Van egy CD-m 10 évvel ezelőttről amin régi fotók vannak, de nem viszi a laptopom mert karcos már. Hogy tudnám kimenteni a képeket?
Nekem ez már segített [link]
De elsőre a tisztítást próbáld.
Értem, én a CD Roller-t engedném rá amit fentebb írtam, vagy a Photorec programot.
Lehet hogy Linux alatt ddrescue parancs segítségével le kellene menteni lemezképet és azon kísérletezni akár Windows alatt is e programokkal. (CD Roller csak Windows-os, Photorec meg mindkét oprendszeren megy).
Erre a progira gondolok:
Ha már a meghajtó beolvasni sem bírja, akkor nem lesz program, ami ezen változtatni tud.
A jövőben javasolnám, hogy a fontos adatokat két különböző helyen tárold, amelyek lehetőleg technológiai szempontból is különböznek. Például egy optikai lemez és egy külső merevlemez. Így ha az egyik sérül vagy tönkremegy, nem vesztesz adatot.
A CD, ha jó minőségű, nagyon is jó média adatot archiválni rá. Persze nem lehet CSAK arra hagyatkozni, ami fontos, azt érdemes két technológiailag különböző OFFLINE! adathordozóra archiválni. Vagyis például egy optikai (CD/DVD/BD normális tokban tárolva) és például egy USB merevlemez. A kettőből egy úgyis olvasható marad 10-20 év múlva is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!