Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Miért rosszak az AIO-k?

Miért rosszak az AIO-k?

Figyelt kérdés

Valamiért mindenhol ezt olvasom...

Épp AIO-t akarok venni.

De csak azzal indokolják hogy drágák. Ahogy megnéztem csak 2 gyártó az, NZXT meg Corsair. A többi nem, egyáltalán. Ezek meg kb olyan helyzetben vannak mint mobiloknál a Samsung és Apple, annyiért adják amennyiért akarják, a krakent tuti megvennék dupla áron is az emberek mert kb egy remekmű, még aki útálja az RGB-t is azt mondja rá hogy szép és pl alap fehér színnel bevállalná.

Hangosak? A pumpa elvileg hangtalan, max ha odatartjuk a fülünket közvetlenül hallunk valamit, a ventiket meg lehet rajtuk cserélni be quietre ha valakinek ennyire jó a füle.

Hűtésben meg hozzák a Dark Rock 4-et, meg egy csomó Noctuát, amik olyan böszme nagyok hogy mindent kitakarnak :D Manapság fontos a kinézet, akár tetszik akár nem.

Tényleg győzzetek meg hogy inkább egy ilyen nagy léghűtést vegyek mint egy AIO-t, mert meggyőzhető vagyok :D

Amúgy Cooler Master MasterLiquid 240-et néztem ki, a ventiket meg mivel a házamban 6 be quiet venti, és mivel előre lesz téve a radiátor így a be quiet ventik maradnak, azokat fogom vele használni.

2019. aug. 12. 10:35
 1/9 A kérdező kommentje:

Ja ami kimaradt... hogy hamar tönkremennek.

6-10évet (remélem a CM közelebb van a 10-hez) simán kibír bármelyik pumpa, utána már úgyse lehet az akkori foglalatokra feltenni, nem 10 évre tervezek gépet.

2019. aug. 12. 10:37
 2/9 anonim ***** válasza:
83%
Miért pocsékoljuk az időnket erre? Taglalhatom napestig, hogy egy toronyhűtő elveri, hogy macerásabb szerelni, hogy meghibásodás esetén elázhat a géped, hogy ha megadja magát a pumpa, akkor vége, használhatatlan lesz... Te már eldöntötted, hogy "fontos a kinézet, akár tetszik akár nem", ez pedig nem észérv, hanem egyéni preferencia, amit előbbivel nem lehet megváltoztatni.
2019. aug. 12. 11:06
 3/9 A kérdező kommentje:

Épp ez az hogy nem veri el, nézz teszteket, csak az akkora noctuák amiket már a mérete miatt szerelni is nehezebb, és árban sem olcsóbbak, sőt. Leak-re akkora az esély mint pl hogy egy elektromos autó aksija csak úgy felrobbanjon, mellesleg kár térítenek.

Ha agresszívan válaszoltam az azért volt mert te is :/

2019. aug. 12. 11:10
 4/9 anonim ***** válasza:
83%

Ha a főút mellett laksz nyitott ablak mellett, közben megy a szobaventilátor, mosógép és ugat a kutya, akkor tényleg nem lehet hallani a pumpát. Ez nagyon fontos szempont, nem csak akkor ha valaki stúdiókörnyezetben akarja használni a gépet, de akkor is, ha a hálószobában vagyunk és csendre vágyik, vagy ha a gépet multimédiás felhasználásra is szánjunk. Vagy ha esetleg éjszaka is megy a gép. Téged ez nem zavar, rendben van, de másnak ez esszenciális. Ezek az alkatrészek idővel zajosodnak, így frissen kibontva lehetséges, hogy nem érted a kritikát, a tápegységeknél se szokták érteni, hogy miért baj a csúszócsapágyas ventilátor horizontális pozícióban, de 1 év után rájönnek a felbukkanó kerregésből.

A több mozgó alkatrésznek más hátránya is van, például hogy a több hibalehetőség miatt kevésbé megbízható. Egy léghűtésen van egy vagy kettő ventilátor. A vízhűtésnél ezen kívül időszakosan cserélni kell a vizet, elromolhat a pumpa, idővel szivároghat a víz, macera. A megbízhatóság pedig nagyon fontos munkagépek esetében, ami az elsődleges célcsoport.

