Most az egyik bios tönkrement az alaplapon?
gigabyte h270 gaming 3 alaplap+legfrissebb bios
kb 3 hónapja lett benne processzor cserélve (i7 7700k)
Az auto 1.300v-os vcore beállítás miatt nagyon melegedett és levettem 1.170v-re teljesen stabilan működik a gép tőle. Hónapokig semmi baja nem volt.
Most az előbb viszont mikor bekapcsoltam ez a kép fogadott
Rámentem az első lehetőségre, be is kapcsolt gond nélkül a gép.
Újraindítottam és beléptem a biosba mondom megnézem mi a hiba és látom hogy vissza van állítva a vcore az alap 1.300v-re meg a ramnál az xmp profil is ki van kapcsolva.
Most akkor az egyik bios tönkrement vagy mi ez? Mert elvileg 2 van benne.
Az alaplapodon egy BIOS van, annak beállításait éred el. Ha a BIOS elromlott volna, az alaplapod nem lenne képes bebootolni, tehát ilyenről szó sincs.
Egyszerűen annyi történt, hogy visszatöltötted a BIOS eredeti beállításait, tehát amiket te utólag állítgattál rajta, azok törlődtek. Nem romlott el semmi, nem kell félned.
Esetleg arra gondolhattál, hogy a BIOS beállításairól az újabb alaplapokon már lehet mentést készíteni (általában 10-20-at), hogy például ilyen esetben vissza lehessen tölteni őket. De akkor sem ment tönkre semmi, és nem 2 van ebből se. :D
Pedig elvileg 2 bios van rajta, ezt az alaplap oldalán írják:
A GIGABYTE alaplapokon elérhető egy fő BIOS és egy Tartalék BIOS is, így az alaplap még akkor is működőképes marad, ha például rendszerünk BIOS-át egy gonosz kártevő tönkreteszi, félresikerül a tuning, leáll menet közben a frissítés, vagy akár hardveresen kisül belőle minden adat.
Azt hittem azért volt ez a failed mert az első biossal valami baj történt és a 2. lépett a helyébe. De lehet csak túlkomplikálom a dolgot.
A DualBIOS inkább egy gyári visszaállítás plusz lépésekkel, az igazi dupla biosos alaplapoknál mások.
Ha a Bios verziód régebbi mint a legújabb akkor valóban életbe lépett a backup chip és alaphelyzetbe állította a fő chippet, de az nem ment tönkre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!