Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Tegnap vettem egy SSD-t és...

Tegnap vettem egy SSD-t és nem sikerül beüzemelni. Valami beállítás probléma lehet?

Figyelt kérdés

Samsung 860 EVO 500 GB

Csatlakoztatom SATA kábellel a gép nem látja de pl. AIDA64 jelzi hogy csatlakoztatva van.

Még pár évvel ezelőtt megvettem a Win 7-et origibe és lemezről bootolva csak az SSD-t csatlakozatva fel bírom telepíteni a Win-t (csak onnan nem tudok továbbmenni Win 10-re frissíteni mert nincs net)

(Win 7 telepítés után ha a HDD-ről bootolok akkor már megjeleníti az SSD-t a meghajtók között)

Csináltam képfájlt hogy USB-n feltelepítem a 10-et de nem engedi partícionálni.

Próbáltam klónozni, az sem sikerült (129 GB van a HDD-n amit klónozni szerettem volna)

Végignéztem Google-be mindent BIOS beállításoknál AHCI be van kapcsolva.

Még az MBR, GPT dolgok lehetnek a hibás beállítások.

2019. okt. 8. 08:00
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

"Csatlakoztatom SATA kábellel a gép nem látja de pl. AIDA64 jelzi hogy csatlakoztatva van."

Akkor most melyik állítás nem igaz? Mert ha AIDA64 jelzi, akkor a gép látja, max ugye nincs rajta partíció.

Lemezkezelőben mit látsz?

"Csináltam képfájlt hogy USB-n feltelepítem a 10-et de nem engedi partícionálni."

Mit jelent, hogy nem engedi partícionálni? Ha nem az SSD-ről bootolsz, akkor tudnod kell partícionálni, max lehet, hogy előtte le kell szedni minden partíciót.

"Próbáltam klónozni, az sem sikerült (129 GB van a HDD-n amit klónozni szerettem volna)"

Milyen programmal akartad klónozni és mi volt a hiba?

"Még az MBR, GPT dolgok lehetnek a hibás beállítások."

GPT-t javaslok rá MBR helyett. Ha most MBR van, akkor csinálj új partíciós táblát GPT-vel.

2019. okt. 8. 09:46
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Mit akarsz tenni vele?

Ha OS-t telepíteni/klónozni rá akkor nem is kell hogy a régi lássa..

Friss install: [link]

Egy esetben sem kell manuálisan particionálgatnod. Az csak hibához vezetne...

2019. okt. 8. 12:18
 3/7 A kérdező kommentje:

AIDA jelzi hogy melyik SATA-ra van rákötve, de megnyitom a "Sajátgépet" és ott nem jelez semmit.

Amikor a Win 10-ről csináltam képfájlt USB-ről bootoltam mert úgy szerettem volna telepíteni és amikor ki kellett választani hogy hova telepítsem, akkor látta az SSD-t, de nem engedte kiválasztani és csak a telepítés megszakítására lehetett menni (minden más opció el volt szürkítve).

Macrium Reflect-el próbáltam. Clone - Failed ennyit ír ki

Új rendszert szerettem volna telepíteni, de mivel ez nem sikerült akkor próbálkoztam a klónozással.

2019. okt. 8. 14:28
 4/7 A kérdező kommentje:

A komment írása után sikerült is megoldani a problémát.

USB-re csináltam telepítő-t Win 10-ről. Amikor a elindult a telepítő akkor Shift + F10

diskpart

list disk

select disk 0

clean

convert gpt

exit

Utána pedig folytattam a telepítést és sikerült partíciót választani.

2019. okt. 11. 19:17
 5/7 anonim ***** válasza:

Azt viszont tudod-e mit tettél ezzel?

Jobban jártál volna UEFI telepítéssel.

Tehát ki tudtad jelölni csak az ezután kapott hibaüzenetet felejtetted el megírni.. Ezen diskpart dologra csak akkor lett volna feltétlen szükséged ha ősrégi alaplapod van ami nem támogatja az uefi bootot, vagy csak 32 bites procid van és előtte valaki korszerű gépben használta már a lemezt. Más esetben lett volna jobb megoldás, de így is elmegy. (savanyú uborkával és tejföllel) ;)

2019. okt. 11. 21:20
 6/7 A kérdező kommentje:

Nem kaptam hibaüzenetet! (Új partíció létrehozásánál meghagytam a teljes méretet és nyomtam egy okét. 1-2 mp múlva kész is volt. Ki volt választva az új partíció, és nyomtam egy továbbot és kezdett is telepíteni.)

Nincs ősrégi alaplapom. (Kinek mit jelent az ősrégi - minden úgy hardver megjelenésnél nem rohanok a boltba vásárolni, mert már kinőttem az állandó gépezésből.)

64 bites

Nem használta előttem senki, újan vettem.

Azért választottam ezt a megoldást mert csak ez segített. Win 7 megvan origibe azt simán tudtam a legelején telepíteni. Erről annyit találtam, hogy az SSD-n gyárilag MBR volt (ami elavult és csak Win 7-ig lehet használni, Win 8.1 és Win 10-nek már GPT kell - ezért nem lehetett a 10-et klónozni sem!) Egyébként az előző kommentelő jól gondolta, hogy GPT-re kell váltanom.

2019. okt. 16. 10:29
 7/7 anonim ***** válasza:
79%

Igen gpt kell.

De ha úgy teszel ahogy a #2-ben linkeltem neked akkor ezt megteszi maga a telepítő is gui-n mindenféle diskpart trükk nélkül is automatikusan. Ha közölted volna a hibaüzenet szövegét akkor gyorsan túlléphettél volna ezen apró hibán. Valószínű nem töröltél volt {minden} partíciót.

2019. okt. 16. 12:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!