Szerintetek úgy általánosságban az NVMe SSD-k milyen boot időket produkálhatnak körülbelül? Lehet szó 10mp alatti időről?
Elég, ha úgy nagyjából egy időtartományt belövünk valahogy. Elsősorban a tapasztalatok érdekelnének, de akár teszter oldalak eredményeiről is lehet szó, esetleg össze is vethetjük a saját tapasztalatot ezeknek az oldalaknak az eredményeivel.
Nekem egy Adata XPG SX8200 Pro 256GB SSD-vel kb. 22mp a boot időm. Ez valahogy így bontható fel: 7mp mire megjelenik a boot logo; kb. 2mp-ig van jelen a boot logo; 13mp, mire a rendszerboot-olás elindulásától számítva használatra kész állapotba jön a rendszer. Az üdvözlőképernyő eltűnése után azonnal használhatóvá válik a gép. A konfig többi része nem igazán számít, mert a videókártyát leszámítva elég erős minden.
Azért merült fel bennem ez a kérdés, mert én 22mp-et soknak tartok egy NVMe SSD-től. Tapasztaltam én már kevesebbet is.
Minden opciót végig próbáltam. Ezek:
Boot logo automatikusra bekapcsolva, mellette POST Delay 0mp
Boot logo kikapcsolva, mellette POST Report 1mp (minimum érték)
Fast Boot bekapcsolva/kikapcsolva, kombinálva a fenti opciókkal
Numpad észlelés kikapcsolása POST során
Semmi nem hozott érdemi változást. A gép UEFI módban van, ez az egy még biztos.
Végülis 13mp nyers boot idő nem rossz, mert tulajdonképpen csak a POST folyamat miatt lesz belőle 22mp a bekapcsolási idő összességében meg azért, mert kell egy kis plusz extra idő (kb 6-7mp), mire egyáltalán a logo megjelenik és beindul a POST. Ezt mondjuk nem értem miért van így. SATA eszközök, mint pl optikai meghajtó visszafoghatják? Mert jellemzően a ventik felzörrennek, majd beállnak az általam megadott fordulatszámokra, ez idő alatt meg felzörren az optikai meghajtóm is, majd 1-2mp szünet és logo.
Én betegesnek tartom ezt a centizgetést a másodperceken, de akkor nézzük:
* A számítógép bekapcsolásakor kell néhány másodperc, ameddig felpörögnek a merevlemezek (ha vannak). Ezt ki kell várni, hiszen nem üzemelő lemezről bootolni nem lehet. Esetleg BIOS-ban a SMART check kikapcsolásával lehet nyerni néhány mp.-et, hogy legalább azzal ne húzza az időt, de én nem ajánlom kikapcsolni, mert akkor nem figyelmeztet a nyilvánvaló meghibásodásra sem...
* Ugyanez igaz az optikai meghajtókra is. Rá fog próbálni, hogy van-e benne lemez.
* Bármiféle logó, kép betöltése időt vesz el. Ha jól emlékszem talán a Vistánál direkt emiatt vették ki a Windows logót. Talán Windows 10 esetén is ki lehet kapcsolni msconfig-ban, nem tudom...
* Windows 10 esetén a felhasználói programok késleltetve indulnak el. SSD esetén ez indokolatlan, érdemes kikapcsolni:
* Ha mindenáron számítanak a mp.-ek, akkor lemondhatsz a biztonságról is: Kapcsold be az automatikus bejelentkezést. Tedd be automatikusan induló programok közé az azonnal megnyitandó szoftvereket (nálam ilyen pl. a böngésző, total commander, ezeket login után azonnal nyitom is meg).
Igen, a Fast Boot-al még a G4400-at használva meggyűlt nekem is a bajom. A RAM-om nem volt vele kibékülve. Azóta váltottam, Ryzen 5 2600-at nyúzok jelenleg egy G.Skill TridentZ 3000MHz 16GB kit-el meg egy B450-es TUF alaplappal (ATX méret). Ezzel a konfiggal semmi baj sincs, még a Fast Boot is hibamentesen megy. Igaz, nem ad semmi pluszt, semmivel sem rövidíti a bekapcsolási folyamatot, amit azért picit furcsállok. Akkor minek is Fast Boot a neve és milyen funkciója van? Egyébként mikor túljutok az üdvözlő képernyőn akkor már nincs gond, mint mondtam mindent azonnal elérek szinte várakozás nélkül.
Egyik nap ismerőssel beszélgettünk az SSD-kről és szóba jött a boot idő is, aztán ő valami 10mp vagy az alattit mondott, hogy annyi idő alatt neki bekapcsol a gép. Kicsit felpiszkált, hogy mégis hogyan érhetném el ezt én is. Innen a kíváncsiság, amúgy meg nem érdekel. Nem eszelős szinten hajtom a másodperceket, csak kíváncsiságból.
Lemértem stopperrel a gépemen: A Windows 10 bejelentkező képernyő felvillanásáig 17,3 mp. telt el. Kikapcsolt fast boot, Samsung 940 EVO Plus NVMe M.2.
Látok videókat 10 mp. körüli boot időkről, de érdekes módon egyik alatt sem írják le, hogy hogyan érték el...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!