Szerintetek az első asztali gépemet össze merjem rakni egyedül?
Nem ismerlek, szóval nem tudom mennyire vagy kétbalkezes és hogy mekkora feladat a szövegértés.
Viszont ha egy villanykörtét ki tudsz cserélni és vissza tudsz nyomni egy kismegszakítót, akkor ez is menni fog.
Én talán még 10 sem voltam, mikor már könyékig túrtam a PC-kben és akkor azért még volt bőven elrontanivaló. Az AT tápcsatlakozót rá lehetett dugni fordítva az alaplapra, az IDE és floppy csatlakozókat sokszor szintén, a processzor órajelét, feszültségét, szorzóját jumperekkel kellett beállítani.
Ma már semmi ilyen nincs, mindent csak egyféleképp lehet bekötni. Amíg követed a hardverek mellé adott használati utasítást, nem lesz gond. Általában egyedül a HDD és Power ledeket lehet fordítva bekötni, de így is a legrosszabb, ami történhet, hogy nem világítanak.
Én azért elsőre nem merném jó szívvel javasolni, hogy egy komoly gépet te magad összerakj. PCX.hu-n van gépösszerakó, kiválasztod a részegységeket, és ők valami bagatell összegért (talán 1500 Ft?) összerakják és letesztelik.
Ma informatikusként dolgozom, tegnap 3 gépet kellett szétszednem-összeraknom, ma már túlvagyok egy optikai meghajtó szétszedésén és javításán (igen, 2020-ban is van ilyen), meg egy memóriacserén. Szóval minden nagyképűség nélkül: nem gondolom magam amatőrnek. De hogy életem első gépét egyedül raktam volna össze? Dehogy. Persze, mondják: nagyot hibázni nem lehet. És egy mai PC-nél már tényleg nem. Bár mondjuk az, hogy minden bolondbiztos, az nem teljesen igaz, az előlapi LEDek, power, reset csatlakozóit ha óvatlan az ember, össze lehet keverni. És akinek nincs rutinja, az össze is tudja keverni. Elsőre az ember általában izgul, és nincs benne tapasztalata. Esetleg ha tudsz valahonnan egy roncs képet szerezni, én javaslom, hogy azon gyakorolgass, hogy mire oda kerül a sor, ne akkor érjen a sokk, hogy nem tudod, hová kell bedugni a power LEDet. ;) (Az egyes alaplapok persze eltérőek, de sokat tud számítani, ha az ember egyszer-kétszer tét nélkül átél hasonlót.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!