HP z420 mennyire terheli meg a villanyszámlát?
a processzor alapból 130 watt TDP-vel rendelkezik
és ha mellérakunk egy 1070-est vagy, 1070 ti-t, akkor a gold minősítésű táp nem fogja bírni, 700 wattra lenne szükség....
ilyen komoly fogyasztása van neki? mert most számolgattam, hogyha sűrűbben játszok majd rajta, akkor ez havi 5 ezer ft-al is megnövelheti a villanyszámlát?
most számolgattam a kalkulátorral, és 200 ft / óra ,vagy ilyesmi adat jött ki, ez reális?
A két fő fogyasztó:
* Processzor: max 130 W TDP [már ha ezen adatlap: [link] alapján feltételezzük, hogy Intel Xeon Processor E5-1620 processzor van benne: [link] ]
* GPU: Max 180 W [ [link] - de tesztek szint sem vesz fel sokkal többet: [link] ]
ez összesen max 310 W. Mindennel együtt 360-410 W (de ez a abszolút maximum tápfelvétel a szekunder, egyenfeszültségű oldalon, amikor minden 100%-on pörög). A 600 W-os táp bőven elég neki.
Tegyük fel azt a teljesen irreális esetet, hogy a gép folyamatosan 400 W-tot(!!!) venne fel a szekunder oldalon.
Az - a gép specifikációja
szerint 90%-os hatásfokot feltételezve a primer oldalon 445 W. 1 óra alatt az 445 Wh, vagyis 0,445 kWh.
Az NKM szerinti adatokat
figyelembe véve 1 kWh áram ára 36,405 Ft, vagyis 1 óra alatt 0,445 kWh * 36,405 Ft/kWh = 16,2 Ft-ot, egy hónap alatt - napi 8 órás üzemidőt és 30 napos hónapot feltételezve 0,445 kWh * 36,405 Ft/kW * 24 h * 30 nap = 3888 Ft áramdíjat generál. De ez erős túlzás.
jó
köszi
de kérlek nézd meg a videót:
https://www.youtube.com/watch?v=Mm6OnJMqydQ
nagyon megijedtem
mert akkor nem merem megvenni a gépet, hogyha a 600watt táp nem elég neki és ez ekkora villanyszámlát csinál, mint itt állítják... illetve a tápkalkulátorok is azt írtákhogy 4-500 watt az áramfelvétel, ami miatt méginkább megijedtem
Eleve a GPU gyártója is 500 W-os tápot javasol (i7 3,2 GHz processzor - [link] - mellé, ami hasonló TDP-vel rendelkezik).
Viszont némi utánaolvasás után:
* [link]
kiderül némi turpisság:
* a tápegységnek nincs - a videokártya által igényelt - 8 tűs PCIe-csatlakozója
* az alaplapon a HP saját, speciális, 18 tűs tápcsatlakozója van - nem az ATX-tápokon levő 20+4 tűs - ehhez valami speciális átalakító kell, ami nem biztos, hogy működik
* ráadásul a tápegység nem ATX szabványú - kicsit machinálni kell
szóval nem a 600 W lesz itt a kevés, hanem a kompabilitással lesznek inkább gondok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!