Rendszergazdák! A ti szakmátokban számít a papír vagy esetleg, ha valakinek megvan a szaktudása, de a végzettsége nem, akkor van esélye elhelyezkedni?
Én már jó ideje nézem az ilyen állásokat, de mindegyikhez kérnek papírt... Érettségi, szakma, angol nyelvtudás, német nyelvtudás, szóval elég sok mindent kérnek hozzá.
Nekem jövőre lesznek meg a papírjaim, mivel akkor érettségizek, és akkor fejezem be a szakiskolát is, úgy már talán eltudnék én helyezkedni.
Szóval szerintem papír nélkül nehézkes.
Köszi a választ.
Csak azért kérdezem, mert programozásnál nem kérnek sok helyen.
Amúgy te 2 éves sulit végzel?Milyen?
Meg vagy vele elégedve?
"amit tud egy rendszergazda egy átlaguser is meg tudja tanulni 1 hét alatt sztem amire a rendszergazdák beülnek 3-4 éves sulikba:)"
Én sem fikázni akarok, de egy rendszergazda munkája nem annyiból áll, hogy félévente újratelepít egy Windowst, feltelepít két drivert, meg leirtja a vírusokat Gizike laptopjáról.
Amikor van egy több tíz, vagy akár többszáz PC-ből álló géppark, és mondjuk ott kell hálózatot kiépítened, gondoskodni róla, hogy a rendszer stabilan működjön, midnen gép használható, kártevőktől mentes legyen, biztosítani kell a rendszeres biztonsági mentést, adott esetben megtenni a megfelelő intézkedéseket, hogy a munkaidőt a dolgozók ne a chat.hu meg a puruttya látogatásával töltsék, be kell konfigurálnod és használható állapotban tartanod a vállalati levelezést, stb, na kétlem, hogy egy áltag felhasználó ezt mind egy hét alatt elsajátítja. Persze, ezek nagy részét csak egyszer kell jól belőni, és onnantól működik, de ahhoz, hogy azt meg tudja csinálni, nem kis tudás kell.
És akkor ezeken felül általában a nyomtatók, faxok ellenőrzése is az ő feladata - mondjuk a toner cseréhez tényleg nem kell 200-as IQ - , valamint őt fogják odarángatni, ha valamelyik memória, alaplap, proci, vinyó, stb. tönkremegy, és az ő feladata megállapítani a hibát és kijavítani. Ezeken felül a fennmaradó időben meg foglalkozhat Gizike laptopjának a vírusmentesítésével, meg a többi mindennapos gonddal, amik elő szoktak fordulni.
Megnézném, hogy egy átlag felhasználó mit kezdene, ha odatennék egy 50 PC-t tartalmazó céghez, ahol valamiért nem működik a hálózat, hogy vajon mikorra tudná orvosolni a hibát.
Ja, és egy apró megjegyzés:
"Úgy halottam nincs semmi értékük."
Valóban, csak nélülük könnyen megbénulhatna a munka. Attól, mert nem látványos, amit csinálnak, még nem értéktelen a munkájuk.
Persze, nem feltétlenül kell papír, hogy tudjad. Meg ha jól tudom, a rendszergazdai papír az OKJ-s végzettség, és nem főiskolai/egyetemi.
Én másfél évet lehúztam iskolai rendszergazdaként, főiskolai végzettséggel, rendszerinformatika szakirány után, úgy, hogy elég sokat bütykölgettem addig is gépeket, de mégis adódtak olyan feladatok, amire egy szimplán önszorgalomból önmagát képző ember nincs felkészülve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!