Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Mennyire árt a gépnek egy...

Mennyire árt a gépnek egy áramszünet?

Figyelt kérdés

Nyugisan filmeztem a gépen, mikor pontban éjfélkor elment az áram, majd visszajött egyből 3 másodpercre, majd ismét elment, azóta nincs is.

Ez most mennyire árthatott a gépnek? Úgytudom, egy sima áramszünet annyira nem. De ez így, hogy egyből visszajött 3 másodpercre, majd megint elment? Mert azt is tudom, hogy amikor elmegy, és egyből visszajön, de már nem megy el, akkor a gép el is indul magától. Gondolom most is szeretett volna, csak addigra megint elment.

Tehát ez mennyire árthatott a gépnek?

2020. jan. 2. 00:45
 1/7 anonim ***** válasza:
83%
Ha csak simán visszajött és megint elment, akkor semmi baja nincs a gépnek, max adatvesztés, ha írás közben ment el. Ha viszont e 3 másodperc alatt áramlöket vagy túlfeszültség érte, ami nem zárható ki, az könnyen kicsinálhatta.
2020. jan. 2. 00:52
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Kicsi az esélye, hogy marandó kárt okozott. Kb. kétféleképpen okozhat kárt: túlfeszültség által (de most talán nem volt ilyen), és adatsérülés által. Ha a fájlrendszer és az op.rendszer is elég korszerű, akkor egy áramszünet ma már nem szabad, hogy komolyabb gondot okozzon. (Azért ilyenkor talán érdemes lekapcsolni a PC tápot és megvárni a stabil tápfeszültséget, biztos ami biztos.)
2020. jan. 2. 00:59
 3/7 A kérdező kommentje:
Természetesen kihúztam a konnektorból, csak hirtelen történt az egész.
2020. jan. 2. 01:00
 4/7 anonim ***** válasza:
55%
Maga az áramszünet semmilyen kárt nem okozott soha, hardveres szempontból pontosan ugyanaz történik mintha kikapcsolnád a gépet, ha nem írt valamit a rendszer akkor semmi jelentősége nem lesz(meg nem is volt soha). Az ingadozás valóban gáz lehet, de ha legközelebb elindul akkor nem történt semmi baj.
2020. jan. 2. 01:43
 5/7 anonim ***** válasza:

off

"az áramszünet semmilyen kárt nem okozott soha"

Azért volt idő, mikor komoly adatvesztést vagy rendszersérülést is okozhatott. Az utóbbi 20-25 évben ez már nem jellemző, valószínűleg a fiatalok ezért nem emlékeznek már rá. :))

2020. jan. 2. 02:25
 6/7 anonim ***** válasza:

#5: Legutoljára egy hónapja futottam bele ilyenbe a munkahelyemen. A Windows 10 ismét képes rá, hogy egy szabálytalan leállítással kinyírjuk a rendszert. Aztán indításkor mindig megpróbálja "helyreállítani" a rendszert, ami soha nem sikerül neki, és újra meg újra megpróbálja, átugorhatatlanul. Szóval igen: visszatértek a régi szép idők, és úgy látom, hogy még nagyobb gyakorisággal történik ez, mint mondjuk anno Win95-nél.

Egyébként én nem vagyok benne biztos, hogy olyan jót tesz a hirtelen megszakadó, majd visszatérő áram, főleg, hogy azért néha ilyenkor van némi túlfeszültség. De túldramatizálni sem kell a dolgot. Nem fog két áramszünet után tönkremenni a gép, és ha valami károsodik is benne, az a tápegység. Nyilván az sem öröm, ha tönkremegy a táp, de talán ez a legkevésbé fájó, és legkönnyebben cserélhető dolog.

2020. jan. 2. 05:21
 7/7 anonim ***** válasza:

Kb 18 éve érdekelt ez a téma, akkor vadászgattam a neten (ami magyarul még inkább csak éledezett), és találtam angol nyelven szervizesek beszélgetéseit arról, hogy igazából a kapcsolóüzemű tápok nem szeretik, ha valaki gonosz vigyorral elveszi tőlük a feszültséget. Vadászgatni meg azért kezdtem, mert a szervizes haveromnál így jelentkeztek a kuncsaftok, hogy volt egy áramszünet, és utána már nem működött... Lehet, hogy ez ma már nincs. Sajnos, az akkor anyagaim elvesztek, mert félévente archiváltam, és az én winchesterem negyedévre rá ment tönkre. :D

De a másik ok (ami már akkor az IEC szabványokban szerepelt, mérési sorozatok eredményeivel) meg valószínűbb lett, mégpedig az, hogy több energiatároló lett a háztartásban, elektronikus előtétek a világításban, zavarszűrő kondenzátorok, klíma motor, stb. És ezek az alkalmatlan időpillanatban történő delejmegvonást túlfeszültségimpulzussal jutalmazzák.

2020. jún. 16. 22:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!