Erre a gyenge gépre milyen Linux-ot telepítenétek?
A nővérem laptopjában egy elég gyenge, Amd E2-1800-as CPU van, 4GB ram társaságában. Most Widows 7 megy rajta, de mivel lejárt ennek a támogatottsága, gondolom, hogy majd idővel a cégek se fogját tovább fejleszteni az alkalmazásaikat rá.
A Windows 10-nél már kevesebb esélyt látok, hogy fog akár ennyire is működni, ezért gondoltam a Linuxra.
Fontos szempont lenne a gyenge hardver mellett az is, hogy legyen könnyű átállnia erre a rendszerre. Lényegében csak dokumentum szerkesztésre meg internetezésre használná.
És még valami: lehet úgy telepíteni Linuxot, hogy megmaradjon a D partíció? Az egyik barátom azt mondta, hogy amikor telepítette a Zorin OS-t, akkor mindent letörölt a merevlemezéről.
A válaszokat előre is köszönöm! :)
Elfut rajta a win10 is, de tehetsz rá Linux Mint-et is.
De mentésed legyen az adataidról...
Én egy XFCE linux mintet javaslok rá.
Azzal elég gyors is lenne.
Természetesen a D partíció is megmarad,ha az irányított telepítést választod,és te magad formázod le a volt C partíciót.
Egy fontos dolog : csinálj 2 giga cserehelye partíciót,és ami hely maradt a C meghajtóból,azt formázd ext4-re.
Windows 10 is még elmenne rajta,de nagyon esélyes,hogy nem érné el azt a sebességet,amit te szeretnél.
Első körben én is Mintet tennék rá, Cinnamonnal. Ha az túl soknak bizonyul (szerintem nem fog), akkor átállni Xfce-re, vagy akár MX Linux Xfce-re.
Legalább live CD-vel, kipróbálás szinten egy Elementary OS-t (ingyenes) is nézzetek meg, lehet hogy épp az fog bejönni.
A D meghajtó megmarad, ha figyelmesen elolvassátok a telepítő által kiírt információkat. Több weboldalon is lehet találni telepítési útmutatót, pl itt: [link]
Ez éppenséggel Ubuntu, de teljesen mindegy, a Mint, az Elementary, és minden Ubuntu alapú disztró ezt használja.
Ha a "valami más" telepítési módot választjátok, oda kell figyelni, hogy melyik partíció van kijelölve formázásra.
"megmaradjon a D partíció"
Természetesen lehet úgy is, csak már ne D: meghajtó néven keresd. :)
miert olyan sokaig akkarjanez hasznalni?
win7 el is el tud lenni par evig meg
harmat gyenge de szoszerint az az apu proci Brazos
XP t is hasznalnak valakik mivel 2012 es 7-8eves proci ez igy
Windows XP támogatása 2014. április 8-án megszűnt.
xp meg tovabb birta...
linux is ugyan ugy sebezheto aki "ugyes"
ilyen gepet miert kell felteni?
vagy mire gondoltal hogy "cegek nem fejlesztik prograkokat"? Nem tud szovegszerkeszteni? Komolyan?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!