Külső SSD meghajtóról be lehet bootolni egy linux rendszerrel? (többi lent)
Jelenleg gépemben van egy 1Tb-os merevlemez, melyen nagyjából egyenlő arányban foglal helyet egy Linux Mint és egy Win7.
A terv az lenne, hogy a linux partícióját törlöm, majd vennék mondjuk egy 256GB-os külső SSD-t és erre raknám rá a linuxot, merevlemezen lévő üres partíciót pedig becsatolnám a home mappába.
Meg lehet egyáltalán valósítani?
Van-e bármilyen stabilitási vagy teljesítménybeli romlási kockázat abban, külső SSD-ről megy a gép?
Linuxra telepített programok akkor is elérhetőek és működő képesek lesznek, ha egy másik számítógépre csatlakoztatóm az SSD-t?
Előre is köszönöm a válaszokat.
Igen, megoldható.
Az USB-ről induló linux rendszert emlegetik Live Linux néven. Ha szeretnéd, hogy a beállítások/programok/állományok is megmaradjanak, nézz utána a "Persistent live" rendszereknek:
* [link]
Kolléga kicsit eltért a témátol.
A Linux ugyanúgy megy külső usb meghajtorol mintha belső lenne számára nem gond ellentétben a linuxxal sőt a belső hddt rateszed usb sata atalakitora és megy .
Így megoldható az elképzelésed. Hátránya annyi, hogy hiába usb 3.0 sajnos az usb kezelés merőben több cput eszik, így megfogja a rendszert. Én javasolnám az ssdt a sata portra tenni sokkal kellemesebb.
Más hátrányát még nem láttam de pl a trim mukodese is elég kérdéses de engem az annyira nem izgat így nem tudok velemenYt formálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!