OpenWRT routernél wifi/net sebességcsökkenés mitől lehet?
A korábbi routert a rendszeres fagyásai miatt kellett lecserélnem, így egy OpenWRT rendszerű mellett döntöttem.
Akár teljes reset után mérem, akár konfigurálva, a sebesség a korábbi töredéke.
100M le, 10M fel a sebességem, amiért fizetek, így pl. torrenten 2-3 perc alatt le is jött 1 film olykor 3-4MB/s sebességgel wifin keresztül (40MHz). A max 4,5-ös átlagsebesség volt, a többi 2,8-3 között, jelenleg 0,5-1,2 az átlag.
Jelenleg össze-vissza lehet sebességet mérni, van hogy a teszt 4-30 Mbps között van, a feltöltés 10Mbps akkor is, amikor a letöltésre 4-et mér. (Értelemszerűen más készülék nem kapcsolódik ez idő alatt, nem tölt semmit.)
A térerő is rendben van 120-135Mbit/s a wifi sebessége.
Első kérdés:
Miért mászkál 4-30 között a letöltési sebesség? (2 azonos mérés nincs és meg sem közelítik egymást.)
Második kérdés:
Belső hálózaton sem lehet másolni, mert...
telefonon:
RX: 1.0 Mbit/s, 20MHz
TX: 81.0 Mbit/s, 40MHz, MCS 4
laptopon:
RX: 135.0 Mbit/s, 40MHz, MCS 7
TX: 90.0 Mbit/s, 40MHz, MCS 4, Short G
a routerben látható csatlakozás sebessége, míg egymás mellett van a 2 készülék. És ugye ha TX-re 81-en tud kapcsolódni, akkor RX-re miért csak stabilan 1-en és csak 20MHz-en?
2,4 és 5 GHz-et is tud a router, de csak a 2,4-es hálózatot használom, mert az 5-ös kb. 4-5m távolságig működik, tehát teljesítményre gyenge és a TX power állítási lehetőset nem támogatja a HW, bármerre állítom, nem változik.
Jelenleg ez a beállítás:
config wifi-device 'radio0'
option type 'mac80211'
option hwmode '11g'
option path 'pci0000:00/0000:00:00.0/0000:01:00.0'
option legacy_rates '1'
option channel '5'
option htmode 'HT40'
option country 'AU'
option txpower '20'
option noscan '1'
config wifi-iface 'default_radio0'
option device 'radio0'
option mode 'ap'
option encryption 'none'
option ssid 'xxxxxxxxx'
option ifname 'WL1200JS__2_4'
option network 'lan'
option disassoc_low_ack '0'
config wifi-device 'radio1'
option type 'mac80211'
option channel '36'
option hwmode '11a'
option path 'pci0000:00/0000:00:01.0/0000:02:00.0'
option htmode 'VHT80'
option country '00'
option legacy_rates '1'
option noscan '1'
config wifi-iface 'default_radio1'
option device 'radio1'
option mode 'ap'
option encryption 'none'
option ssid 'xxxxxxxxxxxx'
option network 'lan'
option disassoc_low_ack '0'
De ugye kettős a probléma, mert egyrészről a korábbi Super G sebességű router esetében közel 80-100Kbps-en ment a wifi sebessége, addig a 300-as sebességen jelenleg 135-öt ír, azaz nincs túl nagy változás, 300-as sebességnél 230-250-re azért számítottam volna.
Próbáltam QoS-al és nélküle is, nincs változás.
Torrentnél pl. 2,4 volt a max sebesség (nagyon lassan elérve) a korábbi 3-4-el szemben, ami a letöltés elejétől stabil volt.
A speedtest oldalakon is lassan kúszik felfelé 2-3-ról a sebesség az épp mért 10-30-as értékig, míg a feltöltés eleve 8-ról indul 10-ig. Szóval mintha "energiatakarékos" lassított módban üzemelne és amikor aktívan használom, percek kellenek, hogy begyorsuljon.
Egyéb weblapos letöltések esetén átlag 600-700 a sebesség, holott korábban a másik routerrel 2M is megvolt azonos szervernél, azonos időpontban.
Nem kell, hogy 300-on vagy 150-en működjön, menjen csak 100-on, de stabilan és minden készüléken, mert így a belső hálózaton történő másolás 1GB adatnál több, mint 1 óra, míg korábban percek alatt megvolt wifin keresztül.
Próbálj a router pontos típusa és hardver verziója szerint rákeresni a jelenségre.
Volt már olyan a történelemben, hogy pl. TP-Link router kicsit kehes firmware-rel jött ki.
Végül némi dolog kiderült, mégpedig az, hogy szeret meghülyülni a fájlrendszere és pl. a tmp könyvtár nem írható a log szerint, így eltűnik a net, nem működik az OpenDNS és stb. Ilyenkor egy korábbi mentésből tudom visszarakni a beállításokat és akkor 1 darabig megy. Aztán ha picit hozzápiszkálnék a beállításokhoz (pl. sebesség állítás), akkor a sokadik újraindításra már a log fájlok nem frissülnek, csak órákkal korábbi az utolsó bejegyzés és onnantól nincs net sem.
6MB/s érhető el torrenten egy ilyen backup visszatöltés után (72MB/s wifi sebesség mellett), így akkor a rendszeres visszaállítás lesz, ha netán belepiszkálnék.
Ez már jobb sebesség az előző routerhez képest.
Ez így azért elég gáz. A router tipikusan az az eszköz, amit normál esetben egyszer konfigurál az ember aztán elfelejti, hogy van.
Nincs hozzá gyári frissített firmware, vagy a DD-WRT nem írt hozzá valamit ami működik is?
DDWRT nincs hozzá, csak OpenWRT, illetve még lenne 4, amivel kérhettem volna, köztük egy Asus is.
Ezekkel a firmware-kkel használható, ezekkel árulják:
OpenWRT
Padavan
PandoraBox
GoCloud
Asus RT-AC1200
China Telecom gyártmány, ott a telecom előfizetői ezt a típust kapják a netjükhöz, azaz valószínűleg egy megbízható eszközről van szó (MTK chippel, 128MB RAM-mal), mint itthon az upc esetén a Cisco.
Mint már írtam, China Telecom routere, de mivel "open firmware" típus, így az eladó a kívánt firmware-el feltöltött készüléket küldi a vásárlónak.
Valószínűleg, hogy kompatibilis a nevezett Asus nagy mértékben ezzel a készülékkel, ám mégsem ő gyártja.
Értettem elsőre is, de tapasztalataim szerint az ismert márkák által a saját eszközeikhez fejlesztett szoftverek nemigen szeretnek más gyártmányaira feltelepülni.
Na mindegy.
Valami ilyesmiről van szó?
Igen.
Jelenleg jól működik, így nem biztos, hogy elállítanám a wifi sebességét 144-ről 300-ra.
Az is lehet, hogy olyan verziószámú firmware van a routeren, ami kicsit bugos.
Ahogy nézem, csak OpenWRT-ből vagy négyféle verzió lehet rajta.
Szerintem csekkold, aztán lehet, hogy van frissített verzió.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!