Ki szeretnék dobni pár merevlemezt, hogyan tegyem őket működésképtelenné?
Találtam pár merevlemezt a kacatok közt, feltehetően nagyszüleimé voltak. (informatikusként dolgozott az egyik nagyszülőm) Meg akarok szabadulni tőlük, de nem akarom úgy kidobni, hogy adatok lehetnek rajta.
Arra gondoltam, hogy szétütöm egy baltával, de nem értek az informatikához. Csak kérdezem, hogy egy szétütött merevlemezről bármit letudnak még szedni?
Az is kérdés, hogy hol dobjam ki, mert úgy tudom e-hulladékot nem szabad kukába dobni, és én erre figyelni szoktam.
A baltás eléggé barbár de hatásos. Tedd azt. Utána már senki nem fog nekiállni adatot menteni arról még ha lenne is rá fikarcnyi esély, akkor se.
elektronikai hulladékot sok helyen gyűjtenek. Google...
Mennyire régi merevlemezek?
Milyen kondíciójúak?
Ha nem túl régi és még használhatóak, ne dobd ki őket - növelve ezzel az elektronikus hulladék mennyiségét - hanem írd felül az összes szektort rajta (egy soron elegendő, bár a katonai szabványok 3 soron történő felülírást/törlést javasolnak), így helyreállító programokkal - Recuva, GetDataBack, Testdisk - már nem lehet helyreállítani őket. Esetleg a Kürt Zrt horroráron.
Erre célalkalmazás például:
* DBAN: [link]
* sdelete: [link]
* Active Killdisk: [link]
vagy Linux alatt ott van beépítve
* a shred: [link]
* vagy a dd: [link]
Valószínűleg 10-20 éves HDD-k tehát megvenni senki sem fogja, csak melegíti a gépházat és a használható pár GB ma már semmit sem ér, ráadásul IDE-s HDD inkább múzeumba való. Tehát kénytelen leszel növelni az elektronikai hulladék mennyiségét mert ingyen sem fogják elvinni.
Ja és a mágnese megoldás csak városi legenda, ahhoz nagyon erős ipari mágnes kell...
Köszi! Az az igazság, hogy van olyan, amelyiknek konkrétan ferde az íve, szerintem be se lehet tömni gépbe. Nem hiszem, hogy bármelyik is olvasható állapotban van egy amatőr számára, mert nem úgy néznek ki. Csak értitek, az elv miatt, azért mégiscsak biztosra mennék, mielőtt átadnám az e-hulladékosoknak a rokonaim adattárolóit. Szóval úgy döntöttem, kicsavarozom az egész cuccot, majd magát a lemezt megbaltázom.
Köszi a válaszokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!