden gyártónak vannak jó/rossz konstrukciói.
Aorus lapból van nem kevés, de gondolom az Elite-re gondoltál, ami ugyan 4+3 VRM elvezetéssel rendelkezik, szemben a Gaming Plus (Max), illetve a a Tomahawk-al, de az utóbbiakban mégis jobb, és ajánlottabb.
Sima Tomahawk-ot már nem kapsz, kifutott darab, helyette az újabb MAX verzió van, ami már gyárilag a 3000-es Ryzen procikkal kompatibilis BIOS frissítés nélkül.
Egy Aorus Elite elég egy kimaxolt (OC) 3600X-ig plusz levegőzés nélkül, egy Tomahawk (MAX), és a Gaming Plus meg akár egy 3900X-el is elbirkózik vígan.
Én fél éve vettem Aorus Elite-t, de akkor 28-30.000Ft körül volt, és a Tomahawk MAX pedig drága volt, így az előbbire jutott a választás. Gondon nincs vele, viszonylag sűrűn monitorozom a gépet, és eddig 60°C nem igen ment a VRM húzott 3600-al (4.2GHz), ami bőven jó.
"Én nem akarok oc-zni
Alap órajellel elvagyok
Akkor az msi jobb választásnak bizonyul igaz ?"
//Ne privátba könyörgöm, másokra is gondolj, akik hasonló válaszok után keresnek választ.//
Jobbnak jobb, ha kereted megengedi azt a plusz 7-8.000Ft-ot akkor mindenképp, de mint írtad, hogy OC nélkül használnád, nem látom sok értelmét. A BIOS az még egy pont az MSI felé, Gigabyte-nál nem a legátláthatóbb. Persze ha csak XMP-t kapcsolod, arra a Gigabyte is jó, OC-nál van 1-2 retar*ált opció, amit fel kell túrni.
XMP kapcsolom be? Mit jelent az pontosan?
AMD konfigurációt szeretnék építeni. Olvastam, hogy nem minden Ram-mal kompatibilis az amd foglalatú lapok.
MSI vagy gigapbyte ebből a szempontból jobb?
Ez az utolsó kérdésem. Előre köszönöm a választ.
Ment a zöld pacsi az előzőekre.
XMP (Extreme Memory Profile) lényegében egy kapcsoló, amivel a gyári memória órajelét feltudod tolni a gyártó által hitelesített/hirdetett, stabil konfigurációra (órajel+időzítés).
Tehát gyárilag ha veszel egy 3200MHz-s modult, azt külön kell beállítsd XPM-vel, hogy annyin fusson, mert gyárilag csak 2400-al fog menni.
Ezekből garantáltan fog menni az összes:
Nagyon szépen köszönöm a felvilágosítást.
Ment a zöld.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!