Milyen betűtípus van az ilyen budapesti utcanévtáblákon?
„Az alkalmazott betűtípus: HCentury Schoolbook Cond Bold.”
Forrás:
Na, ügyes voltam, vagy nem voltam ügyes?
Nemigen ismerem egy ilyen tábla elkészítésének menetét, de valószínűleg kisipari módon készült. Az elsőként idézett rendelet 90-ből származik; Ha feltételezem, hogy a tábla nem sokkal későbbi (mondjuk a kétezres év körüli), akkor valószínű, hogy még nem plotterrel, hanem kézzel kivágott sablont használtak, amelyet például kivetített Letraset-betűk körülrajzolásával készítettek (a kirakatrendezők/címfestők hagyományos fogása), de arra is utalnak jelek, hogy a betűkészletet esetleg egyszerűen csak lemérték, és megrajzolták. Még az sincs kizárva, hogy már számítógépet használtak, és a monitoron rajzolták át a felnagyított betűket. A dekoratőri rögtönzésnek tűnő ékezetek alapján alighanem csak ékezetlen betűkészletet találtak. A kézi munka bőven eredményezhette a fotón látható eltéréseket. Ezek egyébként nem túl nagyok. Készítettem két összehasonlító képet:
A felső a manapság letölthető, az akkorival nem feltétlenül azonos Condensed Bold változatot veti össze a tábla betűivel. A kisebb eltéréseket figyelmen hagyva, annyi megállapítható, hogy a betűkészlet karaktereinek aránya gyakorlatilag megegyezik a fotón látható betűkével.
Az alsón a mostani Bold változat széltében összenyomott karaktereit tettem rá a képre. Ez még nagyobb egyezést mutat, ami arra utalhat, hogy a keskeny betűket ennek a betűkészletnek a torzításával érték el, vagy olyan betűkészletet használtak, amelyet a gyártó így állított elő (a tisztességes betűtervezésben a Condensed ehhez képest vannak kisebb módosítások az egységesebb hatás érdekében).
Mindkét képen külön színnel jelöltem a „k” betűt, amely láthatólag szélesebb a kelleténél. Ennek több oka is lehet, mindenesetre szintén a manuális munkát valószínűsíti.
@#7:
Egyébként nekem is tetszik, hogy egy szép, normálisan tervezett talpas betű használatát írták elő a szabványban, aminek -- különösen sufniban pingálva -- van némi zamata. Ehhez képest pl. a német DIN 1451 egy kifejezetten unalmas bürokrata-ideál, és semmivel sem olvashatóbb (sőt, ehhez jó szellős betűközökre van szüksége), ez a fajta ipari modernség szerintem már eleve retrónak született.
Köszönöm a teljes mértékben kielégítő választ!
Esetleg van valahol fent olyan Century Schoolbook Bold Condensed letöltésre, amiben van "ő", "ű" és "í" betű? Az alapban nincsenek benne... :/
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!