Mi (k) re figyeljek új "gép" vásárlásakor?
Nos, mivel a mostani gépem (laptopom) már elég régi, gondoltam idén karácsonyra ezzel "lepem meg magam".
Na igen, de bele is ütköztem abba a problémába, hogy nem tudom mi alapján döntsek - ezért kérném az itteni a számítástechnikában járatos embereket, hogy esetleg pár tippet (vagy akár konkrét példát) adjanak.
Milyen tulajdonságokra kell figyelni, mi az ami már "jó"? És körülbelül "mennyibe lesz"?
Nekem az alábbi "szempontok" számítanak:
1.Ha lehet játsza le jól a nagyobb felbontású videókat (HD?), amivel a mostani már nem tud megbírkózni (szegénykém 12 éves)
2.3-4 éves játékok elindulhatnának rajta kb. jól
3.Lehetőleg ne akadozzon még "csak úgy", mint a mostani (igaz ez is csak kb. fél éve)
"Asztali" gépet, vagy "laptopot" érdemesebb-e venni? Melyik oldal a legjobb? (Ez itt a reklám helye) Hogy kerüljem el az átveréseket? Ismerősöm ráfaragott, igaz ő nagymellénnyel ment be "a legdrágábbat kérem"... Be is csapták.
Bocsánat a "szakszerűséget" abszolút mellőző leírásért, tényleg nem értek ehhez, baromságot meg nem akarok írni (bár lehet így is sikerült, de nem volt szándékos, ezért is van szinte minden idézőjelben)
Asztalival olcsóbban kijössz, még úgy is ha monitort is kell venned. Ehhez nincs oldal, pcx vagy ipon -on összeállítod milyen alkatrészeket kérsz bele, és összeszereléssel megrendeled (összeállításban akár itt is tudunk segíteni ha egy max árat írsz).
Laptopnál átlagosan kb 2x annyit kell fizetned ugyanazért a teljesítményért, cserébe nyilván hordozható (más előny nincs), de nem bővíthető, maximum egy ram modullal és esetleg 1db adattárolóval.
Általánosságban ma már fontos/ajánlott SSD-re tenni legalább a rendszert (minimum 120gb, de olcsók már).
Asztalinál ryzen APU -val meglehet spórolni a videokártyát, ha úgyis csak régebbi játékok érdekelnek.
Átverést úgy kerülöd el ha független embert kérdezel, minket, prohardver fórumot, IT-ban jártas ismerőst.
Mekkora a keret?
Asztali géppel annyiban jársz jobban, hogy sokkal erősebb konfigot lehet kihozni az árból.
Ryzen procik most ár/érték arányban jobbak, de én az intelt ismerem.
3-4 éves játékok közt is nagy a szórás. Ha van lóvé, akkor pl. egy hatmagos 8. generációs i5 proci évekig tökéletesen ki fog szolgálni (pl. i5 8600k), bár ez jóval többre elég, mint amire írod, hogy használnád. 3-4 éves játékokra több, mint elég mondjuk egy i5 6600K, i5 7600 vagy ezzel ekvivalens ryzen proci. A "k" jelzésű procik Z-s lapokban húzhatóak, de felárasak.
Pár játék 16 GB RAM-ot követel, neked elvileg elég 8 GB DDR4 RAM
HD videót mindegyik viszi, még integrált GPU-val is.
Videókari amd rx 470 vagy 580 vagy gtx 1060 szintén bőven elég 3-4 éves játékokhoz. Van, amelyikhez egy Gtx 1050 vagy rx 560 is elég, de ezek már nem sokáig húzzák:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!