Érdemes megvizsgálni a léghűtés és a vízhűtés karakterisztikáját. A víznek nagyon nagy a fajhője, ezáltal a teljes hűtőrendszer melegedési görbéje lassan emelkedik. Ez leginkább tortureteszteken köszön vissza, ahol az első pár perc után a vízhűtés előnye teljesen megszűnik. Ezt a teszteknél nem szokták figyelembe venni, ezért fontos, hogy amikor teszteket nézel, akkor először nézd meg, hogy milyen módszerrel mérik a hűtőket.

Más probléma is van AiO hűtéssel: a léghűtők elfoglalják a piac alsó felét, 30 ezer Ft alatt gyakorlatilag csak léghűtőket érdemes vásárolni. 50 ezer fölött pedig célszerű saját magadnak megépíteni a rendszert, tehát egy nagyon szűk piaci résről van szó. A legtöbben csak azért vásárolják, amiért te is, mert jól néz ki, ezzel nem akarok vitatkozni. Aztán megnézed, hogy a kinézett 30 ezres hűtőd ugyanakkora teljesítményre képes, mint egy Cryorig H7, ami 10 ezer Ft...

[link]

Alapból az ember olyan gépházat vesz, ami hangszigetelt bevonatú, nem pedig plexi vagy üveg. A vásárlás után leveszem a gépház oldalát, hogy lássam a hibajelző kódot OC alatt, másnap már nem is érdekel, hogy mi van benne. Lerakod az asztal mellé, a monitor mögé, aztán nem is látod többet. Biztos léteznek olyan fetisiszták, akiknek ez nagyon fontos, de egy bizonyos életkor után inkább az a lényeg, hogy a gép mire képes a kinézet helyett. Tehát legyen ergonomikus (csendes, kis helyet foglaló) és erős. Designos lehet egy kis fekete doboz is, nem kell neki villognia. Edzett üvegre ki kell adni +10 ezret, meg led világításra ki kell adni alkatrészenként +20 ezret, meg vízhűtésre. Aztán végülis ott tartunk, hogy nem gépet vásároltunk, hanem a 2 éves kislányunknak egy szórakoztató berendezést.

2019. aug. 12. 11:51
 5/9 anonim ***** válasza:
75%
Kérdező én az AIO-t javaslom neked. Szerintem neked fontosabb, hogy a haveroknak mutogasd milyen menő a géped, mint azok az észérvek amiket itt előbb felsoroltak.
2019. aug. 12. 12:06
 6/9 anonim ***** válasza:
76%

Itt az egyik legjobb léghűtő. Nagyon jól néz ki, halk, megbízható, jó árban van. És pont annyiba kerül mint amenniért te AIO-t vennél.

[link]

2019. aug. 12. 13:19
 7/9 anonim ***** válasza:
69%
Nem rosszak, én évek óta egy NZXT Kraken M22 (24k huf) használok, hangtalan és jól hűt egy i7 9700 -at. Csak valaki elkezdte irogatni nem jó sok birka meg majmolja. Tökéletes.
2019. aug. 12. 13:19
 8/9 A kérdező kommentje:

Fentebb: El sem olvastad a kérdést, nem krakent veszek hogy mutogassam bárkinek is, egy CM masterliquid 240-et akarok, ami még csak nem is világít meg semmi!

A kinézetet nem arra értettem hogy milyen szép is, rgb stb, hanem arra amit mondtam, hogy nem takar ki mindent, nem csak egy léghűtőt látsz hanem kb mindent.

Dark rock pro 4-et nem vennék, a sima 4-es is elég lenne, láttam már előben Pro 4-et, még a ramokat sem látni miatta, illetve az egész alaplapot feszíti lefelé, ami persze nem probléma alapesetben mert a pcb hajolhat, de pl kötelező kiszerelni ha szállítani akarod a géped.

2019. aug. 12. 20:08
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

De elolvastam a kérdést, a te cm modelledről linkeltem tesztet, amit egy fél kilós léghűtő lenyom. Írod, hogy neked a kinézet számít. Mondtuk, hogy baromira nem ár/érték arányosak ezek a dolgok, innentől kezdve nem tudunk többet mondani.

A nehezebb hűtőkhöz van backplate, amivel a terhelés elosztható. Megjegyzem, hogy sokkal kevésbé vannak rögzítve a videokártyák, amik jellemzően nehezebbeb is: a nagyobb modellek 1,5-2 kilósak (Noctua D15 alig 1 kiló), mégse szakadnak ki. Vagy csak elfekteted a gépházat a csomagtartóban, és akkor meg van oldva a probléma.

2019. aug. 12. 20:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!