Mit jelent a processzoroknál a memória támogatás?
OC (OverClock) nélkül a CPU maximum gyári RAM órajel támogatását jelenti.
Intel CPU-nál a maximum 2666MHz a támogatás, i9 9900 esetében is.
Ennek függvényében érdemes memóriakészletet venni. Indokolatlanan és felesleges 3000+ MHz-es memóriát venni.
Ezt csak azért írom, mert nem "(mindenkinek az van már)" alapján kell hardvereket vásárolni.
Csomó helyen látom meg hallom, hogy régebbi pl. 6. generációs intel processzorokhoz is veszik ezeket a 3000+ MHz-es memóriákat.
Nyilván a suliban a haveroknak lehet vele menőzni, meg kiírni a Steam profilra hogy neki milyen faja memóriája van.
Közben meg csak feleslegesen dobott ki pénzt egy magas órajelű memóriára, mivel a büdös életben nem fogja kihajtani neki az intel CPU.
Ez azért nem ennyire egyszerű. Ekkora órajelű modulokat képes biztonságosan kezelni, max ekkora órajelű modulokkal lett tesztelve a proci, ez inkább azt jelenti.
Különben (pl. Ryzen-eknél) hogy használhatnának az emberek 3200MHz+ órajelű RAM-okat is akár?
Konkrét példa az enyém. Egy Ryzen 5 2600 ketyeg a gépemben, ami elméletileg 2933MHz-ig támogatja a modulokat, ehhez képest én mégis egy 3000MHz-es G.Skill TridentZ kit-el használom és a RAM-ok tökéletesen futnak is 3000-en. Intel oldalon ugyanez, csak ott annyi a különbség, hogy lehet kelleni fog kifejezetten tuninglap is a RAM képességeinek kihasználásához. Bár nem tudom, Intel-nél sosem jutottam el addig, hogy DDR4 szabvány alapórajelen felül használnék RAM-okat, lehet, hogy bármelyik lapon bekapcsolható az XMP, úgy pedig elvileg tök mindegy milyen alaplapod van.
#5 ez az intel vs. memória OC olyan mint Columbo felesége.
Mindenki beszél róla, de még senki nem látott konkrét stabilan működő OC-t.
Legalábbis itt a gyik-en már számtalanszor téma volt, de mindig csak a sötétben puhatolózás megy.
Nem kötözködésből írom, csak jó lenne már hallani egy jó kis stabil memória OC-ról, intel részen :D
"Indokolatlanan és felesleges 3000+ MHz-es memóriát venni."
Érthető, hogy mit akarsz kihozni belőle, de az alapórajelű DDR4,és a 3000-3200MHz órajelű RAM-ok között elég kevés az árrés, és a jövőre nézve igen is megéri a gyorsabbat venni.
Én 2017-ben állítottam össze a jelenlegi gépemet, amiben egy i5-7500 volt, ami max 2400MHz-ig támogat RAM-ot, mégis a 3200-as KIT-et vettem, a fenti indok(ok) miatt.
Most, 2 hónapja váltottam R5 3600-ra, ami 3200MHz-ig (cl16) támogatja, de stabilan 3600MHz (cl16)-on fut. Azért nagyon nem mindegy.
Aztán ugyan vannak kivételek, de általánosságban a kisebb órajelű modulokba gyengébb IC chipet raknak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!