Korábban tettem fel egy kérdést azzal kapcsolatban,hogy az AMD Fx 4300 4 magos processzor e,mivel valahol aztmondják,hogy hiába Quad Core,igazából csak 2 magos.
Többen írtak,hogy ez tényleg 4 magos,igaz,nem egy erős darab. Windows7-en a feladatkezelő is 4 magot mutatott,csak játékoknál 2 volt használatban,ezért bizonytalanodtam el. Végül úgy voltam vele,hogy ha ti mondjátok akkor biztos 4 magos és nem is rugóztam rajta.
Most viszont újratelepítettem a gépem,mostmár Windows 10 Pro 64bit van rajta. Így a Feladatkezelő is 2 magot ír. Miért?
2 modul, 4 mag, 4 szál. De igazából mi a jelentősége? A lényeg, hogy sokat fogyaszt. :-)
2019. júl. 29. 14:56
2/14 A kérdező kommentje:
De akkor miért ír csak 2 magot?
2019. júl. 29. 15:04
3/14 anonim válasza:
Ez valóban egy négy magos processzor csak az AMD modulokra osztotta fel mert azt gondolta hogy így hatékonyabban fognak működni mint az elődei. Hát nem éppen így lett de ennek is megvan az oka ami nem pont ez. Tehát van két tömb a chip-en ahol egyik oldalon két mag van és a másik tömbben is van kettő és ez tud négy illetve kétmagosként is működni egyszerre. A nyolcmagosnál is így van csak 4/4 maggal tömbbönként.
2019. júl. 29. 15:07
4/14 A kérdező kommentje:
Őh,,,továbbra sem értem,hogy akkor miért 2 magot ír:D Tudom valahol szabályozni,hogy hány magosként működjön?
Egy "Asztal" hogy tudja használni a 4magos 3,8GHZ-s proci 40%-át?
Régen egy Dual Core 2,7GHZ-s procim volt,abból csak 35% körül használt...
2019. júl. 29. 15:10
5/14 anonim válasza:
A gyártó 4 magosnak hívta, ez a lényeg. Ezt megnézheted az AMD hivatalos weboldalán. Aztán hogy az Intel vagy egyes diagnosztikai programok kissé eltérően definiálják a mag kifejezést, az más kérdés.
2019. júl. 29. 15:23
6/14 anonim válasza:
Az FX modulonként két magos, de az a két mag közös FPU t kapott ~ egyszerre csak az egyik tud dolgozni a legtöbb esetben. Az AMD arra számított hogy a legtöbb fejlesztő áttér integer számításokra ami ha így alakult volna hatalmas előny lett volna nekik(minden mag kapott saját IPU t, emiatt tudta tartani a lépést ilyen műveletek alatt az intellel, csak épp harmad\negyed áron). A közös FPU miatt sokan hivatkoznak rá két magosként, de ennek annyi értelme van mint a 4 magos inteleket 8 magosnak mondani a HT miatt. 4 mag 4 szál, ez a vége a történetnek. Ha a feladatkezelő 2 magot ír, akkor a magok fele le van tiltva, gondolom biosból, még ryzen előtt volt fx procim win10 alatt, rendesen írta a magokat.
2019. júl. 29. 15:31
7/14 A kérdező kommentje:
És hogy tudom "feloldani" a biosban ezeket?
2019. júl. 29. 15:34
8/14 anonim válasza:
Nincs jelentősége hány magosnak hívod igazából, az AMD azt mondta 4 magos szóval annyi. Felhasználás függő de valahol egy igazi 4 magos és egy 2 magos 4 szálas között lehet hatékonyságban pontosan nem tudom. Ha eddig elég volt akkor nem értem miért foglalkozol vele, ha meg nem elég sincs értelme rugózni rajta, válts új rendszerre.
2019. júl. 29. 15:39
9/14 A kérdező kommentje:
Utolsó...
Ha 4 magos procim van de csak 2-t használ a gép az azért elég nagy probléma :D Ha meg lehet oldani Biosból akkor nyilván azt választam ahelyett ,hogy újat vennék.
2019. júl. 29. 15:45
10/14 Shaddark válasza:
Csak sz...l van fordítva a Windows helpje.
4 magos 2 egységes.
Tegyél fel angol Windowst és megoldódik a problémád :)
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!