Létezik hogy egy FSP 250w táp elbír 340w fogyasztást?
Jelenlegi konfigom be raktam PSU kalkulátorba, és 340 w fogyasztást írt ki.
Annak tudatában voltam már régóta hogy csoda hogy bírja a táp. Sosem volt leállás, nagy igényű játék közben sem.
i3 2100, hd 7770, 2 hdd 1 ssd, 1 dvd-rw, 2 db ddr3 ram.
Ezekkel jött ki 344 watt fogyasztás, 90% terhelésnél.
A kérdés főként az hogy mennyire valószinű hogy bírni fog még 50w többletfogyasztást?
Köszi a válaszokat.
A kalkulátor téved. Egyébként is az úgy számol, hogy minden fogyasztót maxon pörgetve számol.
Az utolsó kérdésedre a válasz egyértelműen nem.
i3 65w
hd 7770 80w
200w-ot se fogyaszt a géped!
A kalkulátorok bizony sokat rászámolnak (mindenből a maxot számolják, de szerintem még rá is tesznek).
Egy gép ogyasztás sosem egyenletes illetve az is szinte lehetetlen, hogy minden egyes hardverelem egyszerre a maxot szippantsa a táptól. Lehet venni külső fogyasztásmérőket, de azoknál tudni érdemes, hogy a konnektorból felvett értékben már benne van a tápegység vesztesége (ami hővé alakult), vagyis a táp nem annyit ad le az alaktrészek felé csak kb a 80%-át. A tápegység max ráírt teljesítménye sem egyformán van számolva. Az egyik gyártó azt írja rá kb, hogy mikor pukkan, a másik meg a 24/7-ben is biztonságosan leadható értékeit (azaz rövid idejű maximális teljesítménye még több). Ezen felül a táp ágainak az összegzett teljesítménye a névleges teljesítmény, de az ágakon leadható maximumokkal is érdemes számolni...legfontosabb a 12V ág, mert innen eszik a CPU és a VGA. Ez is jobb, ha nincs felbontva több ágra (12V1, 12V2 stb).
A te géped még akkor sem eszik meg 340W-t, ha egyszerre nyomsz el rajta egy CPU és egy GPU izzasztó tesztet...
Csak példaként:
A régebbi gépemen uttattam egy időben CPU és GPU izzasztást, így a fogyasztásmérővel jóval nagyobb értékeket tudtam kimérni, mint bármilyen játékkal. Ez ráadásul külső ogyasztás azaz a tápnak ennek csak kb a 80%-át kellett leadnia! A maximum érték (mert, hogy picit ingadozik) 310W volt ezzel a konfiggal:
FX-6300 (95W TDP), Radeon 7850 (130W TDP), 2x4GB RAM (sztem max 8-10W), 1xSSD, 2xHDD, PCI hangkártya, 3db 12cm ventilátor.
Egyébként ugyanez a gép játékok alatt 225W körül fogyasztott, míg egyszerűbb használat közben 85-140W között (szintén külső fogyasztás!).
A kérdésben lévő gép sokkal kevesebbet eszik, de hogy elbír-e még 50W fogyasztást az függ az ágak terhelhatőségétől is, meg a kihasználtságtól is. Egy 350W-400W-os egység ma már alapnak számít szerintem, jobb lenne egy olyan...egy kis tartalék sem árt.
Mit szeretnél bővíteni rajta +50W-ért?
:)
#5: Két fajta terhelhetőség van: az egyiket a táp folyamatos terhelés alatt képes elviselni, a másikat meg rövid ideig.
A tápgyártók az előbbit szokták feltüntetni a táp nevében - az utóbbit esetleg a specifikációkban adják meg (vagy esetleg teszteken derül ki, mennyit is bírnak).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!